Berlinerboller! Disse deilige, fete, frityrstekte bollene dekket med et herlig lag med sukker, gjerne fylt med syltetøy eller vaniljekrem. Se vår oppskrift på hjemmelagde berlinerboller her. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.
Mål opp ingrediensene. Alt unntatt mel og smør has i bakebollen.
325 g hvetemel
Start eltingen og tilsett melet i tre omganger.
Når alt melet er tilsatt, elt deigen i 10 minutter på lav hastighet.
75 g smør i terninger
Etter 10 minutter. Tilsett smørterninger og elt videre i 10 minutter. på lav hastighet.
Avslutt med to minutter på middels hastighet.
Ferdig eltet deig. Den kan oppfattes noe fast, men slik skal den være.
Formfett eller olje
Smør en ren bolle med olje eller formfett.
Rull deigen til en rund kule med glatt overflate. Dekk til og hev til dobbel størrelse.
Deigen har doblet seg i størrelse.
Vend deigen ut på en lett melet benk. Trykk den litt ut for hånd. Strø med mel etter behov.
Kjevles til en tykkelse på 1,5-2 cm. Følg med så den ikke setter seg fast i benken.
Stikk ut med en kakeutstikker, et glass eller lignende. Seks centimeter i diameter.
Ta vekk overflødig deig. Denne knas sammen og kjevles ut på nytt.
Legg til heving på brett med godt smurt bakepapir.
Kjevle ut resten av deigen på nytt og stikk ut.
Hev under klede i 45 minutter.
1 l nøytral olje eller smult til fritering
Ha olje eller smult i en stor gryte. Settes på middels varme.
Varm oljen til 170 grader. Et termometer er å anbefale for å finne riktig temperatur.
Når bollene er hevet og oljen er varm kan vi starte. Bollene må legges i oljen samme vei som de har hevet.
Legg i 4-5 bolle om gangen. For mange boller gjør at oljen blir kald. "Oversiden" skal vende opp. Friteres i to minutter.
Eventuelle luftbobler bør sprekkes med en spiss pinne.
Snu etter to minutter. Stek i to minutter på den andre siden.
Gylne og fine på degge sider. To pluss to minutter.
Løft over på rist, slik at overflødig fett renner av. Ha en form under risten. Avkjøl litt.
2 dl sukker til vending
Når de er litt avkjølt, men ikke romtemperert, vend i sukker. Det skal feste seg sukker rundt hele bollen.
Om de skal fylles, bruk en saks til å stikke hull og lage en lomme på innsiden.
Vaniljekrem
Syltetøy
Fyll med vaniljekrem eller syltetøy etter eget ønske.
Sprøytepose med rundt munnstykke gjør jobben enkel.
Server ferske berlinerboller med en stabel servietter! Vel bekomme.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Så saftige, sukrede og syltetøyfylte at det gikk med en hel rull med tørkepapir når familien fikk tak i denne tidligere sesongbestemte herligheten i tiden rundt fastelavn.
Dessverre har det de senere årene blitt sjeldnere og sjeldnere å finne skikkelige berlinerboller i butikker og hos bakere i januar og februar, og de ser ut til å ha blitt byttet ut med en dårligere helårs-kopi, som ikke er i nærheten av å måle seg med originalen. Selvfølgelig finnes det bakerier som fortsatt holder på tradisjonen, men om du ikke er så heldig å ha en slik hedersperson som baker i ditt nærområde, kan du lage berlinerboller hjemme!
Oppskrift på berlinerboller
Berlinerboller tar utgangspunkt i en søt gjærdeig, men med noen særegenheter. I oppskriften i Foodsteps bruker vi brunsukker i deigen. Dette gir litt mer smak til bollene, og siden de skal vendes i sukker til slutt, vil de uansett bli søte nok når de er ferdige.
Etter første heving kjevles deigen ut til en tynn leiv, omtrent 1,5 centimeter. Leiven stikkes så ut med en kakeustikker, glass, kopp eller lignende, og heves på nytt på smurt bakepapir og under klede i 30-45 minutter.
Steke berlinerboller
Berlinerboller frityrstekes, altså de stekes i en gryte med varm olje eller smult. Vi foretrekker nøytral vegetabilsk olje, og man trenger nok olje til at bollene ikke treffer bunnen av gryta mens de steker.
Stekingen foregår på omtrent 170 grader, det er viktig å følge godt med når man jobber med frityr! Før du begynner å fritere, gjør klar en rist på et brett for avrenning av overflødig fett av bollene etter steking.
For flere gode råd for å lykkes med berlinerbollene, anbefaler vi at du ser vårt svært utfyllende kurs. Det ligger og venter på deg i appen.
Fyll til berlinerboller
Det er klart berlinerbollene skal fylles!
Det er en del lokale variasjoner, og mange har minner om berlinerboller fylt med sviskekompott. Noen foretrekker bringebærsyltetøy og andre synes det er best med vaniljekrem. Vi lager berlinerbollene slik at vi kan fylle dem etter steking. Da har vi ønsket fyll i sprøyteposer, og kan enkelt fylle med forskjellige fyll. Denne metoden er også tryggere enn oppskrifter der fyllet legges inn mellom to deigemner.
Vår oppfordring er å ikke kjøpe dårlige helårskopier i butikken, men heller bake skikkelige boller en sjelden gang i blant. Vi anbefaler imidlertid at du ikke lager disse for ofte, det er nok ikke helt uten grunn at de kun spises en begrenset tid av året!
Vel bekomme!
Finn oppskrift i Foodsteps!
Få oppskriften på berlinerboller rett på mobilen i tillegg til 2000 andre oppskrifter og kurs. Last ned Foodsteps-appen og få tilgang til Kulinarisk Akademis mat- og vinunivers.
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.