Er du ute etter de beste kjøttkakene, som bringer gode minner fra barndommen? Her kan du se den beste kjøttkake-oppskriften, klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste. Oppskriften er nøye testet og utviklet av kokkene ved Kulinarisk Akademi.
Begynn med kjøttkakene. Ha kjøttdeigen i bollen til kjøkkenmaskina og tilsett salt.
45 g tørket brødkrumme
1 dl melk eller vann
Ha en tredjedel av væsken i en skål med brødkrumme.
Sett "K-krok" eller "grind" på kjøkkenmaskina.
Kjør kjøttdeigen med saltet. Saltet gjør deigen seig og i stand til å binde væske.
½ ts sort pepper, grovmalt
¼ ts muskatnøtt, malt
½ ts malt ingefær
1 stk sjalottløk, finkuttet
Mens deigen kjører, tilsett de malte krydderne og finkuttet løk.
3 ss potetmel
Skru av maskina når du tilsetter potetmel.
Kjør til potetmelet er kjørt inn i deigen.
Bløtlagt brødkrumme
Skru av og hell på oppbløtt krumme.
Kjør inn i deigen.
2 dl melk eller vann
Kjør på lav hastighet mens melken spes rolig inn.
Hold igjen litt melk og kjenn på deigen. Noen liker faste kaker, vi foretrekker litt løse. Juster med melk.
Dekk til og hvil i kjøleskap i en liten time.
Mens deigen hviler kan du steke en prøvekake for å teste smak og konsistens.
Fukt en hånd og en skje med kaldt vann.
Rull en liten kjøttkake med skjea mot hånda.
Legg i en varm stekepanne med litt olje. Trykk oversiden litt ned med skjea.
Stek til den er brunet fint på den ene siden, snu og brun den andre siden. Middels høy varme.
25 g smør til saus
25 g hvetemel til saus
½ stk sjalottløk, finkuttet til saus
1 stk lautbærblad
1.25 dl innkokt oksekraft, til saus
3.5 dl vann til saus
½ stk buljongterning til saus
Når den er brunet av, senk varmen til middels lav og la den steke gjennom. Finn frem ingredienser til sausen.
Start med sausen. Smelt smøret på middels varme og rør inn hvetemel.
Lag en brun jevning under omrøring.
Snu litt på prøvekaken, som skal gjennomstekes i panna.
Pass på at jevningen blir brun, men ikke svidd. Middels høy varme.
½ stk sjalottløk, finkuttet
Når bruningen har nådd ønsket gylne farge, tilsett den finkuttede løken.
La løken blanke litt i jevningen og tilsett litt av vannet. Røres klumpefritt.
Spe gradvis med vannet under omrøring.
½ stk buljongterning
For litt fyldigere smak, tilsett en bujlongterning.
1.25 dl innkokt oksekraft
1 stk laurbærblad
Tilsett innkokt oksekraft og laurbærblad.
La sausen koke inn til den tykner litt. Ta prøvekaken ut og smak på en bit.
Melk til justering
Dersom kaken er for fast, tilsett litt mer melk om ønsket.
Rør inn melken slik at farsen er helt jevn.
Sort pepper etter ønske
Juster eventuelt med pepper og andre krydder etter ønske.
1½ ss smør til kålstuing
Start med kålstuingen. Ha smør i en kjele. Smelt på middels varme.
300 g hodekål
Skjær av riktig mengde av kålen. Stilkfestet fjernes.
Skjær kålen først i litt tykke skiver, deretter i "terninger".
Når smøret er godt smeltet, tilsett hvetemel og rør til en glatt jevning.
2 dl melk til kålstuing
Spe inn 2/3 av melken litt om gangen. Rør hele tiden.
Resten av melka settes til side. Kok sausen i ca. 10 minutter. Rør av og til.
½ l vann til kål
1 ts salt
Kok opp vann til kålen, tilsett salt.
Dersom sausen blir veldig tykk, spe inn litt mer melk.
Muskattnøtt til kålstuing
Smak til sausen med muskatnøtt.
Fint salt
Smak til med salt.
Ha kålen i det kokende vannet.
Kok kålen i 4-5 minutter. Juster sausen med melk, om den blir veldig tykk.
