Klippfisken er en historisk svært viktig råvare i Norge, og har hatt stor betydning både for økonomi og mattilgang i lange tider. I Foodsteps lærer du deg å bruke denne enestående råvaren.
Klippfisk er så mye mer enn bacalao, men er du ute etter en god bacalao-oppskrift kan du teste vår her. Klikk eller sveip deg gjennom oppskriften, steg for steg. Under finner du gode råd til behandling av klippfisk, og gode tips til oppskrifter du finner i appen Foodsteps.
Fres under omrøring i ett minutt. Pass på varmen, så det ikke svir seg.
Legg i et lag med potetskiver.
Deretter et lag løkskiver.
Og så et lag med klippfisk
Deretter, legg i et lag paprika.
Fordel oliven rundt i gryta. Lages større mengder, kan man også fordele oliven på flere lag.
Legg nye lag med ingredienser til all fisk, potet og løk er tilsatt.
Hell på tomater fra boks. Bruk gjerne en blanding av hele og hakkede.
Skyll tomatboksene med vannet og tilsett i gryta.
½ dl god olivenolje
Topp med litt ekstra olivenolje.
Trykkes litt sammen, slik at alt blir varmet opp.
Gi det hele et godt oppkok.
Forvarm ovnen til 180 grader.
Sett på lokk og la det småputre slik i 20 minutter.
Sjekk at alt er dekket med væske.
Bak gryta, med lokk, i ovnen i 1,5 time, til poteten er mør og fisken flaker seg fint.
Hvil i 10 minutter før servering. Server gjerne med aioli og nybakt olivenbrød.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
En viktig eksportartikkel
Klippfisk produseres ved at fersk fisk, av magre hvite fiskearter, saltes, modnes og deretter tørkes. Dette skiller klippfisk fra tørrfisken som kun tørkes uten å saltes først.
I tidlige tider foregikk dette ute på svaberg i kaldt og vindfullt klima, men nå er produksjonen lagt innendørs, for en mer stabil og forutsigbar prosess.
Etter hvert som nordmenn mestret teknikken vokste klippfisk som eksportartikkel, og den har vært viktig for Norges posisjon som fiskerinasjon. Spesielt i Spania og Portugal har norsk klippfisk vært viktig. Så viktig at en av de mest klassiske klippfiskrettene vi har i Norge, er det spanske ordet for torsk, nemlig Bacalao. Er du i Spania og bestiller “bacalao” er det altså ikke sikkert du får det samme som du er vant til å få her hjemme. Vår oppskrift på “bacalao” ser du over.
Oppskrifter med klippfisk
Klippfiskens popularitet i sørligere strøk gjenspeiler seg i mange oppskrifter der klippfisk inngår. For eksempel er “Bolinhos” en svært populær smårett fra Portugal, der fisk blandes med knust potet og rulles til små boller som paneres og friteres. Perfekt å dippe i aioli!
Andre oppskrifter med klippfisk inneholder gjerne grønnsaker og smaker vi forbinder med middelhavslandene, som vår oppskrift “Klippfiskgrateng med Panzanella”. Panzanella er en salat med opphav i Toscana, bestående av blant annet tørket brød, tomat og olivenolje.
I Foodsteps finner du mange gode oppskrifter med klippfisk, både som middagsmåltider og som småretter. Hva med å sette sammen et smårettbord med tre-fire klippfiskretter?
Vanne ut klippfisk
Før du tilbereder klippfisk er det avgjørende at den vannes ut. Fisken er både tørr og svært salt, og utvanningen trekker ut salt og rehydrerer fiskekjøttet. Før utvanning, del fisken i jevnstore stykker. Det er forskjell på utvanningstid på de tynne og de tykke delene.
Legg fiskestykkene så i en romslig beholder og fyll med kaldt vann. Omtrent 3 ganger så mye vann som fisk. Utvanningen bør foregå i kjøleskap for best mulig mattrygghet. Utvanningstiden vil variere, men en tommelfingerregel er et døgn pr cm tykkelse i fiskestykket. Les gjerne produsentens tips på pakken. Skift ut vannet 1-2 ganger per døgn. Den siste perioden kan du med fordel bruke litt mindre vann. Dette bidrar til jevnt saltinnhold i fiskestykkene og gjør at du ikke vanner ut den gode fiskesmaken.
Når klippfisken er ferdig utvannet er den klar til bruk. Den må nå behandles som ferskvare, og har begrenset holdbarhet i kjøleskapet. Ferdig utvannet klippfisk kan fryses.
Nå finnes det også ferdig utvannet klippfisk å få kjøpt i butikkene. Da er det viktig at du ikke går på en blemme og vanner denne ut ytterligere!
Steke klippfisk
Klippfisk kan godt stekes i stekepanne eller grilles. I utgangspunktet bruker man da de samme retningslinjene som med fersk torsk, men klippfisk krever litt mer aktsomhet når den tilberedes.
I Foodsteps får du en god oppskrift på stekt klippfisk, steg for steg, med videoinstruksjoner. Stekt klippfisk kan serveres som du serverer fersk torsk, eller kombinert med middelhavssmaker. Se våre oppskrifter i appen.
Klippfisk er også perfekt å ovnsbake. Bruk samme fremgangsmåte som med torsk, men beregn litt mer tid. Fisken er ferdig når den flaker seg fint når du trykker på den.
Prøv oppskriftene selv
I appen Foodsteps finner du mange fristende klippfiskoppskrifter blant våre 2000 oppskrifter og matkurs. Alt på video, steg for steg.
Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.