Hjemmelagde dumplings

Hjemmelagde dumplings

Foodsteps har oppskriftene og teknikkene som gjør det enkelt for deg å lage japanske dumplings, gyoza, hjemme. Last ned appen og imponer middagsgjestene.

Last ned appen
Stekt og dampet gyoza

Hva er dumplings?

Dumplings kan brukes om mange matretter fra hele verden, og består av en eller annen type deig som omslutter et fyll av grønnsaker, kjøtt eller sjømat. Når vi i Norge snakker om “dumplings” refererer vi oftest til kinesiske dim-sum-retter eller japanske gyoza.


I Kina er det tradisjon for mange typer dumplings. Deigen kan være tynn eller tykk, laget av hvete- eller ris-mel eller av andre stivelsesrike meltyper. Den typen dumpling vi kjenner best her til lands, er den som kalles “jiaozi”. Jiaozi består av en tynn, rund deig som fylles før den brettes sammen med en dekorativ brettekant og formes som en halvmåne. Det er fra denne typen japanerne har utviklet sin variant, gyoza.

Stekt gyoza med chips

Her kan du se hvordan du kan lage stekt gyoza med sprø chips. Klikk eller sveip deg gjennom videoene, steg for steg. I appen finner du alle oppskrifter du trenger for en vellykket gyoza-middag.

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 12 ark gyoza-ark - se oppskrift
    • 200 g gyozafyll - se oppskrift
    • ½ ss rapsolje
    • 1 dl vann
    • 2 ss maizena
    • Dippsaus
    • 12 ark gyoza-ark - se oppskrift
    • 200 g gyozafyll - se oppskrift

    Legg en spiseskje fyll midt i deigarket. Dypp fingeren i litt vann som "lim" og væt kanten på den ene siden. Brett pent sammen.

    • ½ ss rapsolje

    Varm en panne, med litt olje, på middels varme. Fyll med en runde ferdigpakkede gyoza.

    • 1 dl vann
    • 2 ss maizena

    Bland maizena og vann mens gyozaene får stekeskorpe. 0,5 dl vann og 1 ss maizena per stekepanne.

  2. Når gyozaene har fått litt stekeskorpe, hell i vann med maizena og sett på lokk.

  3. Damp gyoza under lokk til fyllet er gjennomvarmet. Brukes kjøttfyll, må fyllet gjennomkokes. Det blir da fast i konsistensen.

  4. Når deigen er kokt og fyllet er gjennomvarmet, ta av lokket, slik at vannet damper vekk.

    • Dippsaus

    Stek til vannet er fordampet, og gyozaene sitter fast i stekt maizena. Vend ut på en tallerken med stekeskorpen opp. Server straks med en god dippsaus.

  5. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Deig til dumplings

I Foodsteps finner du akkurat nå en oppskrift på gyoza-deig laget av hvete. Oppskriften er svært enkel og består av kun vann og hvetemel. Utfordringen ligger i å kjevle emnene tynne og runde, men med litt trening kommer du til å mestre det!

Gyoza-ark av hvete kan brukes til alle typer fyll du måtte ønske, og egner seg til både damping og steking.

Gyoza med bok choy
Dumplings i dampekurv

Tilbehør til dumplings

Dumplings trenger nesten ikke tilbehør, men man trenger en dippsaus å servere til. Lag en enkel soyadippsaus. Den kan justeres slik du ønsker den ved å tilsette mer eller mindre av enkelte ingredienser, eller ta bort eller tilsette ingredienser etter eget ønske.

I Foodsteps finner du også et herlig serveringsforslag med bok choy og ingefær, som er med i panna det siste minuttet gyozaen damper.

Dampe dumplings

Dumplings tilberedes oftest med vanndamp. De kan enten dampes i kinesiske dampekurver som settes direkte over en kjele med kokende vann, eller dampes i en stekepanne eller lignende. Når du damper i stekepanne kan du i tillegg gi dumplingene dine en fin, sprø stekeskorpe. Se våre forskjellige tilberedningsforslag i appen, og la deg inspirere til å lage gyoza med sprø chips i oppskriften du kan se over.

Fyll til dumplings

Dumplings kan fylles med det meste. Den mest klassiske varianten lages av en blanding av svin og reke. I Foodsteps finner du to forskjellige typer der vi bruker svinedeig. I tillegg har vi brukt restene av kokingen av soppbuljong og laget en vegetarisk variant. Flere typer fyll vil også bli lagt til senere.


Lær å lage gyoza du også

Med de enkle videooppskriftene i Foodsteps kan også du lykkes med å lage herlige dumplings. Vi tar deg gjennom oppskriftene steg for steg, og du gjør det i ditt tempo.

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Gyoza-ark
  • Gyozafyll - svin med kål
  • Vårruller
  • Dipp til gyoza
  • Stekt gyoza

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs