Den beste bolleoppskriften

Den beste bolleoppskriften

I tillegg til en god bolledeigoppskrift, er det et par triks som er verdt å ha med seg når man går i gang med bollebakingen.

Elteprosess

(Nesten) alle elsker luftige hveteboller! Og både kokebøker og internett flommer over av oppskrifter, og mange av disse oppskriftene lover deg at akkurat den er den beste. Men hvilken er egentlig den beste bolleoppskriften?

Det skal godt gjøres å bevise at vår bolleoppskrift er verdens beste, men vi kan i hvert fall love deg at det er den beste vi vet om! Hvis ikke hadde vi lagt ut en annen. Dette er oppskriften som brukes i profesjonelle håndverksbakeri, og når du har fått taket på denne grunndeigen, har du det beste utgangspunktet for å lage rosinboller, skoleboller, kanelboller og ellers den hvetebaksten du kan tenke deg.

Det som skiller vår oppskrift aller mest fra de vanligste oppskriftene vi alle er vokst opp med, er at vi aldri bruker varm væske i deigen og at smøret tilsettes kaldt, i terninger, mot slutten av elteprosessen.

Ingredienser til bolledeig

Grunnen til at vi ikke tilsetter smør før mot slutten, er at fett legger seg som et lag innimellom melet, og gjør det vanskelig å bygge et godt glutennettverk. Eltetiden er også essensiell og det samme er hevetiden. Har man dårlig tid, har man ikke tid til å lage skikkelig hvetebakst. Så enkelt er det. Når det er sagt, kan man lage mange boller og fryse ned. Da er det fort gjort å tine noen boller i ovnen om man skulle få lyst på!

Bollebaking

Lær baking av en profesjonell

Espen Vesterdal Larsen har fagbrev både som kokk og konditor, og har bakt enorme mengder boller i sitt liv. I Foodsteps holder han kurs i søt hvetebakst, der han lærer deg alt du trenger å vite for å imponere både syklubben og fotballaget med luftige boller. Du finner selvsagt også alle oppskriftene med video, steg for steg.


Noen tips til bollebakingen

  • Ha god tid, resultatet blir best når prosessene får den tiden de trenger.
  • Bruk kald væske, temperaturen stiger nok under eltingen.
  • Elt deigen lenge og vel, smøret tilsettes mot slutten av elteprosessen.
  • Bruk skikkelig smør. Om det ikke er medisinske årsaker til å bruke margarin (allergi, intoleranse etc), finnes det ingen grunn til å bruke det.
  • Ønsker du rosinboller, tilsett rosiner de siste sekundene av eltingen.
  • Hev bollene på et lunt sted uten trekk. Trekk hemmer gjæren og tørker ut bollene.
  • Pensle bollene etter at de har kommet ut av ovnen. Da blir de like blanke som hos baker’n.
  • Ønsker du boller uten melk, erstatt melken med bittelitt mindre vann.
  • Nyt hjemmelagde boller med god samvittighet. Man lever bare én gang!
Penslet hvetebolle
Nystekte kanelknuter
Forming av kanelknuter

Prøv Foodsteps i dag

I tillegg til bolleoppskrift og kurs om søt hvetebakst finner du i Foodsteps over 750 stegvise videooppskrifter og mat, vin- og kaffekurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Bolledeig grunnoppskrift

  • Kanelknuter

  • Skoleboller