Lutefisk

Lutefisk

Usikker på hvordan man tilbereder lutefisk? Kanskje du skal lage det for første gang, eller bare trenger en liten oppfriskning på hvordan det gjøres? Lær deg med Foodsteps!

Last ned appen

For den beste oppskriften på tilberedning av lutefisk, last ned appen Foodsteps. Der ser du hvert steg på video, sammen med en kort beskrivende tekst. Vi lover at du kommer til å lykkes!

Under finner du litt informasjon om hva lutefisk er, tilbehør og tips til hvordan du bruker opp rester.

Hvordan lages lutefisk?

Lutefisk lages gjennom en langsom og tidkrevende prosess. Utgangspunktet er oftest tørrfisk eller klippfisk av torsk eller skrei. Altså må den ferske fisken tørkes før selve prosessen med lutingen starter. Tørking av fisk er den aller eldste konserveringsmetoden vi har her til lands, og om den tørkes på hjell eller som klippfisk kommer an på det geografiske opphavet. Uansett tar det flere uker, opp til måneder, før fisken er tørr nok.

Ferdig tørket fisk legges så til utvanning. Vanningsprosessen tar fra noen dager til et par uker. Når fisken er ferdig utvannet legges den i lutet vann, der den ligger i 2-3 døgn. Denne prosessen løser opp muskelfibrene og omdanner proteinene slik at kjøttet får den karakteristiske gelekonsistensen. Etter luting må fisken på nytt skylles i rent, kaldt vann i noen døgn før den er klar til tilberedning.

Alle disse tidkrevende prosessene er med å gjøre lutefisken til den delikatessen den er, og når man vet hva som skal til for å fremstille denne herligheten, blir det lettere å virkelig sette pris på den når den endelig er her. Lutefisksesongen sparkes i gang tidlig i oktober hvert år.

Hvor mye lutefisk trenger man per person?

Når man salter lutefisk trekkes mye væske ut og den mister mye vekt. Beregn derfor 4-500 gram lutefisk til en vanlig middagsporsjon. Skal du servere storspiste og svært lutefisk-glade, øk mengden til 6-700 gram. Som med all annen mat, bruk litt tid på å finne lutefisk av god kvalitet. For de enkleste lutefiskmiddagene finnes det nå mange gode produsenter som vakuumpakker rene ryggstykker av lutefisk. Merk at disse gjerne er en del dyrere enn om du kjøper hele sider i ferskvaredisken.


Tilberede lutefisk

Måten lutefisk lages på, gjør at fisken er svært vannholdig og helt uten salt. Dersom man tilbereder fisken på direkten, vil den slippe mye væske og nærmest gå helt i oppløsning. Det er derfor helt avgjørende å salte fisken rikelig før den varmebehandles.

I Foodsteps-appen får du hele oppskriften på video, steg for steg. Enklere blir det ikke!

Servere lutefisk

Det er forskjellige tradisjoner for hva man serverer til lutefisk, men de aller fleste er enige om at kokte poteter, erter og stekt flesk, eller bacon, skal serveres til. I tillegg er det mange som setter pris på litt sødme i form av sirup eller brunost, og litt skarp sennep ved siden.

Lutefiskbacon
Grov ertepure

Er du usikker på hva dine gjester pleier å spise til? Server alt i små skåler, slik at alle kan velge selv.

Tradisjonelt spiser man ertestuing til lutefisken. Panlegger du å servere ertestuing til, anbefaler vi at du forsøker å lage den selv, uten å bruke ferdigposer. Det er slett ikke vanskelig, men krever planlegging, da ertene må bløtlegges over natten.

For en litt friskere farge, kan du også servere ertepure laget på grønne erter fra frysedisken.

Du finner selvsagt oppskrifter på både baconsteking, mandelpoteter, ertestuing og mer, sjekk ut Foodsteps. Presentert på video, steg for steg!


Rester av lutefisk

Det er viktig å bruke opp restene! Det gjelder også for lutefisk. Tenk på at lutefisk er torsk, og egentlig passer til alle retter der torsk opptrer. Plukkfisk er en nydelig resterett, med lange tradisjoner i Norge. Plukkfisk med lutefisk er ypperlig til lunsj, eller som en av flere småretter.

Etter et lutefisklag har man kanskje også både lefser og litt stekt bacon til overs. Smør opp lefser med litt kremost blandet med sennep, legg i litt bacon og lutefisk og rull sammen. Skjær opp i små biter og anrett på fat. Perfekt fingermat!





Finn oppskriftene i Foodsteps-appen

Last ned Foodsteps og få tilgang til over 1000 videooppskrifter og mat- og vinkurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Lutefisk
  • Ertestuing
  • Lutefiskbacon
  • Ceviche
  • Bakt søtpotetpuré

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs