Hjemmelagde kjøttkaker

Hjemmelagde kjøttkaker

Er du ute etter de beste kjøttkakene, som bringer gode minner fra barndommen? I appen Foodsteps får du den beste kjøttkake-oppskriften, nøye testet og utviklet av kokkene ved Kulinarisk Akademi.

I Foodsteps-appen får du de beste oppskriftene, presentert steg for steg på video. Vi lover at du vil lykkes på kjøkkenet om du følger våre enkle og presise instruksjoner. I denne artikkelen kan du lese våre tips til kjøttkakemiddagen før du begynner på kjøkkenet.

Hjemmelagde kjøttkaker

Lage kjøttkaker

Kjøttkaker er en skikkelig klassiker, og de du lager selv er selvsagt mye bedre enn de man får kjøpt ferdig. Prosessen tar litt tid, så vi anbefaler at du lager en stor porsjon når du først lager. Da kan du fryse ned i passende porsjoner og ta ut ved behov!

Kjøttkakene starter med kjøttdeigen. Det er viktig å velge en kjøttdeig med tilstrekkelig med fett, og ikke går for den magrere karbonadedeigen. Dette er selvsagt valgfritt, men vi kan ikke love et saftig og godt resultat med karbonadedeig, da fettet er viktig for å oppnå dette.

Man kan velge å kjøre kun kjøttdeig av storfe, eller man kan blande inn andre ingredienser. For eksempel kan man blande inn litt svinedeig eller kvernet viltkjøtt. Dette er helt opp til hver enkelt. Merk at viltkjøtt er svært magert, og det kan være verdt å tilsette litt ekstra fett i viltkjøttkaker.

Løk og krydder i kjøttkaker

Man kan smake til kjøttkaker med det krydderet man selv liker, men vi har funnet den gode balansen med grovmalt pepper, malt ingefær og revet muskatnøtt. Sammen med krydderne liker vi også å tilsette finkuttet sjalottløk. Kjøttkaker med løk bygger dybde i smaken og gir en god og mild sødme. Det er viktig at løken er skikkelig finkuttet, så den ikke ødelegger kjøttkakenes evne til å holde seg sammen.


Salt, potetmel og væske

Når vi starter prosessen med å lage kjøttkakedeigen, begynner vi med kjøleskapskald kjøttdeig og salt. Kjøttdeig og salt kjøres opp i kjøkkenmaskin med “grind” i noen minutter før vi tilsetter de andre ingrediensene. Saltet aktiverer proteinet og gjør kjøttet seigt. Dette gir kjøttet evnen til å binde mer væske, slik at du kan få saftige kjøttkaker. Tilsetter du i tillegg potetmel, kan du tilsette enda mer væske i deigen, og de ferdige kjøttkakene blir både saftige og myke, og holder seg sammen også etter at de er kokt.


Steke og koke kjøttkaker

Vi anbefaler alltid å steke en prøvekake når farsen er ferdig blandet. På den måten får du mulighet til å justere smak og konsistens, før du ruller og steker alle kakene. Fukt en hånd og en skje, og ta ut en liten ball av farsen. Form den til en fin kake og stek i stekepanne. Først på middels høy varme i litt olje, slik at alle sider blir brunet av. Deretter på lav varme til den er gjennomstekt. Når den er ferdig tar du en smak og kan selv bestemme om du ønsker å justere deigen. Kanskje vil du ha i litt mer væske? Kanskje synes du det var litt lite pepper? Dette kan man avgjøre selv.

Når deigen er slik du ønsker, bør den få hvile litt i kjøleskapet. I underkant av en time er nok. I mellomtiden kan du lage sausen, sette på poteter og gjøre klar annet tilbehør du ønsker å spise til. Husk bare at det tar litt tid å steke ferdig alle kakene, så du bør ikke koke ferdig brokkoli og gulrøtter før rett før servering!


Når du er klar til å steke, gjør klar en stor stekepanne på middels høy varme. Ha en skål med kaldt vann og en skje, og finn frem en ildfast form. Fukt hendene og form kjøttkaker med en skje og en hånd. Form nok kjøttkaker til å fylle den ildfaste forma før du begynner å steke. Legg så i alle kakene som er klare og la disse brunes godt av. I mellomtiden former du nye kaker du legger i forma. Når de første kakene er brunet på den ene siden, snur du de rundt. Da kan du legge i neste runde med kaker. På denne måten har du alltid flere prosesser på gang samtidig, og du får en god flyt i produksjonen.


Kjøttkakene stekes bare nok til å få en god stekeskorpe på begge sider i panna. Deretter må de varmebehandles nok til at de blir gjennomkokt. Dette kan man enten gjøre i brunsausen eller i ovnen. Ha de kjøttkakene du tenker å servere samme dag i sausen. De trenger å koke ca. 10 minutter for å kokes gjennom. Lager du flere kjøttkaker enn du har plan om å spise samme dag, stekes disse videre i ovn på 160 grader i 6-8 minutter, eller til de er gjennomstekte. Er du i tvil kan du sjekke en.


De kjøttkakene du har til overs må avkjøles før de kan pakkes i passende porsjoner og fryses inn.

Kjøttkaker i brun saus og kålstuing

Kjøttkaker skal selvfølgelig serveres med kokte poteter og brunsaus, og i Foodsteps finner du de beste oppskriftene, nøye testet og utviklet av kokkene ved Kulinarisk Akademi. Der finner du også oppskrifter på alt du måtte trenge av tilbehør til kjøttkaker.

Foretrekker du ertestuing fremfor kålstuing? Vil du heller ha kokt brokkoli og steke gulrot? Uansett hva du liker best, finner du det i Foodsteps. Der finner du selvsagt også oppskrift på det viktigste tilbehøret av alle, nemlig rørte tyttebær!

Søk opp kjøttkaker i appen med en gang, og sjekk om du har alt du trenger. Kjøttkakeproduksjon kan du ha med hele familien på, så får alle en følelse av å bidra til mange fremtidige middager.

For en dansk vri, kan du gjerne sjekke ut oppskriften på lammefrikadeller servert med fløtesaus. De er også helt nydelige å servere en kjølig søndag på høsten. Vel bekomme!Finn den beste kjøttkake-oppskriften i appen!

Last ned Foodsteps og få tilgang til over 1000 videooppskrifter og mat- og vinkurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Lamme-frikadeller i fløtesaus

  • Kjøttkaker

  • Kjøttkaker med kålstuing