Berlinerboller

Berlinerboller

Berlinerboller! Disse deilige, fete, frityrstekte bollene dekket med et herlig lag med sukker, gjerne fylt med syltetøy eller vaniljekrem.

Nybakte berlinerboller

Så saftige, sukrede og syltetøyfylte at det gikk med en hel rull med tørkepapir når familien fikk tak i denne tidligere sesongbestemte herligheten i tiden rundt fastelavn.

Dessverre har det de senere årene blitt sjeldnere og sjeldnere å finne skikkelige berlinerboller i butikker og hos bakere i januar og februar, og de ser ut til å ha blitt byttet ut med en dårligere helårs-kopi, som ikke er i nærheten av å måle seg med originalen. Selvfølgelig finnes det bakerier som fortsatt holder på tradisjonen, men om du ikke er så heldig å ha en slik hedersperson som baker i ditt nærområde, kan du lage berlinerboller hjemme!

Berlinerboller

Oppskrift på berlinerboller

Berlinerboller tar utgangspunkt i en søt gjærdeig. Melk, gjær, sukker, salt, egg og litt kardemomme has i eltebollen først. I oppskriften i Foodsteps bruker vi brunsukker i deigen. Dette gir litt mer smak til bollene, og siden de skal vendes i sukker til slutt, vil de uansett bli søte nok når de er ferdige. Når dette er blandet sammen tilsettes hvetemel og deigen får elte lenge og vel. Kaldt smør tilsettes så i deigen og den eltes videre til deigen er glatt og smidig og løsner fra bollen. Deretter heves deigen i smurt bolle til dobbel størrelse

Etter første heving kjevles deigen ut til en tynn leiv, omtrent 1,5 centimeter. Bruk litt hvetemel på benken, men så lite som mulig. Leiven stikkes så ut med en kakeustikker, glass, kopp eller lignende. Hev emnene på smurt bakepapir, under klede i 30-45 minutter.

Steke berlinerboller

Berlinerboller frityrstekes, altså de stekes i en gryte med varm olje eller smult. Vi foretrekker nøytral vegetabilsk olje. Varm oljen i en vid gryte, du trenger nok til at bollene ikke treffer bunnen av gryta mens de steker. Stekingen foregår på omtrent 170 grader og et digitalt termometer er anbefalt. Det er viktig å følge med når man jobber med frityr, så her er det fullt fokus! Før du begynner å fritere, gjør klar en rist på et brett for avrenning av overflødig fett av bollene etter steking.

Steketiden vil variere noe, men omtrent to minutter per side. Pass på å ikke legge i for mange boller på en gang. Da har du mindre kontroll på stekeprosess og temperatur. Når de er gylne på begge sider løftes de over på rista. Avkjøl noe før de vendes i sukker.

Fyll til berlinerboller

For mange er det selvsagt at berlinerboller skal fylles. Det er en del lokale variasjoner, og mange har minner om berlinerboller fylt med sviskekompott. Noen foretrekker bringebærsyltetøy og andre synes det er best med vaniljekrem i berlinerbollene. Vi lager berlinerbollene slik at vi kan fylle dem etter steking. Da har vi ønsket fyll i sprøyteposer, stikker hull i bollene med en saks og åpner de litt opp før vi klemmer inn fyllet. Denne metoden er tryggere enn oppskrifter der fyllet legges inn mellom to deigemner, da du slipper faren med at syltetøyet pipler ut i frityrgryta.

For detaljert oppskrift på video, steg for steg, sjekk ut Foodsteps. Her finner du også et kurs der vi lærer deg enda flere triks for vellykkede berlinerboller. Vår oppfordring er å ikke kjøpe dårlige helårskopier i butikken, men heller bake skikkelige boller en sjelden gang i blant. Vi anbefaler imidlertid at du ikke lager disse for ofte, det er nok ikke helt uten grunn at de tradisjonelt kun spises en begrenset tid av året!

Vel bekomme!

Finn oppskrift i Foodsteps!

I Foodsteps-appen finner du oppskrift på berlinerboller, i tillegg til et eget kurs om berlinerboller. Du finner også over 750 andre oppskrifter og kurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Berlinerboller

  • Churros

  • Donuts