Når temperaturene begynner å falle og kveldene blir mørkere er det ingen tvil, det er endelig tid for fårikål! I appen Foodsteps får du den beste fårikål-oppskriften, forklart med video, steg for steg. Under finner du gode tips å ta med seg når du skal handle inn til Norges nasjonalrett.
Nordmenn har vært med å stemme frem fårikål som nasjonalrett ved hele to anledninger. Kanskje ikke så rart, ettersom det er en herlig smakfull rett, basert på tre av de mest tradisjonelle råvarene man finner i Norge, nemlig får, kål og potet.
I tillegg er den så enkel å tilberede at den er en perfekt rett å servere til større selskaper en kald høstkveld. Den gjør seg selv på plata, og da har du mer tid til å være vert!
Fårikålens festdag
Visste du at fårikål har sin egen dag? Fårikålens festdag markeres hvert år den siste torsdagen i september. Denne dagen hylles nasjonalretten på restauranter, hoteller og institusjoner landet over, og mange spiser den selvfølgelig hjemme til middag denne dagen.
Uansett om du spiser fårikål på festdagen eller ikke, er det helt sikkert at vi mener man bør ha minst én fårikålmiddag i løpet av høsten. Og har du først laget det en dag, kan det jo hende du har rester til en dag nummer to. Mange mener til og med at den er enda bedre da!
Kjøtt til fårikål
Som alltid når man er i Norge, velger man norsk kjøtt også når man skal spise fårikål. Høsten er tiden for ferskt lam, og mange velger lammekjøtt når man skal servere fårikål. Om du ønsker en mer kraftig smak, anbefales å lage fårikål med sau, slik det var vanligere å gjøre i tidligere år.
Fårikål skal koke noen timer for at smakene skal bli aller best, og da er det viktig å velge gode kjøttstykker med mye fett og bein, og en grov kjøttstruktur. Be om kjøtt fra forparten av dyret, som bog, bryst og nakke. Om du har muligheten til å velge, gå for skikkelig tykke stykker. I pakker med såkalt “fårikålkjøtt” hender det at det sniker seg med noen biter med ytrefileten på. Ytrefileten på lam er både mør og mager, og risikerer å bli tørr under den lange koketiden. Prøv derfor å styr unna disse.
Ønsker man en litt magrere fårikål kan man bruke lammelår. Lammelåret tåler koketiden bedre enn for eksempel fileten, men pass på, koker det for lenge risikerer du at også lammelår blir tørt.
Kjøtt per person til fårikål
Når vi lager fårikål, regner vi 375 gram kjøtt per person. Fårikålkjøttet består av mye bein og kjøtt, så det er viktig å ha nok. Kjøper du noen hundre gram ekstra per person, sikrer du at du kan servere fårikål runde to om noen dager.
Beregn like mye kål som kjøtt, altså 375 gram kål per person. Det er vanlig å bruke vanlig hvit hodekål til fårikål. Fordi denne er så kompakt, tåler den koketiden godt. Billig er den også, men husk å kjøp norsk kål!
Hvordan lage fårikål
Søk opp fårikål i Foodsteps-appen! Der finner du to gode oppskrifter på fårikål, én med tynn og én med tykk kokesjy.
I Foodsteps får du oppskriftene på video, steg for steg. Der finner du også andre gode oppskrifter med både lam og kål, og et kurs der du kan lære å partere lam. På tide å lære noe nytt?
Fårikål med en vri
Fårikål er nydelig når man lager den på den klassiske måten, men om man ønsker å eksperimentere litt, er det forskjellige grep man kan ta. Første steg mot en enda bedre fårikål, er å brune av kjøttet før koking. Dette gjør at du får frem den herlige smaken av stekt kjøtt, og at kraften får en dypere, mer delikat farge.
Skal du være ekstra vågal, kan du tilsette noen fedd hvitløk, med skall, i gryta og kanskje en busk med fersk timian. Med disse tilsetningene begynner du å bevege deg på dypt vann dersom du skal servere til de største fårikål-puristene, men det gir enda mer deilig smak til retten. Husk bare å ta ut hvitløk og timian før du serverer.
Enkelte har tradisjon for å servere gulrøtter til og noen steder kokes både poteter og gulrøtter i gryta med fårikålen. Prøv deg frem selv, og se hva du liker best, og aller viktigst: Spis fårikål minst én gang i høst. Vel bekomme!
Finn oppskrift i Foodsteps-appen
Last ned Foodsteps og få tilgang til 2000 videooppskrifter og mat- og vinkurs!
Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.