Helstekt kalkun med stuffing

Helstekt kalkun med stuffing

Er du ute etter den beste kalkunoppskriften skal du ikke lete mer! Foodsteps hjelper deg fra start til mål, steg for steg.

Last ned appen

I appen Foodsteps får du den beste oppskriften på helstekt kalkun med stuffing, stegvis på video, helt gratis! Du finner også alt du trenger av saus og tilbehør. Fortsett å lese for våre beste tips når du skal planlegge kalkunmiddagen.

Bordet er pyntet for fest

Høytidelig kalkun

Mange forbinder kalkun med de store høytidene, og særlig spiser nordmenn kalkun på nyttårsaften. En annen høytid der det blir vanligere og vanligere å servere kalkun, er Thanksgiving, der vi lar oss påvirke og inspirere av tradisjoner fra USA.

Det viktigste å tenke på når du skal lage kalkun, er å planlegge i god tid, slik at du får et godt og saftig resultat, og at du har det riktige tilbehøret på plass. Foodsteps hjelper deg hele veien.

Hvor mye kalkun per person?

Aller først må man velge ut råvaren! Vi anbefaler at du beregner 500-600 gram kalkun per person når du skal servere helstekt kalkun. Lag heller litt mer enn du trenger, fremfor for lite. Restene kan enkelt brukes til både middager og lunsjer de påfølgende dagene.

Som alltid er det viktig å velge råvaren med omhu, og har du tilgang til en bonde som selger egne kalkuner, bør du i høyeste grad velge denne. De fleste kjøper kalkun som er, eller har vært fryst, og det er også viktig at du lar den tine stille og rolig på et kjølig sted. Ta den gjerne ut en tre-fire dager før den skal spises


Tilberede hel kalkun

Kalkun kan være utfordrende å lykkes med. Den må gjennomstekes, samtidig som den er svært mager, noe som gjør at den fort kan bli tørr ved for lang tilberedning.

Ved å la hele kalkunen få seg et bad i en saltlake en hel natt før tilberedning, påvirker du proteinene og væsken i kjøttet, slik at du mister mindre saftighet under tilberedningen. Resultatet er en saftig og smakfull kalkun du kan servere med rak rygg og hevet hode.

I saltlaken tilsettes dessuten en rekke krydder som er med å gi en subtil smak til kjøttet.Sørg for å ha en balje som er mer enn stor nok til å romme både kalkun og saltlake, for dette steget vil du rett og slett ikke hoppe over. Kalkunen bør være ferdig tint når den legges i lake, for full effekt.

Tilberedningen av kalkunen foregår så i flere steg, der man snur og vender på fuglen innimellom. I tillegg pensles den regelmessig med aromatisert smør, for å tilføre fett og smak, samt for å bidra til et gyllent og sprøtt skinn.

Kremet kyllingsaus - perfekt til kalkun

Til slutt stekes kalkunen til en kjernetemperatur på 69 grader celsius. Dette måles i den tykkeste delen av låret, der det er festet til hoften. Sjekk også temperaturen i bryststykkene. Ved oppnådd kjernetemp er det viktig å la fuglen hvile lenge og vel, minst 20 minutter. Dette gjør at væsken i kjøttet fordeler seg jevnt i kjøttet, i stedet for å sprute ut i det du setter kniven i kalkunen. Etter hvilen, ca. 30 minutter før servering, brunes skinnet ved at man skrur opp varmen i ovnen og gir fuglen noen siste minutter med varme. Hvil i nye 10-15 minutter mens du ferdiggjør det siste tilbehøret og ber gjestene komme til bords. La heller gjestene vente på varm mat, fremfor å la maten vente på gjestene.

For alle steg, temperaturer, mengder og tid, åpne Foodsteps-appen og søk opp “kalkun med stuffing”. Der leder vi deg gjennom hele prosessen steg for steg.

Stuffing til kalkun

Det er mange forskjellige ting man kan stuffe en kalkun med. Mange liker å dele opp løk, eple og sitrusfrukter å stuffe med. Gjerne med noen svisker i tillegg. Her kan man også gjerne tilføre andre smaker, som forskjellige urter, hvitløk og ellers det man måtte ønske.


I oppskriften i Foodsteps bruker vi stuffing av svinekjøttdeig og brød. Svinedeigen stekes ferdig i panne og tilsettes terninger av tørket brød eller loff. Stuffingen smakes så til med hvitløk, salvie, timian og persille. Det beste med brødstuffingen, er at du kan lage den dagen før, etter at du har lagt kalkunen i saltbadet. Før steking stuffes kalkunen før den syes sammen med nål og hyssing. Dette gjør at du får et stramt og fint sluttresultat.


Waldorfsalat

Tilbehør til kalkun

Når man planlegger tilbehør til kalkun, er det lurt å tenke på at kalkunen i seg selv har ganske mild smak. Det er derfor viktig at man ikke har tilbehør som overmanner smakene fra bordets midtpunkt, men heller spiller på lag med dem. I tillegg er kalkun svært magert, og har godt av tilbehør med litt fett i. Waldorf-salat er en klassiker, som er mild nok til å ikke overdøve kalkunen, og fet nok til å tilføre saftighet til helheten. Waldorf-salaten i Foodsteps er gjort på “vår måte”, og vi har erstattet pisket krem med creme fraiche, for en friskere totalopplevelse.

“Over dammen” er de glade i å servere tranebær til kalkun, og tørkede tranebær kokt i hvitvin er noe av det enkleste du kan servere. Oppskriften finner du i appen.


Brokkoli er godt til alt, og rosenkål er en grønnsak mange forbinder med julehøytiden. Se våre mange rosenkåloppskrifter for inspirasjon til hvordan du skal servere denne litt misforståtte grønnsaken neste gang. Vi foreslår å prøve stekt rosenkål med pinjekjerner! Og du? Du må selvsagt ha fersk rosenkål!


Enkel saus til kalkun

Å lage saus til kalkun er slett ikke vanskelig! Sjalottløk, smør, hvitvin, god kyllingkraft, creme fraiche og sitron er alt du trenger å ha tilgjengelig. I tillegg liker mange smaken av appelsin til kalkun. Derfor kan du, om du ønsker, smake til med litt appelsin til slutt.

Sausen lages ved å lage en hvitvinsreduksjon som tilsettes kyllingkraft. Kraften får koke inn til du har en konsentrert og god saus. Har du stekesjy fra kalkunen, bruker du selvsagt denne også.

Rett før servering rører du inn creme fraiche og smaker til sausen med salt og sitron, og eventuelt andre smaker du ønsker. Sausen kan også kjøres opp med stavmikser for en luftigere følelse!

Se hele oppskriften under, steg for steg, og alle andre oppskrifter du behøver i Foodsteps-appen. Helt gratis


Saus til kalkun

Rask og enkel kyllingsaus. Bruk kyllingkraft og stekesjy. Se hele oppskriften ved å klikke eller sveipe deg fra steg til steg.

Last ned appen
1
 1. Hvor mange skal spise?

  • 1½ stk sjalottløk, finkuttet
  • 100 g tørr hvitvin
  • ½ ss smør
  • ½ l mørk kyllingkraft, innkokt
  • 2 ss Creme Fraiche
  • Fint salt
  • ¼ stk sitron, saften
  • 1½ stk sjalottløk, finkuttet
  • 100 g tørr hvitvin
  • ½ ss smør

  Gjør klar ingrediensene, ha smør i en gryte på middels varme.

 2. Tilsett løken. Freses blank.

 3. Tilsett hvitvin.

 4. Reduser vinen til det er igjen 20%.

  • ½ l mørk kyllingkraft, innkokt

  Tilsett kyllingkraft og eventuelt stekesjy fra kylling eller kalkun.

 5. Kok opp og reduser til halvparten.

 6. Sil så i en ny kjele. Sett på plata og kok opp igjen.

  • 2 ss Creme Fraiche

  Kok i tre minutter og tilsett Creme Fraiche.

 7. Pisk inn creme fraichen, så sausen blir helt glatt.

 8. Smak på sausen.

  • Fint salt
  • ¼ stk sitron, saften

  Krydre med salt og sitronsaft etter smak. Appelsin kan også være godt.

 9. Server varm saus. Sausen kan kjøres med stavmikser for å få et luftig skum på toppen.

 10. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.


Prøv Foodsteps gratis!

Alle oppskrifter du behøver til høytiden finner du i appen Foodsteps helt gratis! Her får du nær 2000 oppskrifter på video, steg for steg. Vi lover deg at du lykkes!

Prøv helt gratis!

 • Oppskrifter på video
 • Nye oppskrifter hver uke
 • Ukemeny med handleliste
 • Budsjettverktøy
 • Resteverktøy
 • Levende matfellesskap
 • Lærerike masterclasses
 • Tilpasse ukemenyen
 • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

 • Kalkun med stuffing
 • Kyllingsalat med parmesan
 • Betesalat
 • Waldorf
 • Porchetta

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs