Foodsteps er i ferd med å bli et populært verktøy til bruk i restaurant- og matfag i den videregående skolen. Fordelene er mange og elevene føler en trygghet når de kan se oppskrifter på video, steg for steg!
Da vi lanserte Foodsteps våren 2020 var målet først og fremst å nå ut til forbrukerne, og dele oppskrifter og matkurs tuftet på skikkelig fagkunnskap. Dette for å skape en motvekt til alle blogger og nettsider, som ofte deler oppskrifter laget av folk helt uten utdanning innen matfagene, og skape en trygg plattform der brukeren skulle være trygg på at oppskriftene var gode og pålitelige.
Foodsteps brukes på kjøkkenet
Tanken om å lage en egen skole-app har hele tiden vært med som en del av den langsiktige planen, men etter hvert som innholdet i appen har vokst, med både kurs og oppskrifter, har vi sett at Foodsteps, som den er nå, kan fungere svært godt i opplæringen av fremtidens kokker.
Det første tegnet på dette så vi da vi på høsten 2020 ble kontaktet av Bente Vonheim, faglærer på Restaurant- og matfag ved Måløy vgs i Vestland fylke. Hun ønsket å teste Foodsteps for sine elever.
Bentes hypotese var at Foodsteps med sine videooppskrifter, steg for steg, måtte fungere bra for å instruere i teknikker og fremgangsmåter, særlig blant elever som ikke har norsk som førstespråk. Videooppskriftene våre er uten tale, og viser på en enkel og lettfattelig måte hvordan man utfører hver operasjon.
Hypotesen til Bente viste seg å holde vann, og Foodsteps ble umiddelbart en hit blant elevene, som straks gikk i gang med å bruke appen, både på skole og hjemme. Tilbakemeldingene gikk på at elevene var svært fornøyde med appen, og at det var “topp forklart og helt på deres arena”.
I løpet av skoleåret ble appen brukt flittig, både som en del av undervisning i klasserom, der elevene har fulgt med på instruksjoner om filetering av fisk, utbeining av kylling, riktige kutteteknikker med mer, som del av de praktiske timene på kjøkkenet og som hjemmelekse. Flere av elevene brukte også appen uoppfordret på hjemmebane, der det ble brukt oppskrifter fra Foodsteps som elevene senere delte med klassen.
«Å kombinere blide, tale og tekst er for mange elever en god måte å lære på. Spesielt for flerspråklege elever.»
Bente Vonheim, Måløy vgs
Veien videre
Med de gode erfaringene fra Måløy i sekken, jobbet vi videre med å få flere skoler til å teste Foodsteps. En skole som hektet seg på tidlig var Steinkjer VGS i Trøndelag, med John Hallem i spissen blant faglærerne.
Finkutting er en viktig teknikk å kunne
Også John rapporterte om positive tilbakemeldinger. Han trakk frem fordelen med at elevene enkelt kunne bla seg frem og tilbake i oppskriftene, slik at de fikk bygget opp selvtillit på teknikken og prosessen de skulle gi seg i kast med. Dette bidro til å frigjøre tid for John som lærer, som ikke lenger behøvde å vise hver enkelt prosess til hver enkelt elev, men heller kunne fokusere på å hjelpe de som hadde et faktisk behov for ekstra oppfølging i timene på kjøkkenet.
Han er også klar på at å visualisere teknikker og fremgangsmåter med video er til stor hjelp for elever som er flerspråklige, har lese- og skrivevansker eller konsentrasjonsvansker. For disse gruppene er ikke de tradisjonelle læremidlene alltid like gode, og å få se alt på video, så mange ganger man ønsker og selv synes man trenger, bidrar til at disse gruppene føler en mye større mestring i skolehverdagen og øker motivasjonen til å holde ut årene på skolen.
I en del tilfeller kan altså Foodsteps bidra til at flere gjennomfører skoleløpet og faktisk havner på en læreplass og blir ferdig utdannede kokker!
«Det som gjør Foodsteps så brukervennlig er at elevene kan bla seg både fremover og bakover i de forskjellige stadiene i produksjonen.»
John Hallem, Steinkjer vgs
Rett på sak, enkelt å forstå, få forstyrrende elementer
Nå som de har brukt appen i en lengre periode, ser John at omtrent 95% av elevene tyr til Foodsteps i forbindelse med praktiske prøver. “Vi ser at det gir en trygghet for elevene i den daglige arbeidssituasjonen, spesielt for fremmedspråklige” sier han.
Oppskriftene i Foodsteps er laget slik at man raskt er i gang med matlagingen. Det er fokus på prosess og teknik, og ikke på kokken som har laget maten. Elevene til John ved Steinkjer vgs. trekker særlig frem perspektivet i oppskriftene som positivt. Der ser de arbeidsstasjonen slik de selv ser den på kjøkkenet, og dette gjør det lett å skjønne hva som skal gjøres.