Løft kålen ut med en hulløse. Det er viktig at det ikke følger med vann.
Dekk til sausen og sett til side. Sett også kålen til side.
Nøytral rapsolje
Forvarm en stor stekepanne til middels høy varme. Ha i litt nøytral rapsolje.
Ha en skål med kaldt vann og skje. Fukt hendene med vannet.
Form fine kjøttkaker med skje og hånd, mellomland i en form for bedre kontroll på stekingen.
Fyll opp forma før du starter å steke. Hold sausen varm, like under kokepunktet.
Legg i kakene. Trykk litt ned. Når alle kakene er lagt i, kan du forme flere.
Brun av på den ene siden, og snu slik at de brunes på den andre siden.
Legg de snudde kakene på den ene siden av panna.
Legg i en ny runde kaker i den andre halvdelen. Tilsett mer olje etter hvert.
Rør i sausen, så du vet at den ikke svir seg, og at det ikke er klumper i bunnen.
Smak på saus.
Saltredusert soyasaus
Tilsett litt soyasaus.
Worcestershire-saus
Tilsett litt Worcestershire-saus.
Bland inn og smak på sausen. Juster smakene etter ønske.
200 g kokefaste poteter
Sett poteter på kok.
Når de første kakene er brunet på begge sider, løft ut av panna og over i form.
Snu de andre kakene og fortsett stekingen til alle kakene er brunet av.
De kakene som skal serveres samme dag kan kokes ferdig i sausen. Beregn 3-4 per person.
Lager du flere enn du skal servere, stek i ovn på 160 grader i 6-8 minutter. Avkjøl og frys inn.
Kakene trenger å koke rundt 10 minutter for å kokes gjennom.
Når alle kaker er stekt, kok ut panna med en desiliter vann.
Ha sjyen over i sausen, da får du ut mest mulig smak.
Mens kjøttkakene koker, varm opp den hvite sausen og tilsett kål.
Vendes godt sammen. Varmes til alt er gjennomvarmt.
Smak på kålstuingen.
Juster med salt og muskatnøtt om nødvendig.
Når kålstuingen er varm og smaker godt, er den klar til servering.
Rørte tyttebær, se oppskrift
Server kjøttkaker med kålstuing, kokte poteter og nyrørte tyttebær.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Laster du ned Foodsteps-appen får du denne og 2000 andre oppskrifter i tillegg til mat- og vinkurs presentert steg for steg på video. Vi lover at du vil lykkes på kjøkkenet om du følger våre enkle og presise instruksjoner. I denne artikkelen kan du lese våre tips til kjøttkakemiddagen før du begynner på kjøkkenet.
Lage kjøttkaker
Kjøttkaker er en skikkelig klassiker, og de du lager selv er selvsagt mye bedre enn de man får kjøpt ferdig. Prosessen tar litt tid, så vi anbefaler at du lager en stor porsjon når du først lager. Da kan du fryse ned i passende porsjoner og ta ut ved behov!
Kjøttkakene starter med kjøttdeigen. Det er viktig å velge en kjøttdeig med tilstrekkelig med fett, og ikke går for den magrere karbonadedeigen. Dette er selvsagt valgfritt, men vi kan ikke love et saftig og godt resultat med karbonadedeig, da fettet er viktig for å oppnå dette.
Man kan velge å kjøre kun kjøttdeig av storfe, eller man kan blande inn andre ingredienser. For eksempel kan man blande inn litt svinedeig eller kvernet viltkjøtt. Dette er helt opp til hver enkelt. Merk at viltkjøtt er svært magert, og det kan være verdt å tilsette litt ekstra fett i viltkjøttkaker.
Løk og krydder i kjøttkaker
Man kan smake til kjøttkaker med det krydderet man selv liker, men vi har funnet den gode balansen med grovmalt pepper, malt ingefær og revet muskatnøtt. Sammen med krydderne liker vi også å tilsette finkuttet sjalottløk. Kjøttkaker med løk bygger dybde i smaken og gir en god og mild sødme. Det er viktig at løken er skikkelig finkuttet, så den ikke ødelegger kjøttkakenes evne til å holde seg sammen.
Salt, potetmel og væske
Når vi starter prosessen med å lage kjøttkakedeigen, begynner vi med kjøleskapskald kjøttdeig og salt. Kjøttdeig og salt kjøres opp i kjøkkenmaskin med “grind” i noen minutter før vi tilsetter de andre ingrediensene. Saltet aktiverer proteinet og gjør kjøttet seigt. Dette gir kjøttet evnen til å binde mer væske, slik at du kan få saftige kjøttkaker. Tilsetter du i tillegg potetmel, kan du tilsette enda mer væske i deigen, og de ferdige kjøttkakene blir både saftige og myke, og holder seg sammen også etter at de er kokt.
Steke og koke kjøttkaker
Vi anbefaler alltid å steke en prøvekake når farsen er ferdig blandet. På den måten får du mulighet til å justere smak og konsistens, før du ruller og steker alle kakene. Fukt en hånd og en skje, og ta ut en liten ball av farsen. Form den til en fin kake og stek i stekepanne. Først på middels høy varme i litt olje, slik at alle sider blir brunet av. Deretter på lav varme til den er gjennomstekt. Når den er ferdig tar du en smak og kan selv bestemme om du ønsker å justere deigen. Kanskje vil du ha i litt mer væske? Kanskje synes du det var litt lite pepper? Dette kan man avgjøre selv.
Når deigen er slik du ønsker, bør den få hvile litt i kjøleskapet. I underkant av en time er nok. I mellomtiden kan du lage sausen, sette på poteter og gjøre klar annet tilbehør du ønsker å spise til. Husk bare at det tar litt tid å steke ferdig alle kakene, så du bør ikke koke ferdig brokkoli og gulrøtter før rett før servering!
Når du er klar til å steke, gjør klar en stor stekepanne på middels høy varme. Ha en skål med kaldt vann og en skje, og finn frem en ildfast form. Fukt hendene og form kjøttkaker med en skje og en hånd. Form nok kjøttkaker til å fylle den ildfaste forma før du begynner å steke. Legg så i alle kakene som er klare og la disse brunes godt av. I mellomtiden former du nye kaker du legger i forma. Når de første kakene er brunet på den ene siden, snur du de rundt. Da kan du legge i neste runde med kaker. På denne måten har du alltid flere prosesser på gang samtidig, og du får en god flyt i produksjonen.
Kjøttkakene stekes bare nok til å få en god stekeskorpe på begge sider i panna. Deretter må de varmebehandles nok til at de blir gjennomkokt. Dette kan man enten gjøre i brunsausen eller i ovnen. Ha de kjøttkakene du tenker å servere samme dag i sausen. De trenger å koke ca. 10 minutter for å kokes gjennom. Lager du flere kjøttkaker enn du har plan om å spise samme dag, stekes disse videre i ovn på 160 grader i 6-8 minutter, eller til de er gjennomstekte. Er du i tvil kan du sjekke en.
De kjøttkakene du har til overs må avkjøles før de kan pakkes i passende porsjoner og fryses inn.
Kjøttkaker i brun saus og kålstuing
Kjøttkaker skal selvfølgelig serveres med kokte poteter og brunsaus, og i Foodsteps finner du de beste oppskriftene, nøye testet og utviklet av kokkene ved Kulinarisk Akademi. Der finner du også oppskrifter på alt du måtte trenge av tilbehør til kjøttkaker.
Foretrekker du ertestuing fremfor kålstuing? Vil du heller ha kokt brokkoli og steke gulrot? Uansett hva du liker best, finner du det i Foodsteps. Der finner du selvsagt også oppskrift på det viktigste tilbehøret av alle, nemlig rørte tyttebær!
Søk opp kjøttkaker i appen med en gang, og sjekk om du har alt du trenger. Kjøttkakeproduksjon kan du ha med hele familien på, så får alle en følelse av å bidra til mange fremtidige middager.
For en dansk vri, kan du gjerne sjekke ut oppskriften på lammefrikadeller servert med fløtesaus. De er også helt nydelige å servere en kjølig søndag på høsten. Vel bekomme!
Prøv appen gratis i dag!
Last ned Foodsteps og få tilgang til 2000 videooppskrifter og mat- og vinkurs!
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.