Den beste bolleoppskriften

Den beste bolleoppskriften

I tillegg til en god bolledeigoppskrift, er det et par triks som er verdt å ha med seg når man går i gang med bollebakingen. Lær deg triksene og se vår stegvise videooppskrift lenger ned.

Last ned appen

Elteprosess

(Nesten) alle elsker luftige hveteboller! Og både kokebøker og internett flommer over av oppskrifter, og mange av disse oppskriftene lover deg at akkurat den er den beste. Men hvilken er egentlig den beste bolleoppskriften?

Det skal godt gjøres å bevise at vår bolleoppskrift er verdens beste, men vi kan i hvert fall love deg at det er den beste vi vet om! Hvis ikke hadde vi lagt ut en annen. Dette er oppskriften som brukes i profesjonelle håndverksbakeri, og når du har fått taket på denne grunndeigen, har du det beste utgangspunktet for å lage rosinboller, skoleboller, kanelboller og ellers den hvetebaksten du kan tenke deg.

Det som skiller vår oppskrift aller mest fra de vanligste oppskriftene vi alle er vokst opp med, er at vi aldri bruker varm væske i deigen og at smøret tilsettes kaldt, i terninger, mot slutten av elteprosessen.

Se vår bolledeigoppskrift her

Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste. God bollebaking!

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 500 g kald melk
    • eller
    • 470 g kaldt vann
    • 150 g sukker
    • 25 g fersk gjær
    • 1 stk egg
    • ½ ts fint salt
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 1 kg hvetemel
    • 150 g smør, kaldt i terninger
    • 5 dl helmelk, kald
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • 1 kg hvetemel
    • 150 g smør, kaldt i terninger
    • 500 g kald melk
    • eller
    • 470 g kaldt vann
    • 150 g sukker
    • 25 g fersk gjær
    • 1 stk egg
    • ½ ts fint salt
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 1 kg hvetemel
    • 150 g smør, kaldt i terninger

    Finn frem alle ingredienser før du begynner.

    • 5 dl helmelk, kald
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • 1 kg hvetemel

    Ha melk, kardemomme, sukker, salt, egg og gjær i bollen. Ha i 2/3 av melet.

  2. Start maskina på lav hastighet og tilsett mer mel etter hvert. Kjenn på deigen underveis, så den ikke blir for tørr.

  3. Elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Du skal sannsynligvis bruke alt melet, men følg litt med underveis.

    • 150 g smør, kaldt i terninger

    Tilsett kaldt smør i terninger. La det elte inn på lav hastighet.

  4. Eltes i 10 minutter til.

  5. Deigen blir myk, elastisk og smidig. Ikke klissete, men heller ikke tørr.

  6. Hell deigen på benken og stram den sammen til den har en glatt overflate. Forsøk å ikke tilsett noe mel i denne prosessen.

  7. Ha deigen i en smurt bolle eller annen beholder. Dekk med klede og hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

  8. Denne deigen brukes til alt av deilig hvetebakst.

  9. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Bollebaking

Lær baking av en profesjonell

Hvorfor bruker vi kald væske i deigen? Og hvorfor tilsettes smøret til slutt? Alt dette kan du lære av en olympisk mester i kokkekunst!

Vil du gå skikkelig systematisk til verks før du starter bollebakingen? Da bør du laste ned vår app Foodsteps og se kurset "Søt hvetebast".

Espen Vesterdal Larsen har fagbrev både som kokk og konditor, og har bakt enorme mengder boller i sitt liv. I kurset lærer han deg alt du trenger å vite for å imponere både syklubben og fotballaget med luftige boller. Du finner selvsagt også alle oppskriftene med video, steg for steg.

Noen tips til bollebakingen

  • Ha god tid, resultatet blir best når prosessene får den tiden de trenger.
  • Bruk skikkelig smør. Om det ikke er medisinske årsaker til å bruke margarin (allergi, intoleranse etc.), finnes det ingen grunn til å bruke det.
  • Ønsker du rosinboller, tilsett rosiner de siste sekundene av eltingen.
  • Hev bollene på et lunt sted uten trekk. Trekk hemmer gjæren og tørker ut bollene.
  • Ønsker du boller uten melk, erstatt melken med bittelitt mindre vann.
  • Nyt hjemmelagde boller med god samvittighet. Man lever bare én gang!
Penslet hvetebolle
Nystekte kanelknuter
Forming av kanelknuter

Prøv Foodsteps i dag

I tillegg til bolleoppskrift og kurs om søt hvetebakst finner du i Foodsteps 2000 andre stegvise videooppskrifter og mat, vin- og kaffekurs!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Bolledeig grunnoppskrift
  • Kanelknuter
  • Skoleboller
  • Churros
  • Berlinerboller

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs