Bobler
Prosecco og tysk og østerisk sekt har et noe enklere smaksbilde, drevet av friske, fruktige aromaer og smaker, og er ofte balansert opp med noe sukker som gjør at de er litt mer lettdrikkelige. Velg disse vinene til aperitiff eller til å «kosedrikke» uten mat til.
Cava, Cremant, Franciacorta og Champagne er alle fremstilt med samme metode og har en god intensitet av duft og smak. De har som regel mer smak enn Prosecco/Sekt og passer dermed bedre til mat. Det kan være greit å være obs på at det er veldig kostbart og tidkrevende å lage musserende vin, så i en Cava til 130 kr er det veldig lite kvalitet å finne. Velg en til nærmere 250 kroner og du kan få like mye smaksrikdom som i Champagne.
Den mest Champagneliknende typen er Cremant de Bourgogne, dog med litt mindre eleganse, konsentrasjon og syre. En annen region som lager flotte, champagneliknende viner, og ofte viser en bedre "value for money" enn Champagne, er Franciacorta. Denne musserende vinen passer for den kvalitetsbevisste som har lyst til å være litt nytenkende og eksperimentell.
Står det "brut" på flasken betyr det at den smaker tørt, og det begrepet brukes om de aller fleste musserende viner, fra Champagne til Prosecco. Brut er kun justert med noen få gram sukker for å gjøre den litt rundere og mykere. Ønsker du en musserende som er så tørr og frisk som mulig bør du se etter begreper som Extra Brut, Non Dosage eller Brut Zero.