Østers øker stadig i popularitet og det har de siste årene dukket opp flere og flere varianter i fiskediskene. Med Foodsteps kan du både lære deg å like østers, og forskjellige måter å servere dem!
For mange kan østers virke litt skremmende og utfordrende å prøve for første gang, men om du først får smaken på den delikate muslingen, kan det tenkes at du ikke klarer å holde deg unna neste gang du ser dem på menyen. Skal du prøve østers for første gang, kan vi anbefale å teste vår oppskrift på østers med ponzusaus! Sausen kombinerer smaker alle liker, med den delikate mineralske smaken av sjø og umami fra østersene. Nydelig! Er du skeptisk til å spise rå østers, kan du sjekke ut oppskriften på gratinerte østers. Da varmebehandles østersene før de toppes med en herlig hollandaisesaus. Oppskriftene finner du selvsagt i appen Foodsteps.
Ønsker du å lære å åpne østers, finner du fremgangsmåten steg for steg på video nederst på denne siden.
Spise østers
Ofte serverer man østers til forrett eller som en appetittvekker når gjestene ankommer. De gjør seg også som en av flere småretter om du skal ha mingleselskap eller buffet. I så fall anbefaler vi deg å legge dem opp på et fat med is, slik at de holder seg friske og gode.
Østers kan spises helt naturelle eller med et uendelig utvalg av toppinger. Vanligst er det nok å spise med noen dråper sitron eller en vinaigrette av rødvinseddik og sjalottløk, gjerne toppet med bittelitt Tabasco, men om du skal gjøre østersserveringen mer minnerik, bør du trylle frem noe mer spennende!
Østers med chili
Østers smaker helt himmelsk med et sting av chili, og vår favorittoppskrift med østers er oppskriften “Østers med Jamaica-vinaigrette”! Vinaigretten er et resultat av en ferietur Foodsteps-medgründer, Espen Larsen, hadde til nettopp Jamaica. Her ble han helt frelst av en østersselger på en strand, som serverte østers med en herlig syrlig og varmende vinaigrette med habanero. Han glemte aldri opplevelsen, og har brukt tid på å forsøke å kopiere vinaigretten. Resultatet deler han i appen - søk opp “Jamaica østers-vinaigrette” for å lage den selv! Og du? Lag den i god tid før du skal bruke den, for den blir bare bedre med tiden.
«Min eldste vinaigrette har jeg hatt i 2-3 år, og smaken utvikler seg stadig. Den skal være rund og balansert, og gi et realt kick av habanero som varmer.»
Espen V Larsen - Foodsteps
Hvordan åpne østers
Å åpne østers er ikke vanskelig, men krever riktig redskap og litt øvelse. En enkel, spiss østerskniv med tykt blad er å foretrekke. Sjekk gjerne ut utvalget til skarpekniver.com som er kjent for å levere kvalitetskniver til enhver anledning.
Før man starter er det lurt å brette sammen et kjøkkenhåndkle man kan legge østersen i for stabilitet. Spissen trykkes forsiktig ned i “spissen” der skalldelene henger sammen. Deretter jekker man opp ved å vri kniven forsiktig fra side til side til man kommer innenfor skallet. Muskelen løsnes fra den flate siden slik at man kan åpne den helt opp. Dersom det er mange løse skalldeler fjernes disse. Muskelen løsnes så fra den dype skalldelen og vendes rundt, slik at den peneste siden vender opp.
Under ser du hele prosessen på video, steg for steg!
Åpne østers
Lær deg å åpne østers! Østers smaker fantastisk og kan serveres med mange forskjellige smakstilsetninger.
Østers finnes i forskjellige størrelser og fasonger. Sjekk at østersen lever, altså at den ikke har åpnet seg.
Bruk en østersåpner. Legg østersen stødig plassert i et kjøkkenhåndkle.
Stikk østersåpneren inn mellom skallene i sammenføyningen i den spisse enden.
Vipp åpneren forsiktig til hver side til du kjenner at den glir inn mellom skallene.
Skjær over muskelfestet langs den flate siden av skallet og ta av "lokket".
Pirk vekk eventuelle skallrester. Litt av krafta kan helles av om det er mye av den.
Løsne muskelen fra skjellet og snu slik at den pene siden av muskelen vender opp.
Nå kan østersen serveres. Enten naturell, med litt sitron, en vinaigrette eller en annen smakstilsetning.
Er østersen veldig stor, kan det være godt å dele muskelen i litt mindre biter. Legg på en fjøl.
Del muskelen i to eller tre biter og legg tilbake i skallet.
For å være sikker på at det ikke er skallrester og grus i østersen kan de skylles. Østersmusklene skylles forsiktig i en bolle med vann.
Skyll skallene godt under rennende vann i springen.
Ved servering løftes muskelen ut av vannet og opp i skjellet. Legg den pene siden opp.
Legg østersene opp på et fat med grovt havsalt. På denne måten ligger de stille.
Sjekk ut våre oppskrifter med østers for inspirasjon til hvordan de kan serveres!
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Få den gode østersopplevelsen hjemme
Med Foodsteps lærer du teknikkene i ditt eget tempo, steg for steg, og du kan servere deilige østers med selvsikkerhet, lave skuldre og gode smaker. Last ned og prøv selv!
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.