De samme elevene liker godt at kursene er uten for mange forstyrrende elementer. Særlig trekker de frem kurset i filetering av fisk, der prosessen først forklares av kokken og deretter utføres uten noe mer prat. De mener at musikk og prat i mange tilfeller gjør at hovedbudskapet drukner og de synes Foodsteps har løst dette på en bra måte.
Jostein Medhus lager sushi
Riktig perspektiv er viktig
Jan-Erik Hauge underviser i filetering
Flere skoler tar Foodsteps i bruk
I august 2021 tok flere videregående skoler Foodsteps i bruk for sine klasser i Restaurant- og matfag og Kokk- og servitørfag. Dette gjelder skoler i de aller fleste fylker i hele landet, og flere har kommet til i løpet av høsten. Innholdet i appen har økt betraktelig i løpet av våre snart to år, og det er nå veldig mye godt faginnhold som skolene benytter seg av. Også servitørelevene har nyter godt av innholdet i Foodsteps, og særlig kaffe- og vin-kursene er relevante for servitørfaget. Her deles kunnskap fra noen av Norges aller beste fagfolk.
For å gjøre planleggingen av skoleåret enklere for lærer, har vi sammenfattet et hefte der vi foreslår de kategoriene vi mener er mest relevante for undervisningen. Siden innholdet har blitt så stort, er det viktig at både lærere og elever enkelt kan finne frem til riktig kurs eller oppskrift i appen. Alle skoler som bestiller tilgang til sine lærere og elever får dette heftet tilsendt, sammen med fire videoer som lærere og elever kan se for å lære seg hvordan Foodsteps fungerer. Vi ønsker at det skal være enkelt å komme igang med Foodsteps, slik at man kan bruke tiden best mulig for å lære seg faget.
Nytt innhold spilles inn
Vi mener Foodsteps tilfører noe helt nytt til undervisningen, og at vi tar opplæringen til et nytt nivå på en plattform som snakker til elevene på deres premisser. De aller fleste har en smarttelefon eller tablet, og det er viktig at læremidler og verktøy henger med på de formatene ungdommer er vant til å bruke.
Å digitalisere læremidlene ved å lime dem inn på en nettside er, i våre øyne, å gå baklengs ut av både samtiden og fremtiden. Foodsteps tar opplæring på alvor, og søker hele tiden å forbedre oss og å øke innholdet. Samtidig har vi ikke glemt vår hovedmålgruppe, den jevne forbruker. Vi skal hele tiden levere oppskrifter av høyt nivå, utviklet av kokker og basert på skikkelig fagkunnskap. På den måten bidrar vi til å lære opp fremtidens fagarbeidere så vel som å øke kunnskapen til befolkningen for øvrig.
Mobiltelefoner på skolekjøkken
Hygiene er viktig på kjøkkenet
For mange høres det feil ut at mobiltelefonen skal være med på et skolekjøkken! Mobiltelefonen er med overalt der vi er i dag, og kan bidra til smittespredning. Utviklingen i samfunnet for øvrig går i en digital retning, og mange daglige gjøremål på et kjøkken utføres nå på smarttelefon eller tablet. Derfor mener vi at mobil- og tabletsbruk er en viktig del av utdanningen av fremtidens kokker. De er nødt til å få et voksent og sunt forhold til hvordan disse hjelpemidlene skal og ikke skal brukes i en jobbsituasjon. Det er viktig at de får inn gode rutiner for desinfisering av telefonene sine, og at de forstår at man kan ha telefonen tilgjengelig i lomma på kjøkkenet uten at den skal brukes til Snapchat og meldinger. Det er en klar fordel når elevene har et bevisst forhold til alt dette når de starter som lærlinger, så skolene har et ansvar også her.
En mulig løsning vi vet er blitt gjort av enkelte skoler, er å investere i et sett skole-tablets, som kun er tiltenkt bruk på kjøkkenet. På denne måten kan elevene ha mobilene sine i skapene sine og likevel ha full tilgang til Foodsteps i de praktiske timene.
Foodsteps til din skole
Vi er sikre på at Foodsteps har mye å tilføre undervisningshverdagen til alle videregående skoler med restaurant- og matfag og kokk- og servitørfag. Helse- og oppvektsfag har også en del matlaging i sin læreplan, og Foodsteps er absolutt et godt verktøy også her. Ønsker du å vite mer om Foodsteps på skole, eller ønsker å bestille tilgang til din klasse, kontakt oss på post@foodsteps.no.
Prøv Foodsteps selv
Er du nysgjerrig på hvordan Foodsteps fungerer kan du laste ned appen og prøve en måned gratis. Du finner over 1000 oppskrifter og matkurs i appen. Alt laget av fagfolk som brenner for faget sitt!
Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.