Omelett finnes i veldig mange varianter, alt fra en to-eggs-omelett stekt i panne til store omeletter stekt i form i ovnen. Omelett er nydelig til frokost, lunsj eller middag.
Under følger mange gode tips og teknikker å ha med seg når man skal lage omelett, du får også se vår eggehviteomelett, steg for steg på video. Ønsker du å se alle oppskriftene steg for steg, på video last ned Foodsteps-appen. Da er du trygg på at du vil lykkes med matlagingen!
En nystekt omelett kan være en nydelig frokost eller lunsj, men også en rask middag til de dagene tiden eller inspirasjonen ikke strekker helt til. Lager man større omeletter, kan man godt ha med kald omelett i en matpakke på jobb, skole eller på tur.
Omelett kan fylles med omtrent hva man vil, og vanlig her er ost, skinke, løk, friske urter og sopp. Har man rester av potet, er det perfekt å lage en potetomelett eller fransk bondeomelett - da får man også et mer komplett måltid! Ønsker man en enda sunnere omelett, eller har eggehviter til overs, kan man lage eggehvite-omelett, som vist i vår oppskrift under. Det blir en proteinrik rett, som også kan tilsettes det man måtte ønske av grønnsaker og andre ting.
Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.
En magrere omelett, og en fin måte å bruke opp eggehviter på.
Gjør klar ingrediensene. Pisk eggehviter og salt luftig.
1 ss rapsolje til steking
Varm en panne på middels varme og tilsett olje.
Begynn med å steke paprika.
Tilsett vårløk når paprikaen har fått ett minutt i panna.
Etter nok et minutt, tilsett spinat.
Sort pepper
Salt
Krydre med salt og nykvernet pepper.
Når spinaten har falt sammen, tilsett eggehvitene. Bland sammen.
La omeletten sette seg. Sjekk at den ikke sitter fast i panna.
Når eggehvitene har satt seg. Hvelv omeletten ut på en tallerken og server.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Fransk omelett
“Fransk omelett” brukes ofte om en helt enkel porsjonsomelett laget med egg, smør og litt salt. Den stekes i en liten panne, gjerne med non-stick-belegg, foldes forsiktig i panna med en slikkepott og serveres som en “halvmåne”.
Man begynner med eggene, to egg per person. Eggene piskes forsiktig sammen med en gaffel, her er det viktig å ikke piske for mye, da forsvinner bindeevnen og omeletten blir ikke like luftig. Det skal piskes nok til at plomme og hvite akkurat får blandet seg sammen. Har man salt i, vil også bindeevnen svekkes, så det anbefales å salte omeletten mot slutten av steketiden. Smelt smøret i panne på middels høy varme og hell i eggeblandingen. Etter hvert som eggene setter seg i bunnen av panna, skyver man den stivnede massen inn mot midten av panna med en slikkepott. Skyv bare litt, ikke mye. For mye røring gjør det til eggerøre. Strø på litt salt underveis i denne prosessen.
Like før all eggemassen har satt seg, folder man den ene halvdelen over den andre, slik at man lager en “halvmåne”. Omeletten er ferdig, og skyves forsiktig over på en tallerken. Server med ristet brød!
Om man ønsker, kan man tilsette smak i omeletten. Grønnsaker, som løk og sopp passer godt, men disse bør stekes i panna før egget helles i. Ost og skinke kan man strø på like før den foldes sammen til slutt. Ønsker man ferske urter, kan disse tilsettes når man salter og vender underveis i stekingen.
Omelett stekt i form
Å steke omelett i ovn er en perfekt måte å bruke opp rester på. Man kan i utgangspunktet ha i det man måtte finne i kjøleskapet, og særlig kokte poteter er supert å bruke opp på denne måten.
I appen finner du oppskrift på en potetomelett uten kjøtt. Start med å frese løk, poteter og grønnsaker i stekepanna før eggeblandingen helles rett i. Når den har satt seg litt, dryss litt ost på toppen før hele panna settes i ovnen, stek til omeletten er gyllen på toppen. Husk at du trenger en stekepanne som tåler å stå i ovnen.
Vår bondeomelett inneholder bacon, løk, purreløk, potet og tomat. Start med å steke baconet gyllent før kokte poteter tilsettes. Stek potetene med baconet i et par minutter og tilsett løk og purreløk. Dette stekes i noen minutter før det flyttes i en ildfast form. Hell eggeblandingen over og topp med tomatene. Sett forma inn i varm ovn og stek til omeletten har satt seg skikkelig.
Det fine med begge disse oppskriftene, er at det nesten ikke er begrensninger for hva som kan puttes i. Har du rester av kjøtt etter en middag? De kan enkelt legges i en omelett. Server omelett med en frisk salat og ristet brød til. En god aioli er heller aldri feil.
Okonomiyaki
Okonomiyaki er en tykk pannekake eller omelett, og er en veldig populær gatemat-rett i sitt hjemland Japan. Finsnittet kål blandes sammen med en røre med egg, vann og hvetemel. Omelettene stekes i porsjonspanner.
I tillegg til kål og egg fylles okonomiyaki med det man selv måtte ønske. Vanlige ingredienser er salt svinekjøtt eller blekksprut, men her er det meste lov. Har du noen kjøttrester fra middag er det perfekt å bruke her. På toppen av en okonomiyaki er det vanlig å sprøyte over en god majones og en søt, tykk dressing. Deretter topper man med finsnittet vårløk og «bonitoflakes». Bonitoflakes er løvtynne skiver av røkt og tørket tunfisk.
Sjekk ut Foodsteps’ oppskrift på okonomiyaki med bacon og vår hjemmelagde okonomiyaki-saus.
Omelett i tursekken
Omelett er fantastisk turmat! Ferdig omelett kan enkelt pakkes i porsjoner, og det gir et mettende og næringsrikt måltid i skogen. For å gjøre det enda enklere, kan du lage eggemuffins. Da kan du tilpasse innholdet i hver enkelt muffin til den som skal spise den, eller bare lage flere forskjellige så de som skal spise kan velge selv.
Dersom du ønsker en nystekt omelett på bålet, kan du knekke to egg og helle i en liten zip-lock-pose. Legg posen for sikkerhets skyld i en tett boks eller lignende også. Ha med en klatt smør, litt salt og såklart en stekepanne i sekken. Når bålet er klart, tar du posen ut og klemmer godt på den slik at eggene blander seg godt. Varm panna med en god klatt smør og hell eggene i. Fremgangsmåten er deretter som en fransk omelett, men pass på varmen!