Med en japansk bordgrill kan du invitere på skikkelig yakitori. Foodsteps lærer deg hvordan du bruker grillen, og gir deg de beste oppskriftene for en vellykket grillaften.
En japansk bordgrill er noe helt annet enn de store grillene vi nordmenn er vant til å ha ute i hager og på balkonger, der far stolt står med en kald øl og griller til hele gjengen.
Den er designet for hurtig varmebehandling over høy, direkte varme, og innbyr til lange, hyggelige kvelder der gjestene selv kan grille sine spyd mens man sitter rundt bordet og skravler og koser seg. Skal du ha ny grill i år er det kanskje denne typen du skal gå for? I så fall bør du sjekke ut nettbutikken til Skarpekniver.
I appen Foodsteps finner du nå mange videoer som demonstrerer bruken av disse grillene, alt fra opptenning og slukking(!) av kull til alle de gode oppskriftene på både det som skal på grillen, og det som skal spises til.
Last ned appen og la deg inspirere!
Høy varme, små kjøttstykker
I Japan er det vanlig å bruke bordgrill til å grille tynnskåret kjøtt av alle mulige typer, enten liggende på rist, eller tredd på spyd. Nærheten til det rødglødende kullet gjør at kjøttet raskt får en sprø og gyllen grillskorpe, og store kjøttstykker risikerer å bli svidde før de blir tilstrekkelig varmebehandlet helt gjennom. Denne typen grill egner seg derfor ikke så godt til langtidssteking av store kjøttstykker, men best til tynne skiver eller biter. Den er også perfekt til grilling av grønnsaker, som ofte ikke trenger mer en et par minutter med varmebehandling. Ønsker du likevel å bruke bordgrillen til en større biff, kan den godt brunes av på grillen for så å stekes ferdig i ovnen, eller du kan sørge for å ha en kald sone der biffen får ligge til den er ferdig. Husk i så fall å snu den ofte.
Yakitori - kyllingspyd
Ordet “yakitori” brukes ofte om kjøtt grillet på spyd, men er egentlig det japanske ordet for kylling stekt på spyd. Skal du servere ekte yakitori, er det altså kylling du må få tak i! Bruk hele kyllingen og hold de forskjellige delene hver for seg. Del opp i små terninger og tre kjøttet på spyd. Husk at om du bruker grillspyd i tre eller bambus, må de legges i vann i minst en time før du trer på kjøttet og griller. Hvis ikke kan de ta fyr og knekke.
Forbered kyllingspydene i god tid, og legg opp grillingen slik at de møreste og magreste stykkene, altså kjøttet fra brystet, grilles først. Deretter bygger man gjerne opp med de mer interessante stykkene, som lår og vinger etter hvert. For en ekstra godbit, lag egne spyd med skinnet, som grilles knasende sprøtt.
Under kan du lære deg å dele opp en hel kylling, ved å se vår steg for steg-oppskrift. I appen Foodsteps finner du alle oppskriftene du trenger for en vellykket grillkveld.
Yakitori serveres vanligvis uten tilbehør, men med en dipsaus som kalles “tare”. Tare til yakitori lages ved at man koker en kraft på kyllingskroget sammen med soya, mirin og sake, tilsatt hvitløk og ingefær. Taren skal få en litt tykk konsistens og påføres kyllingen helt mot slutten av grillingen. Marinerer du kyllingen på forhånd, kan du risikere at den blir for salt, og at marinaden/taren svir seg når du griller. Taren skal kun få litt varmebehandling helt til slutt, slik at den blir lett karamellisert og glinsende. Oppskriften ligger og venter på deg i appen
Skulle du ønske noen tilbehør til, anbefaler vi noen lette salater eller grillede grønnsaker, og gjerne litt kokt ris til.
Beine ut kylling
Her kan du se, steg for steg, hvordan du skal beine ut en hel kylling. Følger du våre instruksjoner får du enkelt delt opp hele fuglen til alle de enkelte stykkene. Klikk eller sveip deg frem og tilbake mellom stegene.
Skjær inn ved det ene låret. Knekk opp i leddet og skjær ut låret.
Gjenta på den andre siden.
Finn brystbeinet mellom filetene. Skjær forsiktig ut den ene brystfileten. Følg beinet hele veien.
Snu kyllingen og gjenta prosessen. Ta med vingebeinet.
Skrog, bryst og lår.
Skjær av vingeklubba om ønskelig.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Lurer du på hvordan du beiner ut kyllinglårene, finner du instruksjonene i appen Foodsteps, eller du kan se det her på vår YouTube-kanal.
Binchotan - japansk kvalitetskull
Japan er kjent for å aldri gå på kompromiss med kvalitet. Dette gjelder selvsagt også når de lager grillkull! Binchotan er spesialkull laget av hvit eik i Japan, gjort etter gamle tradisjoner. Fremstillingsprosessen gir et helt unikt kull, som er utrolig kompakt og kan gi mange timer med grillglede. Det er litt vanskelig å få fyr på, men når det først er blitt varmt, er det skikkelig varmt, og du kan holde grillingen gående lenge. Kullet kan også slukkes i vann og tørkes, for så å brukes igjen senere.
Det mest spesielle med dette kullet er kanskje at det ikke avgir aske eller os. Det brenner rett og slett så rent at man kan grille med det innendørs! Merk at du likevel må lufte godt, og at fett og kjøttsaft som drypper ned på kullet vil skape røyk og os, så dette er best egnet for magre kjøttstykker og skalldyr. En velmarmorert svinenakke eller et saftig kyllinglår vil skape for mye os til at det kan grilles inne.
Tilbehør til yakitori
Yakitori spises, som nevnt over, tradisjonelt ikke med så mye tilbehør. Det viktigste man har til sin japanske grillaften er en “tare”, eller dippsaus. Lag gjerne noen forskjellige dippsauser du kan servere til kjøttet. I tillegg er det godt med en frisk salat av for eksempel råmarinerte gulrøtter, kål og lignende. Kokt ris gjør måltidet komplett. Se i appen for inspirasjon til både dippsauser og annet snacks å servere til.
Imponer gjestene med japansk grill
I appen Foodsteps får du de beste oppskriftene på sommerens grillmat. Der får du i tillegg 2000 andre oppskrifer, matkurs, vinkurs og mer. Alt på video, tilpasset mobilskjermen. Last ned og prøv i dag!
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.