Kjøtt i mørke må være en kjær rett her til lands, for den kjennes også under navn som sosekjøtt og småsteik. Se vår oppskrift på denne herlige søndagsretten her.
Sosekjøtt er en skikkelig upretensiøs rett, som har alt en søndagsmiddag trenger. Langtidskokt kjøtt som putrer i en tykk og mørk saus som utvikler smak under koketiden. Serveres gjerne med potetmos og dampede grønnsaker, og selvsagt rørte tyttebær. Her ser du vår oppskrift. Klikk eller sveip deg videre, steg for steg.
Skjær kjøttet i store terninger, omtrent fire cm hver vei.
3 ss hvetemel
1 ts fint salt
1 ts nykvernet pepper
Bland hvetemel, pepper og salt i en bolle. Bruk maizena dersom glutenfri ønskes.
Ha melblandingen i en frysepose.
Legg kjøttet i posen. Bland godt så alt kjøttet blir dekket med et lag med mel.
Legg kjøttet tilbake på en tallerken. Ha melet tilbake i skålen.
2 stk gul løk, skrelt
Del løk i åtte båter på langs.
2 ss rapsolje
Varm en stekepanne på høy varme. TIlsett olje.
Brun av kjøttet godt. Gjør det i flere omganger om nødvendig.
Gi kjøttet en skikkelig stekeskorpe rundt det hele.
Legg kjøttet i en gryte. Brun av resten av kjøttet.
Når alt kjøttet er brunet ferdig, ha løken i panna og senk varmen til middels.
La løken karamellisere litt og strø på en spiseskje med melblandingen.
1 ss smør
Tilsett smør og bland inn. Blank løken i smøret i ett minutt.
Ha løken over i gryta med kjøttet.
Ha vann i panna og kok i ett til to minutter. Slå vannet over i gryta.
4 dl mørk oksekraft
2 stk laurbærblad
Ha kraft og laurbærblad i gryta, skru opp varmen.
Dytt alt under væsken og dekk med lokk.
Kok i 1,5 time under lokk. Kok deretter én time uten lokk.
Etter totalt 2,5 timer, sjekk om kjøttet er mørt.
Smak til gryta med salt og pepper.
Kjøtt i mørke kan serveres med potetmos, tyttebær og nykokte gulrøtter og brokkoli. Vel bekomme
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Kjøtt til sosekjøtt
Sosekjøtt skal lages med kjøtt som trenger lang koketid. Dette er kjøtt som typisk finnes på forparten av dyret, og vi foretrekker høyrygg, som også inneholder mye fett som gradvis smelter ut i sausen og bidrar til den dype smaken.
Sosekjøtt er svært enkelt å lage, men krever litt tid. Derfor er dette en perfekt rett de dagene du har god tid og ønsker å holde på med aktiviteter sammen med familien mens maten putrer på kjøkkenet. Grønnsakene skal tradisjonelt ikke tilsettes i gryta, men om du ønsker å koke grønnsakene med kjøttet, må du huske at grønnsaker bare trenger noen minutter koking og derfor må tilsettes helt mot slutten av koketiden.
Fransk fetter
Sosekjøtt kan sies å være den norske fetteren til den franske klassikeren Boeuf Bourguignon, som er noe mer raffinert i stilen. Boeuf Bourguignon skal lages med rødvin, og den tilsettes også tomatpuré og hvitløk. I tillegg skal den tilsettes bacon, sopp og hele stjerneløk mot slutten. Både sosekjøtt og Boeuf Bourguignon er nydelige søndagsmiddager, her kommer det bare an på hvilket humør kokken er i den dagen. Den aller beste oppskriften på Boeuf Bourguignon finner du i appen Foodsteps. Vi lover!
Sosekjøtt av lam eller vilt
Sosekjøtt kan godt lages med lam eller viltkjøtt, som elg, hjort og rein. Vær likevel oppmerksom på at viltkjøtt er svært magert, og dermed blir tørt om det koker for lenge på for høy varme. Tilpass dermed varme og tid etter kjøttet, og følg med underveis. Bruker du mørere kjøttstykker enn bog, høyrygg, nakke eller bryst, bør kjøttet kun kokes i sausen en kort stund. Brun da kjøttet som vanlig, men legg kjøttet til side og la sausen koke en liten time før kjøttet tilsettes. Kok til kjøttet er gjennomvarmet.
Flere oppskrifter i appen
I Foodsteps finner du flere fristende gryter som kan koke lenge og vel, i tillegg til 2000 andre oppskrifter og matkurs. Alt på video, steg for steg. Last ned og prøv selv.
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.