Doughnuts

Doughnuts

Dougnuts, eller donuts, er den amerikanske varianten av smultringen og har økt veldig i popularitet her hjemme de siste årene. Det er kanskje ikke så rart, for hvem liker vel ikke søtt, fritert bakverk? Den aller beste oppskriften finner du litt lenger ned.

Last ned appen

Når donuts i tillegg dyppes i deilig glasur og toppes med knasende og fargerik krønsj er de både farlig gode og pene å se på! Det dukker opp stadig flere steder som spesialiserer seg på doughnuts, men hvorfor ikke prøve å lage de selv?

Se vår doughnutoppskrift her

Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste. I Foodsteps-appen finner du også et eget kurs som lærer deg alle triksene for hvordan du lykkes med hjemmelagde doughnuts. Last ned appen og prøv idag.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 250 g melk, kald
    • 15 g fersk gjær
    • 80 g sukker
    • 1 stk egg
    • 1 ts salt
    • 1 stk sitron, revet skall
    • 500 g hvetemel
    • 75 g smør i terninger
    • 250 g melk, kald
    • 1 stk egg
    • 80 g sukker
    • 1 ts salt
    • 15 g fersk gjær
    • 1 stk sitron
    • 500 g hvetemel 1/3
    • 75 g smør i terninger
    • Formfett eller olje
    • 1 l Nøytral olje eller smult til fritering
    • Sjokoladeglasur - se oppskrift
    • Hvit glasur - se oppskrift
    • Salt toffeesaus - se oppskrift
    • Toppinger etter ønske
    • 250 g melk, kald
    • 15 g fersk gjær
    • 80 g sukker
    • 1 stk egg
    • 1 ts salt
    • 1 stk sitron, revet skall
    • 500 g hvetemel
    • 75 g smør i terninger

    Mål opp alle ingredienser. Finn frem kjøkkenmaskin med eltekrok.

    • 250 g melk, kald
    • 1 stk egg
    • 80 g sukker
    • 1 ts salt
    • 15 g fersk gjær

    Ha melk, egg, sukker, gjær og salt i bollen.

    • 1 stk sitron

    Riv skallet av sitronen bollen.

    • 500 g hvetemel 1/3

    Start med 1/3 av hvetemelet. Elt på lav hastighet.

  2. Tilsett melet i totalt tre omganger.

  3. Elt på lav hastighet i 10 minutter.

    • 75 g smør i terninger

    Etter 10 minutter, tilsett smørterninger. Elt i nye 10 minutter på lav hastighet.

  4. Elt til slutt på høy hastighet i to minutter.

  5. Kna deigen sammen til en rund kule og stram opp.

    • Formfett eller olje

    Ha deigen over i en smurt bolle. Dekk med klede og hev til dobbel størrelse.

  6. Ferdighevet deig. Gjør klar brett med godt smurt bakepapir, mel til utbaking og to utstikkere - 8 cm og 3 cm.

  7. Dryss litt mel på benken. Trykk deigen lett ut, sørg for at det er passe med mel, så den ikke setter seg fast.

  8. Kjevle ut til en tykkelse på 1,5 cm.

  9. Løft litt på deigen, så den ikke henger fast i benken. Bruk mer mel om nødvendig.

  10. Dypp utstikkeren i mel og stikk ut.

  11. Stikk ut de store først, stikk deretter ut kjernen. Dypp utstikkeren i mel etter behov.

  12. Løft vekk den overflødige deigen. Den kan kjevles ut en gang til.

  13. Løsne "kjernen" fra ringene og legg ringer på godt smurt bakepapir på brett.

  14. Dekk brettet med et klede og hev i 45 minutter.

  15. Når første runde står til heving kan resten av deigen kjevles og stikkes på samme måte.

  16. Varm en gryte med smult eller olje til 170 grader.

    • 1 l Nøytral olje eller smult til fritering

    Ferdig hevede ringer. Når de legges i oljen skal siden som nå ligger opp, vende opp. Løft forsiktig fra bretter.

  17. Løft forsiktig av og legg i olje. Husk "riktig" side opp, hvis ikke blir de skjeve. Legg i 4-5 om gangen.

  18. Stekes på første side i 1,5 minutt. Eventuelle luftlommer må punkteres med en spiss pinne.

  19. Vipp rundt og stek i 1,5 minutt på den andre siden. En tresleiv er et godt redskap.

  20. Etter tre minutter skal de være fine og gylne på begge sider.

  21. Løft ringene ut av oljen og over på rist over brett.

  22. La overflødig fett renne av, fortsett friteringen. Ringene må avkjøles til romtemperatur før de glaseres.

    • Sjokoladeglasur - se oppskrift
    • Hvit glasur - se oppskrift
    • Salt toffeesaus - se oppskrift

    Dypp toppen av donutene i glasur. Sett på rist.

    • Toppinger etter ønske

    Strø på topping etter ønske mens glasuren er bløt.

  23. Av toppinger fungerer det meste. Noen ideer er tutti frutti-strø, frysetørkede bær, Daim, Smash, cornflakes, nøtter og krokan.

  24. Lag gjerne flere forskjellige, slik at man har litt å velge i! Prøv gjerne salt toffeesaus som glasering.

  25. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Doughnuts med glasur

Som du kan se over, tar oppskriften utgangspunkt i en søt hvetedeig. Etter første heving kjevles deigen ut til en tynn leiv, og stikkes ut ved hjelp av to kakeutstikkere i forskjellige størrelser. Deretter heves de på nytt før de friteres.

Doughnuts

Steke doughnuts

Doughnuts er frityrstekte og skal altså stekes i varmt fett. Bruk smult eller en nøytral, vegetabilsk olje, som rapsolje, til dette. Du trenger så mye olje at doughnutene ikke treffer bunnen av gryta når de friteres, og oljen skal holde rundt 170 grader. Det er viktig å ha all oppmerksomhet rettet mot gryta når man friterer, så her er det ingen multitasking.

Gjør klar en rist over et brett mens oljen varmes opp. Risten legger vi doughnutene på når de kommer ut av gryta.

Doughnut med hvit glasur

Glasur til doughnuts

Noe av det som gjør doughnuts til doughnuts er glaseringen! Her kan man eksperimentere med farger og smakstilsetninger som man ønsker. I Foodsteps finner du oppskriften på en hvit og en mørk glasur. Den hvite er enkelt å sette farge på med konditorfarge. Den kan også smakes til slik du ønsker. For eksempel kan man bytte ut litt av væsken med sitronsaft og tilsette litt gul farge. Man kan også lage salt toffeesaus og glasere med.

Doughnuts med forskjellig topping

Toppinger til doughnuts

Når det kommer til topping til doughnuts er det bare fantasien som setter grenser. Man kan kjøpe de vanligste kakestrøssel-typene ferdig i butikken eller man kan lage sine egne. Hva med å knuse opp litt mandelkrokan, for eksempel? Man kan også kjøpe ferdige snacks eller sjokolader, som Daim, knuse denne og toppe doughnuts med. Prøv deg fram til din favoritt


Prøv Foodsteps-appen!

I Foodsteps finner du kurs, oppskrifter og ikke minst tips til flere toppinger. Lykke til!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Donuts
  • Smultring
  • Hvit glasur til donut
  • Churros
  • Brownies uten mel

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs