Lammelår til påske

Lammelår til påske

For mange er det tradisjon med lammelår til påske, her kan du lese våre tips til tilberedning av påskelam.

Last ned appen

Lammelår til påske

Høsten er høytid for fersk lammekjøtt i Norge, og tilgangen på norsk lammekjøtt av glade dyr som har beitet ute hele sommeren er knallgod hvert år fra rundt september. Til tross for dette er det for mange tradisjon med påskelam, og da gjerne et helt lammelår, som får kose seg i ovnen i flere timer. I Foodsteps finner du mange gode oppskrifter som lærer deg å tilberede forskjellige deler av lam og selvfølgelig har vi en nydelig oppskrift på lammelår med alt man trenger til. Last ned appen og få tilgang til alle våre oppskrifter på video, steg for steg.

Lammelår på fjøl

Velge riktig lammelår

Når man skal kjøpe seg et lammelår er det noen ting det er lurt å tenke igjennom. For det første må man tenke på hvor mange som skal spise. For lammelår med bein bruker vi å beregne 400 g per person. Kjøper du ferdig surret lammestek uten ben holder det med 200-250 g per person. Skulle du likevel lage for mye, er det ingen problem å bruke bruke restene en dag senere. For eksempel kan man lage steambuns eller tortillalefser med noe enkelt tilbehør. Kjøttet kan grilles opp raskt på påskebålet.

Siden sesongen for fersk lam i hovedsak er høst og tidlig vinter, har de aller fleste lammelår i butikkene til påske vært frosset. Dette er likevel ingen grunn til å ikke spise norsk lammekjøtt. Det er bedre å velge norsk kjøtt som har vært frosset, enn å ty til utenlandske produkter. Noen slakterbutikker tilbyr også tørrmodnet lam, noe som gir litt mer smak og karakter til kjøttet.

Litt senere på våren kan du finne lår av dielam. Dielam har et lysere, mildere og mørere kjøtt enn høstlam, og er absolutt verdt å prøve om du får sjansen.

Tilberedning av lam
Surre lam

Tilberedning og tilbehør

Lammestek egner seg godt til langtidssteking på lave temperaturer, men vi liker å steke på 130 grader. Dette ligger i det høyere sjiktet av anbefalt temperatur og det blir ferdig relativt raskt.


Å tilberede lammelår er ikke vanskelig. Følger du vår oppskrift steg for steg, får du en perfekt lammestek og tilbehør som er ferdig i det steken er ferdig hvilt. Enklere blir det ikke!

Stekt lammerull
Lammepølse

Når vi bruker et helt lår, liker vi å binde det opp for jevnest mulig tykkelse, som igjen gir en jevnest mulig tilberedning. Bruker du surret lammestek, er det allerede klart til bruk.

Deretter krydrer vi kun med salt og pepper og legger låret i langpanne før det brunes av i ovnen på høy varme. Bruk varmluft og plasser langpanna midt i ovnen. I mellomtiden lager vi et aromatisk smør med hvitløk og timian, som vi senere bruker til å pensle låret med.

Mange forbinder lam med rosmarin, men rosmarin har en kraftig smak som har en tendens til å dominere vel mye. Timian er veldig godt med lam og lar samtidig lammet skinne mer på egen hånd.

Lammelår med rotgrønnsaker

Etter bruning på høy varme, senkes temperaturen i ovnen, og lammet får kose seg et par timer og ender på en kjernetemperatur på 56-57 grader. I mellomtiden forberedes poteter, saus og grønnsaker. Grønnsakene får litt tid i ovnen sammen med lammet de siste minuttene og potetene stekes mens kjøttet hviler.

Lam spises over hele verden og krydder og tilbehør kan varieres i det uendelige. Fra de klassiske norske smakene med søte rotgrønnsaker, via friskere middelhavssmaker og til mer krydret, som i Nord-Afrika eller Mexico.

Oppskriften du finner i Foodsteps kombinerer de kjente rotgrønnsakene med en saus inspirert av middelhavslandene. Denne kombinasjonen er helt nydelig, og anbefales å prøve ut. Det beste er at sausen er både melkefri, glutenfri og ikke inneholder noen form for kraft. Det betyr at nesten alle kan spise den!

Kurs og oppskrifter

I tillegg til oppskrift på lammelår, finner du i appen mange gode måter å tilberede alle deler av et lam. Hva med å lage en lammerull eller egne pølser som kan grilles på bålet? Vil du lære mer, har vi dessuten et kurs som lærer deg å partere et helt lam, så her er det bare å benke seg ned i solveggen og hente ny inspirasjon!

Full tilgang

49,-i måneden

Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Lammelår med rotgrønnsaker
  • Braiserte lammeskanker
  • Lammepølse
  • Lam, byggryn, tzatziki
  • Lam- og kikertgryte

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs