Pavlova

Pavlova

De siste årene har pavlova, eller pavlovakake, blitt selvskreven på norske kakebord, men visste du at denne kaken har sin opprinnelse på den andre siden av jorda?

Denne kaken, som består av en marengsbunn, søtet krem og frisk frukt og bær, har fått navnet sitt etter den russiske ballerinaen “Anna Pavlova”, som var aktiv fra slutten av 1800-tallet og til et stykke inn på 1900-tallet. I løpet av 1920-årene skal hun ha hatt flere opptredener i New Zealand og Australia, og det er her denne kaken, eller desserten, skal ha sin opprinnelse. Man vet ikke sikkert hvilket av disse landene som først lagde og navnga kaken, men den er blant nasjonaldessertene i begge land.


I de klassiske oppskriftene skal det være en høy marengsbunn som fylles med lettsøtet, pisket krem og toppet med sesongens frukt og bær, men her hjemme lager vi gjerne en vaniljekrem vi kan fylle kaken med. Og hvorfor ikke lage vaniljekrem? Man har jo eggeplommene klare etter at man har laget marengs!

Pavlova med mango

Pavlovaoppskrift

Nettet flommer over av oppskrifter på pavlova, men hvilken skal man velge? I oppskriften i Foodsteps lærer du triksene som skal til for å lykkes, og ved å følge våre videoer, steg for steg, kan du være trygg på at resultatet blir bra, hver gang.

Fransk marengs

Oppskriften tar utgangspunkt i fransk marengs, men inneholder litt salt, eddik og maizena. Dette gjør at du får en sprø skorpe med en myk kjerne, akkurat slik en pavlova skal ha. I tillegg gjør det at bunnen ikke oppleves så søt, og vil balansere perfekt med den mektige kremen. Denne kan fint lages en til to dager i forkant av servering og oppbevares på kjøkkenbenken under et klede. Smør bakepapiret med fett før du legger på marengsen. Stek så marengsen på midterste rille med over og undervarme. Unngå at den sprekker opp og eventuelt blir flat ved å ikke steke for lenge. Vent så til marengsen er kald før du løsner den fra bakepapiret.

Her følger noen gode tips du bør ha med deg neste gang du skal lage pavlova.

  • Sørg for at piskeutstyret er rent! Fettrester vil gjøre det nærmest umulig å lage marengs.
  • Vær forsiktig når du skiller egg. Eggeplommer inneholder fett, og en sprukken plomme i hvitene er katastrofe for marengsen.
  • Vær nøye med oppmålingen, bruk vekt.
  • Start piskingen med eggehvite og salt. Begynn med sukkeret først når det har begynt å bli luftig.
  • Tegn opp mal på bakepapiret. Enten du skal lage én stor eller flere små kaker, er det bra å ha en mal å gå etter.
Sitronkrem

Fyll til pavlova

Det er ikke bare vaniljekrem som er godt i pavlova! Det enkleste er å bare piske fløte med litt sukker og vanilje, slik det ble gjort i originalen. En annen krem som er perfekt i pavlova er sitronkrem. Denne syrlige, men mektige kremen er som skapt for kaker med marengs, og er garantert å falle i smak. Den samme oppskriften kan også brukes med pasjonsfruktpuré til en pasjonsfruktkrem. Pasjonsfrukt gjør seg dessuten godt som pynt på en kake, sammen med andre frukter og bær.

Forsøk å bruk frukt og bær som er i sesong, så langt det lar seg gjøre. Mai er ikke typisk bærsesong i Norge, så om man ikke må ha de norske fargene på kaken den 17. mai, kan man gjerne prøve noe annet på toppen. For eksempel hender det at årets første aprikos, ferskenen og nektariner kommer fra Europa i Mai. Er det tidlig vår i Norge, kan det tenkes at rabarbraen i hagen din har våknet også, så da er det ingen grunn til å kjøpe importert!

Mer dessert- og kakeinspirasjon i Foodsteps.

Du finner nesten 1000 andre oppskrifter og kurs i Foodsteps-appen. Last ned og få tilgang til vårt mat- og vinunivers.

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Pavlova med mango

  • Vaniljekrem, klassisk

  • Marengs til pavlova