Usikker på hvordan man tilbereder lutefisk? Kanskje du skal lage det for første gang, eller bare trenger en liten oppfriskning på hvordan det gjøres? Her ser du vår lutefiskoppskrift, steg for steg på video!
Skal du lage ertestuing selv? Ja! Men ertene må bløtlegges dagen før, deretter skal stuing koke i 1,5 time. Se oppskrift.
Grov ertepure - alternativ
Alternativt kan du lage en frisk, grønn ertepuré.
0,8-1 kg lutefisk
Del lutefisk i fine serveringsstykker. Legg på rist over langpanne.
5 ss fint salt
Dryss rikelige mengder salt på fisken. Bruker man ikke nok salt vil fisken falle fra hverandre.
La fisken ligge slik med saltet i minst 45 minutter. Den slipper mye væske i denne perioden.
Mens fisken ligger til salting, gjør du klart resten av tilbehøret du ønsker å servere til.
Forvarm ovnen til 180 grader.
Sort pepper - om ønsket
Løft fisken over i en ren form eller langpanne. Den skal ikke skylles. Krydre med pepper om ønsket.
Dekk forma med aluminiumsfolie. Folien må ikke komme i kontakt med fisken.
Settes i ovnen. Bak i 35-45 minutter avhengig av størrelse på stykkene.
Ta ut og sjekk fisken etter 35 minutter.
Fisken er ferdig når den flaker fint når man trykker på den, og det bare såvidt er litt blank kjerne.
Løft stykkene ut av forma og over på et serveringsfat.
Ertestuing - se oppskrift
Lutefiskbacon - se oppskrift
6 Kokte mandelpoteter
Revet brunost
Lys sirup
Grov sennep
Server lutefisk med ønsket tilbehør. Her er ertestuing, bacon, mandelpoteter, brunost, sirup og grov sennep.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Laster du ned Foodsteps-appen får du lutefiskoppskriften i tillegg til 2000 andre oppskrifter og kurs rett på mobilen! Under finner du litt informasjon om hva lutefisk er, tilbehør og tips til hvordan du bruker opp rester.
Hvordan lages lutefisk?
Lutefisk lages gjennom en langsom og tidkrevende prosess. Utgangspunktet er oftest tørrfisk eller klippfisk av torsk eller skrei. Altså må den ferske fisken tørkes før selve prosessen med lutingen starter. Tørking av fisk er den aller eldste konserveringsmetoden vi har her til lands, og om den tørkes på hjell eller som klippfisk kommer an på det geografiske opphavet. Uansett tar det flere uker, opp til måneder, før fisken er tørr nok.
Ferdig tørket fisk legges så til utvanning. Vanningsprosessen tar fra noen dager til et par uker. Når fisken er ferdig utvannet legges den i lutet vann, der den ligger i 2-3 døgn. Denne prosessen løser opp muskelfibrene og omdanner proteinene slik at kjøttet får den karakteristiske gelekonsistensen. Etter luting må fisken på nytt skylles i rent, kaldt vann i noen døgn før den er klar til tilberedning.
Alle disse tidkrevende prosessene er med å gjøre lutefisken til den delikatessen den er, og når man vet hva som skal til for å fremstille denne herligheten, blir det lettere å virkelig sette pris på den når den endelig er her. Lutefisksesongen sparkes i gang tidlig i oktober hvert år.
Hvor mye lutefisk trenger man per person?
Når man salter lutefisk trekkes mye væske ut og den mister mye vekt. Beregn derfor 4-500 gram lutefisk til en vanlig middagsporsjon. Skal du servere storspiste og svært lutefisk-glade, øk mengden til 6-700 gram. Som med all annen mat, bruk litt tid på å finne lutefisk av god kvalitet. For de enkleste lutefiskmiddagene finnes det nå mange gode produsenter som vakuumpakker rene ryggstykker av lutefisk. Merk at disse gjerne er en del dyrere enn om du kjøper hele sider i ferskvaredisken.
Tilberede lutefisk
Måten lutefisk lages på, gjør at fisken er svært vannholdig og helt uten salt. Dersom man tilbereder fisken på direkten, vil den slippe mye væske og nærmest gå helt i oppløsning. Det er derfor helt avgjørende å salte fisken rikelig før den varmebehandles.
I Foodsteps-appen får du hele oppskriften på video, steg for steg. Enklere blir det ikke!
Servere lutefisk
Det er forskjellige tradisjoner for hva man serverer til lutefisk, men de aller fleste er enige om at kokte poteter, erter og stekt flesk, eller bacon, skal serveres til. I tillegg er det mange som setter pris på litt sødme i form av sirup eller brunost, og litt skarp sennep ved siden.
Er du usikker på hva dine gjester pleier å spise til? Server alt i små skåler, slik at alle kan velge selv.
Tradisjonelt spiser man ertestuing til lutefisken. Panlegger du å servere ertestuing til, anbefaler vi at du forsøker å lage den selv, uten å bruke ferdigposer. Det er slett ikke vanskelig, men krever planlegging, da ertene må bløtlegges over natten.
For en litt friskere farge, kan du også servere ertepure laget på grønne erter fra frysedisken.
Du finner selvsagt oppskrifter på både baconsteking, mandelpoteter, ertestuing og mer, sjekk ut Foodsteps. Presentert på video, steg for steg!
Rester av lutefisk
Det er viktig å bruke opp restene! Det gjelder også for lutefisk. Tenk på at lutefisk er torsk, og egentlig passer til alle retter der torsk opptrer. Plukkfisk er en nydelig resterett, med lange tradisjoner i Norge. Plukkfisk med lutefisk er ypperlig til lunsj, eller som en av flere småretter.
Etter et lutefisklag har man kanskje også både lefser og litt stekt bacon til overs. Smør opp lefser med litt kremost blandet med sennep, legg i litt bacon og lutefisk og rull sammen. Skjær opp i små biter og anrett på fat. Perfekt fingermat!
Finn oppskriftene i Foodsteps-appen
Last ned Foodsteps og få tilgang til over 1000 videooppskrifter og mat- og vinkurs!
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.