Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Enten du skal fete deg opp før fasten eller bare ønsker å kose deg litt ekstra til fastelavn, trenger du en god oppskrift på fastelavnsboller. I appen Foodsteps finner du den beste bolleoppskriften og vi viser deg hvordan du lager tradisjonelle fastelavnsboller og den svenske versjonen “Semla”, som har økt i popularitet her hjemme de siste årene.

Last ned appen

Bolledeig

Her ser du vår oppskrift på bolledeig, den eneste bolleoppskriften du trenger. Sveip eller klikk deg gjennom oppskriften, steg for steg. Resten av oppskriftene du trenger til fastelavn finner du i appen.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 500 g kald melk
    • eller
    • 470 g kaldt vann
    • 150 g sukker
    • 25 g fersk gjær
    • 1 stk egg
    • ½ ts fint salt
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 1 kg hvetemel
    • 150 g smør, kaldt i terninger
    • 5 dl helmelk, kald
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • 1 kg hvetemel
    • 150 g smør, kaldt i terninger
    • 500 g kald melk
    • eller
    • 470 g kaldt vann
    • 150 g sukker
    • 25 g fersk gjær
    • 1 stk egg
    • ½ ts fint salt
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 1 kg hvetemel
    • 150 g smør, kaldt i terninger

    Finn frem alle ingredienser før du begynner.

    • 5 dl helmelk, kald
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • 1 kg hvetemel

    Ha melk, kardemomme, sukker, salt, egg og gjær i bollen. Ha i 2/3 av melet.

  2. Start maskina på lav hastighet og tilsett mer mel etter hvert. Kjenn på deigen underveis, så den ikke blir for tørr.

  3. Elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Du skal sannsynligvis bruke alt melet, men følg litt med underveis.

    • 150 g smør, kaldt i terninger

    Tilsett kaldt smør i terninger. La det elte inn på lav hastighet.

  4. Eltes i 10 minutter til.

  5. Deigen blir myk, elastisk og smidig. Ikke klissete, men heller ikke tørr.

  6. Hell deigen på benken og stram den sammen til den har en glatt overflate. Forsøk å ikke tilsett noe mel i denne prosessen.

  7. Ha deigen i en smurt bolle eller annen beholder. Dekk med klede og hev til dobbel størrelse på et lunt sted.

  8. Denne deigen brukes til alt av deilig hvetebakst.

  9. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Fastelavnsbolle med mandelmasse
Semlor

Semlor

I Norge er tradisjonen hveteboller som deles i to og fylles med et lag syltetøy og et tykt lag med fløyelsmyk fløtekrem. Deretter settes toppen på og bollene drysses med et raust lag melis.

I Sverige spiser de semlor. For å lage semlor åpner man først toppen på bollen og huler ut en del av innmaten. Innmaten inngår i en mandelmasse som man senere fyller bollen med igjen. Deretter har man på litt krem og setter toppen tilbake og drysser med melis. Ganske likt, men samtidig ganske ulikt, med andre ord.

I Foodsteps finner du både oppskrift på semlor, og fastelavnsboller med mandelmasse der man ikke huler ut innmaten først. Prøv deg frem og finn din egen favoritt.

Lær alt om hvetebakst

I tillegg til de beste oppskriftene finner du i appen Foodsteps flere kurs, blant annet et kurs om hvetebakst som lærer deg triksene proffene bruker. Last ned og prøv selv!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Semlor
  • Mandelmasse
  • Fastelavnsboller
  • Svineknoke med rotmos
  • Pannekaker

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs