Skrei, vinterens beste råvare!

I vintermånedene er det tid for å spise skrei. Det er kun på den tiden av året denne herlige råvaren er å få i butikken, og her kan du se vår oppskrift på klassisk skreimølje, eller “Skrei, lever og rogn”, som mange sier. Klikk eller sveip deg gjennom oppskriften, steg for steg.

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 250 g skreirogn
    • Vann
    • Salt, 1 ss pr. liter vann
    • 600 g skreikotelett
    • 100 g skreilever
    • Eddik, 0,5 ss pr liter vann
    • Hel sort pepper, 1 ts pr liter vann
    • Laurbærblader
    • Kokte poteter
    • 250 g skreirogn

    Skjær vekk de groveste blodårene og urenhetene fra rogna. Hinnen må beholdes hel.

  2. Del rogna i to, slik at den er enkel å rulle opp.

  3. Rull rogna stramt, men forsiktig i bakepapir. Da holder den fasongen og er beskyttet under trekkingen.

  4. Kutt til hyssing for å knyte sammen endene.

  5. "Snurp" sammen endene. Knyt godt igjen med hyssingen.

    • Vann
    • Salt, 1 ss pr. liter vann

    Ha vann i en romslig gryte og tilsett salt, 1 ss salt pr liter vann. Kok opp.

  6. Når vannet koker, legg i rogna. Senk varmen slik at det ikke koker. Trekk rogna i 30-40 minutter, avhengig av tykkelse.

    • 600 g skreikotelett

    Rens skreikotelettene for sorte hinner i buken og eventuelle rester av blod og urenheter.

    • 100 g skreilever

    Rens leveren for blodårer og alle hinner.

  7. Kutt leveren i små terninger og legg rett i en liten gryte.

  8. Etter 40 minutter, løft rogna ut av vannet. Den skal være fast å ta på. Hvil mens resten gjøres ferdig.

    • Eddik, 0,5 ss pr liter vann
    • Hel sort pepper, 1 ts pr liter vann
    • Laurbærblader

    Ha eddik, laurbærblad og pepper i vannet fra rogna. Kok opp.

  9. Når vannet har kokt opp, legg i fiskeskivene. Senk varmen slik at det akkurat ikke koker. Trekk fisken i 8-10 minutter.

  10. Mens fisken trekker, ha vann i kjelen med leveren. Slik at det så vidt dekker.

  11. Varmes akkurat til kokepunktet, skru av varmen. Skum av toppen og la lever trekke i fem minutter.

  12. Fisken er ferdig når kjøttet lett løsner fra beinet. Løft ut av vannet og mellomland på et brett eller i en form.

  13. Åpne rognpølsene forsiktig.

  14. Skjær rogna i skiver på 1,5-2 cm. Rognskivene kan også stekes litt i smør i panna.

    • Kokte poteter

    Anrett fiskeskive og rogn. Server med kokte poteter til og topp med lever og kokekraft. Topp gjerne med persille.

  15. Fiskekjøttet kan lett plukkes av trekte skiver. Den flaker seg fint. Rester kan brukes i grateng eller plukkfisk.

  16. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Er du ute etter noen tips til hvordan skreien bør behandles, kan du lese videre. Er du ute etter flere gode middagsoppskrifter med skrei bør du laste ned Foodsteps-appen og se vårt rikholdige oppskriftsarkiv helt gratis!

Hva er skrei?

Skrei er en torskefisk som deler det meste av sine egenskaper med kysttorsken som befinner seg langs norskekysten året rundt. Det spesielle med skreien er at den kun er på besøk hos oss en kort periode, når den er klar for å gyte på vinteren. Resten av året svømmer den rundt i det kalde vannet i Barentshavet.

Skreimølje

Skreisesongen kan begynne så tidlig som i januar og strekke seg helt til første halvdel av april. Sikreste periode for skrei er likevel fra slutten av januar til halvveis ut i mars.

Det at skreien har så lang reisevei, gjør at den er i toppform når den kommer til norskekysten. Den får større og sterkere muskulatur enn sin slektning kysttorsken, noe som gir kjøttfulle fiskefileter med fast og fint kjøtt, som flaker seg nydelig når det er perfekt tilberedt. Det kalde, friske vannet den lever i, og maten den spiser, sørger også for at kjøttet er nærmest kritthvitt og dermed veldig delikat også i utseende.

Benytt deg av denne fantastiske råvaren når du har mulighet og mens den er fersk. Det er da den er aller best!

Skreimiddag

For mange er ikke vinteren komplett uten å spise skreimølje til middag. Skreimølje er fersk skrei med lever og rogn, og du kan se vår oppskrift øverst på denne siden, presentert på vårt unike vis, steg for steg. Siden skrei er en type torsk, kan alle våre oppskrifter med torsk også lages med skrei. Du finner mange gode middagsoppskrifter med skrei og torsk i Foodsteps, åpne appen og søk på torsk, og la deg inspirere!

Skrei med rødvinssaus

Hva med å servere skrei med blomkål og bacon? Eller kanskje potetgrateng med fersk skrei - En perfekt måte å bruke opp rester eller de mer ujevne delene av skreien på!

Skal du invitere gode venner på middag, anbefaler vi at du sjekker ut skrei med rødvinssaus.

Pannesteking av skrei

Pannesteke skrei

Enten du ønsker å pannesteke eller ovnsbake skrei, finner du de beste fremgangsmåtene i Foodsteps. Der finner du dessuten kurset “Varmebehandling av fisk” der du får kyndig opplæring i hvordan du best varmebehandler skreien, uansett hvilken måte du ønsker å benytte deg av.

Før varmebehandling av skrei anbefaler vi at du salter den ved å dekke filetene med grovt havsalt og la den ligge slik i 12-20 minutter, avhengig av tykkelse på stykkene. Skyll deretter av saltet og tørk lett av med et klede eller papir. Så er du klar til å både bake og steke. Saltingen gir dessuten fisken bedre holdbarhet i kjøleskapet.

Koke skrei

Mange er oppvokst med kokt skrei til middag. Når man tilbereder fisk direkte i vann, er det viktig at man unngår å koke, men sørger for at fisken kun trekker i det varme vannet. Koking fører til at fisken blir tørr og smakløs og at den mister sitt delikate utseende. Ha salt og ønsket krydder i vannet og kok opp. Litt eddik i vannet sørger for at skreien holder seg hvit og fin i kjøttet. Når vannet har kokt opp, senk til under kokepunktet og la fisken trekke til den er ferdig. Trekker du koteletter er fisken ferdig når kjøttet enkelt løsner fra beinet.

Pannestekt torsketunge

Skreitunger

Når vi har vært flinke og brukt både kjøttet, levra og ronga på skreien, kan vi unne oss den kanskje aller beste godbiten, nemlig tunga! Sprøstekte torsketunger er nydelig, og danker ut enhver kyllingnugget, både på smak og konsistens. Sjekk ut vår oppskrift på pannestekte torsketunger i appen. Server helt enkelt med et dryss fersk sitronsaft på, eller lag en spicy majonesdressing som du kan dyppe tungene i. Vel bekomme!

Oppskriftene er gratis i Foodsteps-appen!

Finn de beste skreioppskriftene og2000 andre stegvise videooppskrifter og kurs i Foodsteps!

Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Pannesteking av skrei
  • Torsk med rødvinssaus
  • Torsk, bacon og gulrotstuing
  • Skreimølje
  • Torsk, blomkål og bacon

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs