Julens tilbehør

Ser du etter oppskrifter på julens tilbehør og den beste sausen til ribbe? Da har du kommet riktig. Foodsteps-appen har oppskriftene på alt du trenger til jul, på video, steg for steg! Her ser du vår oppskrift på rødkål. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • ½ kg rødkål
    • ½ dl rødvinseddik
    • 1 dl vann
    • 75 g solbærsaft-konsentrat
    • 15 g sukker
    • 1-2 stk stjerneanis
    • 1 ts salt
    • ½ kg rødkål

    Fjern roten av rødkålen og skjær kål i så tynne strimler som du klarer.

    • ½ dl rødvinseddik
    • 1 dl vann
    • 75 g solbærsaft-konsentrat
    • 15 g sukker
    • 1-2 stk stjerneanis

    Ha vann, solbærsaft, sukker, eddik og anis i en gryte.

  2. Kok opp væsken.

  3. Tilsett snittet rødkål.

  4. Blandes godt sammen.

  5. La det småputre i 40 minutter. Rør innimellom. Fyll etter med vann dersom det blir lite væske.

    • 1 ts salt

    Når kålen er kokt mør, smak til med salt.

  6. Hjemmelaget rødkål er godt til and, svinesteik, ribbe og pinnekjøtt. Lag gjerne store porsjoner og frys inn.

  7. Rødkål kan pakkes i poser. Enten vakuum eller zip-lock. Oppbevares i kjøleskap eller fryser. Varm opp posen ved behov.

  8. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Last ned appen nå, så finner du alle oppskriftene du trenger til jul. Under finner du tips og inspirasjon til hva du kan servere til julens middager.

Like viktig som ribba, pinnekjøttet og lutefisken, er tilbehøret som skal serveres til! De fleste har sterke tradisjoner for hva man skal ha til, men til tross for at hjemmelaget alltid er best ender man litt for ofte opp med å kjøpe ferdigproduserte varer. Dette handler nok om flere ting, men manglende kunnskap og en hektisk hverdag er sannsynligvis to viktige faktorer for at det er blitt slik.

Med god planlegging og gode oppskrifter klarer man enkelt å lage julens tilbehør selv. Mye kan lages i god tid i forveien, mens andre ting gjerne ikke tar så lang tid å lage, som man kanskje tror.

Råmarinert rødkålsalat gir en asiatisk vri

Rødkål og surkål

De kanskje mest brukte tilbehørene til julematen er surkål og rødkål. Begge er vanlige tilbehør til ribbe, og rødkålen er også nydelig til pinnekjøtt og and. Mange kjøper ferdigversjoner av disse, og kanskje har ferdigproduktene blitt så vanlig at man tenker at dette kan man ikke klare å lage selv. Sannheten er at begge disse er svært enkle å lage hjemme, og de blir utrolig mye bedre enn de som kjøpes ferdig. I tillegg kan de lages i god tid i forveien, så lenge man behandler og oppbevarer dem riktig.

For eksempel kan de hermetiseres. Varm, nykokt kål helles i sterile, varme glass. Sørg for at væsken går over kålen. Skru på lokket og la kålen avkjøles i romtemperatur. Oppbevares mørkt og svalt eller i kjøleskap.

Har du vakuummaskin kan du vakuumere kålen i passe store poser. Da kan kålen enkelt varmes opp i posen i dampovn eller vannbad. Har du ikke vakuum-utstyr kan du bruke ziplock-poser beregnet på mat. Klem i så fall ut så mye luft du klarer.

Både rødkål og surkål tåler frysing, så lag gjerne opp mye når du først lager.

Prosessen med å lage surkål og rødkål starter likt. Stilken skjæres vekk og kålen snittes i tynne strimler. Surkålen er den aller enkleste. Vann, sukker og eddik has i en gryte, og ofte brukes hel karve i. Alt kokes opp og kålen tilsettes. Deretter skal kålen bare få putre og kose seg til den begynner å bli mør. Til slutt smakes den til med salt.

For rødkål er det godt å tilføre litt sødme fra frukt, og i vår oppskrift har vi valgt å bruke litt solbærsirup. I rødkålen er det også godt å tilsette krydder som kanel eller anis.

Logg deg inn i appen for full oppskrift, steg for steg.

Rosenkål med pinnekjerner

Rosenkål, ertestuing, waldorf, epler og svisker

En annen julematklassiker er rosenkål. Fersk rosenkål er utrolig allsidig, og er god både stekt og kokt. I appen finner du mange oppskrifter som tar for seg rosenkål. Kanskje finner du en ny favoritt?

Å lage ertestuing selv er heller ikke vanskelig, men krever at du planlegger. Ertene behøver nemlig å ligge i bløt over natten. Mål opp ønsket mengde og ha i en stor beholder. Hell på kaldt vann og sett i kjøleskap. Merk at ertene vil ekspandere i løpet av utvanningen, så bruk en beholder som er stor nok.

Erterstuingen må koke i ca. 1,5 time. Dette er omtrent akkurat like lang tid som det tar fra du begynner å salte lutefisken til lutefisken er klar for servering, og gjør seg stort sett selv. Derfor sparer du egentlig ingenting på å bruke ferdigpose. Ertestuing holder seg dessuten godt i kjøleskapet og tåler godt frysing. Så her kan du lage mye og ha lenge.

Ønsker du en litt friskere grønnfarge enn erterstuingen har, kan du lage en grov ertepuré med frosne erter. Dette er et tilbehør som kun tar få minutter å lage.

Eple og svisker

Epler og svisker er vanlig juletilbehør og passer til både ribbe og kalkun. Til kalkunen er det også vanlig å servere Waldorf-salat. Vi har laget vår egen tolkning av at salatklassikeren, der vi bruker litt mindre majones og tilfører Creme Fraiche for en litt lettere opplevelse. Hvorfor ikke prøve vår waldorf-oppskrift neste gang?

Annet juletilbehør

Man må ikke glemme rotmosen, eller kålrotstappen, til pinnekjøttet. Sødmen fra kålrota, med den lille spissen av muskatnøtt, smelter perfekt sammen med det salte kjøttet. Bruk gjerne litt av sjyen fra pinnekjøttdampinga i mosen.

I tillegg liker mange å servere tyttebær til mye av julematen. Da blir det omtrent ikke enklere enn å lage rørte tyttebær med bær fra fryseren.

Julekveite med rødvinssaus

Er du av de mange som pleier å servere torsk eller kveite i løpet av jula, har vi også gode forslag til hva som kan serveres til disse herlige fiskene. For eksempel kan den klassiske kokte gulrota til juletorsken byttes ut med pannestekt gulrot. En tilberedning som dessuten passer de fleste andre steder du serverer gulrot.

Eller hva med bakt kveite med fløyelsmyk mandelpotetpuré, sprø potetsticks, erter og rosenkål i variasjon?


Koke mandelpotet

Mandelpoteten er høyt skattet i juletiden. Utfordringen er bare den at den har en tendens til å gå i stykker når den kokes. Denne egenskapen, kombinert med den nydelige smaken gjør at mandelpoteten er den aller beste poteten å lage for eksempel potetmos med. Men mange liker å servere mandelpoteten “hel” til julemiddagene.

Det finnes mange metoder, tips og triks for å unngå at mandelpotetene går i stykker, men om du vil være helt sikker på at potetene holder seg sammen skal du sjekke ut oppskriften i Foodsteps. Ja, vi har faktisk en egen oppskrift som lærer deg å koke mandelpoteter uten at de skal falle fra hverandre!

Rødvinssaus

Saus til julematen

Når du har mestret tilberedningen av både ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, kalkun og alt tilbehøret som skal være med, er det viktig å ikke gå på kompromiss når det kommer til sausen! En dårlig saus kan ødelegge et ellers bra måltid, mens en kjempegod saus kan redde en litt tørr steik eller en ribbe med litt slapp svor. Sørg derfor for å planlegge julens sauser godt, slik at du slipper å stå som et spørsmålstegn i romjula når butikken er stengt, og du ikke har kraft eller smør igjen i kjøleskapet.


Ribbe, ribbesjysaus og rosenkål

En god ribbesjysaus er kanskje den enkleste sausen du kan lage. Stekesjyen fra ribba kombineres med litt god, innkokt kyllingkraft og kokes litt inn. Mens den koker ristes litt hvetemel i stekepanna, så det blir gyllenbrunt. Deretter jevnes sausen med melet og sausen smakes til. Gode smakstilsetninger er Worcestershire-saus og sherryeddik. Noen dråper soyasaus kan også være med å løfte sausen.

God kyllingkraft er ellers veldig kjekt å ha i skapet, for da har du en base til både krydret andesaus og kremet kyllingsaus til kalkunen, blant mange andre sauser. Kyllingkraft kan enten kokes selv, eller den kan kjøpes på boks. Til sauser anbefaler vi å finne en innkokt kraft, som har mye smak og litt tykk konsistens. Buljongterning er ikke det samme som kraft.

Til pinnekjøtt er det veldig vanlig å servere dampesjyen slik den er. Ønsker du likevel en tykkere saus, kan sjyen jevnes. Enten med en lys eller en mørk meljevning. Har du i tillegg litt grønnsaker i bunnen av kjelen under dampingen, vil du få mer smak i sjyen.

Til julens fiskemiddager er sandefjordsmør en gjenganger. Sausen er en av de enkleste man kan lage og består av litt fløte, usaltet smør og fersk sitronsaft. I tillegg smakes den til med salt og tilsettes litt fersk persille rett før servering. En annen god saus til hvit fisk er en klassisk rødvinssaus

Ønsker du å lære mer om saus, kan du lese her, eller gå inn i Foodsteps og se våre oppskrifter og kurs!

Finn oppskriftene i Foodsteps-appen

Last ned Foodsteps og få tilgang til alle oppskriftene du trenger til jul i tillegg til 2000 andre videooppskrifter og mat- og vinkurs!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Rødkål
  • Pannesteke gulrøtter
  • Ribbesjysaus
  • Rosenkål med pinjekjerner
  • Rotmos

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs