Hjemmelaget gyros

Hjemmelaget gyros

For mange bringer gyros gode minner fra ferieturer til varmere strøk. Med Foodsteps får du oppskrifter inspirert av denne greske klassikeren, på video, steg for steg, rett på mobilen.

Last ned appen
Pita, svinenakke og tzatziki

Gatemat fra Hellas

Gyros er skikkelig gatemat og lages tradisjonelt ved at tynne skiver av kjøtt, gjerne svin, lam eller kylling, legges i en marinade før det stables tett i tett på et stort grillspidd. Deretter varmebehandles kjøttet på et vertikalt rotisserie. Det grilles altså rolig mens det roterer. Dette er samme måte som shawarma tilberedes, og gyros og shawarma har trolig et felles opphav.

Kjøttet serveres innrullet i et pitabrød uten lomme, sammen med tzatziki, tomater og rødløk. Av og til serveres det også med pommes frites i rullen. I Foodsteps finner du oppskrift på gyros-inspirert svinenakke og kyllinglår, begge servert i pitabrød. Vår måte er raskere og enklere enn originalen, og passer godt til en travel hverdag, så vel som til helgekosen.

Pitabrød

Vil du prøve å bake pitabrød selv? Prøv ut vår oppskrift her. Dette er varianten med lomme, som kommer fra midtøsten. Selv om klassisk gyros serveres rullet sammen og ikke i pita med lomme, er dette en mye mer praktisk og mindre sølete måte å spise det på. Klikk eller sveip deg videre i oppskriften, steg for steg. I appen Foodsteps er alle oppskrifter presentert på denne geniale måten. Last ned og prøv appen du også!

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 200 g kaldt vann
    • 5 g fersk gjær
    • 310 g hvetemel
    • 1 ts fint salt
    • 1 ts sukker
    • 155 g hvetemel
    • 5 g fersk gjær
    • 1 ts fint salt
    • 1 ts sukker
    • Formfett eller nøytral olje
    • 200 g kaldt vann
    • 5 g fersk gjær
    • 310 g hvetemel
    • 1 ts fint salt
    • 1 ts sukker

    Mål opp ingrediensene. Ha vannet i bollen til kjøkkenmaskinen.

    • 155 g hvetemel
    • 5 g fersk gjær

    Tilsett gjær og halvparten av melet.

    • 1 ts fint salt
    • 1 ts sukker

    Tilsett sukker og salt. Bland godt sammen.

  2. Tilsett resten av melet.

  3. Elt deigen i 10 minutter.

  4. Ferdigeltet pitadeig.

    • Formfett eller nøytral olje

    Smør en bolle med formfett ellet olje.

  5. Legg i deigen og dekk til. Hev til dobbel størrelse.

  6. Før utbaking, varm ovnen til 225 grader, varmluft med undervarme. Sett et brett opp-ned på nest nederste rille.

  7. Ha bittelitt mel på benken.

  8. Hell deigen ut på benken og del i to like pølser.

  9. Del i emner. 120 gram gir store, fine pitabrød. Kan også deles i mindre emner om ønsker.

  10. Rull runde, stramme boller.

  11. Dekk til og hvil i 20 minutter.

  12. Til utkjevling, strø litt mer mel på benken.

  13. Oversiden på bollen vendes ned mot benken. Strø med mel. Kjevle til en rund leiv på ca. 1,5 cm tykkelse, 15 cm diameter.

  14. Vend leiven slik at siden som vendte opp under hvilen igjen vender opp før steking. Legg på rist med bakepapir.

  15. Ovn og brett må være skikkelig varmt. Pizzastein kan også benyttes. Legg i to og to pita.

  16. Stek i 3-4 minutter, til de har blåst seg opp.

  17. Brødene skal blåse seg opp, men ikke få stekeskorpe med farge.

  18. Løftes ut og legges i klede.

  19. Sett brettet i ovnen igjen og la det bli varmes i noen minutter. I mellomtiden kjevles de neste to leivene.

  20. Fortsett slik til alle brødene er ferdig stekt.

  21. Pita er beste samme dag, men kan også varmes opp. Forvarm ovnen til 170 grader.

  22. Gni inn brødene med litt vann, så de blir fuktige.

  23. Legg på rist og sett i forvarmet ovn i 4-5 minutter.

  24. Brødene er klare til bruk igjen!

  25. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Hjemmelaget tzatziki

Tzatziki hører til når du skal servere gyros. I Foodsteps finner du en klassisk tzatziki-oppskrift, men også oppskrifter på flere andre yoghurtbaserte dressinger. Prøv deg gjerne frem og finn din egen favoritt! Du finner også mange andre gode serveringsforslag med pita og forskjellig fyll. Våre oppskrifter er gode sammensetninger, men det er ingenting i veien for å mikse og trikse med kombinasjonene.

Falafel i pita
Pita med hummus og blomkål
Lammekebab i pita

Lag smakfulle retter

Med Foodsteps får du alle oppskrifter presentert på video, steg for steg, tilpasset mobilskjermen. Finn inspirasjon til retter med pita og 2000 andre oppskrifter og matkurs. Lykke til!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Lammekebab i pita
  • Pita, svinenakke, tzatziki
  • Pita, kylling og peanøttsaus
  • Pita, falafel og guacamole
  • Pita, hummus og blomkål

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs