Hvordan sliper man kniver? Hvordan får man kniven skikkelig skarp igjen? Kan man slipe kniven med en brynestav, eller må man slipe med stein? Med Foodsteps får du svar på alt dette, i vårt informative knivslipekurs.
Last ned appen allerede nå, og se slipekurset og en steg for steg-”oppskrift” på hvordan du kan slipe knivene dine selv. Alt på video i et format perfekt for smarttelefonen!
Slipe kniv
Alle opplever at knivene blir sløve med tiden, det er bare sånn det er. Daglig bruk av kniv sliter vekk skarpheten, og bruker man attpåtil kniven sin feil, risikerer man å fremskynde denne prosessen. Dessverre er det ikke alle som opplever å få dem skarpe igjen. Ønsker du å vite hvordan du kan oppnå en perfekt skarp knivegg selv, har du kommet til rett sted.
For å få en sløv kniv skarp igjen, er man nødt til å slipe den med slipestein. Kort fortalt må man slipe vekk hele den sløve delen av eggen, slik at man starter på nytt med nyoppsatt egg. Om man kikker på en knivegg i et mikroskop, vil man se at eggen består av mange bittesmå tagger eller tenner. Det er disse tennene som skjærer gjennom maten. Tennene vil etter tid slites ned, og en del vil knekke. Da blir eggen nærmest rund, og kniven kommer ikke gjennom råvarene.
I samarbeid med Skarpekniver.com, Norges største butikk for kjøkkenkniver, har vi laget et slipekurs i Foodsteps. Kurset holdes av Harald Andersen, som er Skapeknivers “slipe-guru”, og også mannen som sliper knivene dine dersom du leverer dem til sliping i Skarpeknivers butikk ved Mathallen i Oslo.
I kurset lærer du prinsippene for sliping av kniv på slipestein, og en god innføring i hvilket utstyr du må ha, bør ha og kan ha, for å slipe kniver, i tillegg til gode råd for hvordan du bør behandle kjøkkenutstyret ditt. Under kan du lese noen tips å ha med seg på veien.
Slipe kniv med brynestav
Å slipe innebærer å fjerne mye av stålet i kniven. En typisk brynestav som mange har hjemme, har ikke evnen til å fjerne nok stål til å faktisk slipe en kniv, og vil i de fleste tilfeller ødelegge mer enn den reparerer. Det man kan bruke en brynestav til, er en midlertidig oppretting av de mikroskopiske tennene i eggen. Etter hvert vil dette føre til at tennene knekker av, og skarpheten forsvinner.
En brynestav skal ikke brukes slik man ofte ser kokker gjør på tv, men dras forsiktig over kniveggen i en jevn bevegelse fra bakerst på kniven, og altså kun i nødsfall for å kjapt rette opp tennene.
Utstyr til sliping
Det er ikke nødvendig med mye utstyr til sliping, men man må ha minst én slipestein. Slipesteiner kommer i mange ulike grovhetsgrader, som betegnes i “korning” eller “grit” etter samme system som for sandpapir. Lavere tall betyr grovere stein, og man bør ha en med en grovhet mellom 200 og 400 til å begynne med. Det er de grovere steinene som sliper vekk mest stål, og som man starter med når man skal slipe en kniv som har blitt skikkelig sløv. For en kniv som kun skal brukes til grønnsaker, kan man faktisk nøye seg med å kun bruke den groveste steinen.
De fleste kniver man har brukes til mer enn kun grønnsaker, og for å få en kniv som egner seg til å skjære i både grønnsaker og kjøtt, fugl og fisk, er det hensiktsmessig å gå opp et hakk i finhet på steinen. Da går man for eksempel fra en stein på 220 korn til en på 1000 korn.
For noen kniver kan det være hensiktsmessig å gå enda høyere på finhetsskalaen. Spesielt kniver som kun skal brukes til protein, som en trancheringskniv eller sashimikniv, kan med fordel slipes på stein med 3000-5000 korn. Jo finere stein, desto finere tenner får eggen, og finere tenner egner seg bedre til å lage rene, fine kutt i fisk og kjøtt.
Tenk over hva slags behov du har for dine kniver og velg slipestein deretter. Et tips er å starte med en stein med forskjellig grovhet på hver side, for eksempel en med 220 og 1000 korn.
I tillegg til slipestein, trenger du noe som holder steinen i ro. Det finnes forskjellige holdere tilpasset slipestein, men du kommer langt med en fuktet mikrofiberklut brettet i to.
Hvordan slipe kniv
Å slipe en kniv kan i grove trekk deles i to prosesser. Først lager man det vi kaller en “råegg” og deretter skal man fjerne denne råeggen. Begge prosessene gjøres på den samme steinen, og når man har gjort det på én grovhet, kan man gjenta prosessen på en finere stein.
Når man går opp i finhet på steinene, bruker vi noe som kalles “forholdstall”. For å finne forholdstallet tar vi tallet på den fineste steinen, for eksempel 3000 og deler på tallet på den steinen du er ferdig med, for eksempel 1000. Deretter ganger vi med to.
(3000/1000) * 2 = 6. I dette tilfellet er altså forholdstallet seks. Forholdstallet forteller oss hvor mange ganger vi skal slipe kniven på hver side når vi øker finhetsgraden på steinen.
Vi anbefaler å se kurset i appen for detaljerte instruksjoner. Der finner du også tips til hvordan du kan tilpasse kniven akkurat ditt bruk. Mulighetene er mange, så snart du har lært deg teknikkene.
Finn kurs og oppskrifter i appen!
I tillegg til slipekurs, finner du 2000 oppskrifter, mat-, vin- og kaffekurs i appen Foodsteps. Alt utviklet av dyktige fagfolk.
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.