Sommerens drikkeanbefalinger

Sommerens drikkeanbefalinger

Kulinarisk Akademis vinansvarlige, Master of Wine Heidi Iren Hansen deler her sine beste drikketips for sommeren!

Last ned appen

Hvitvin i glasset

Om sommeren er det deilig med noen skikkelige terrasseviner. Ukompliserte, med en høy forfrisknings-faktor.

Hvitvin

Hvite viner fra grenseområdet Vinho Verde i Portugal og Rias Baixas i Spania er et godt eksempel på slike viner. Albarinhodruen de bruker i sine beste viner gir mye flott syre, vinene er som oftest tørre og med frisk og fruktig smak da disse vinene sjelden eikefatslagres.

Aperitiff

Bobler

Prosecco og tysk og østerisk sekt har et noe enklere smaksbilde, drevet av friske, fruktige aromaer og smaker, og er ofte balansert opp med noe sukker som gjør at de er litt mer lettdrikkelige. Velg disse vinene til aperitiff eller til å «kosedrikke» uten mat til.

Cava, Cremant, Franciacorta og Champagne er alle fremstilt med samme metode og har en god intensitet av duft og smak. De har som regel mer smak enn Prosecco/Sekt og passer dermed bedre til mat. Det kan være greit å være obs på at det er veldig kostbart og tidkrevende å lage musserende vin, så i en Cava til 130 kr er det veldig lite kvalitet å finne. Velg en til nærmere 250 kroner og du kan få like mye smaksrikdom som i Champagne.

Den mest Champagneliknende typen er Cremant de Bourgogne, dog med litt mindre eleganse, konsentrasjon og syre. En annen region som lager flotte, champagneliknende viner, og ofte viser en bedre "value for money" enn Champagne, er Franciacorta. Denne musserende vinen passer for den kvalitetsbevisste som har lyst til å være litt nytenkende og eksperimentell.

Står det "brut" på flasken betyr det at den smaker tørt, og det begrepet brukes om de aller fleste musserende viner, fra Champagne til Prosecco. Brut er kun justert med noen få gram sukker for å gjøre den litt rundere og mykere. Ønsker du en musserende som er så tørr og frisk som mulig bør du se etter begreper som Extra Brut, Non Dosage eller Brut Zero.

Grillet svinenakke og grønnsaker

Drinker med bobler

Til de friske og fruktige drinkene med musserende vin er det bedre å bruke Prosecco som base da «autolysepreget» (gjærpreg) i tradisjonelt fremstilte viner kan være litt forstyrrende, samt at det er litt unødvendig å bruke dyrere produkter til miksing. Det er få ting som slår en deilig Bellini eller en oppfriskende Aperol Spritz på en varm sommerdag.

Til grillmat

Det meste av mat kan grilles, derfor er det litt utfordrende å gi en generell anbefaling. Men når det kommer til de sommerlige smakene står hvitt kjøtt høyt i kurs hos meg i hvert fall. Vårkylling og Cru Beaujolais, grillet svinenakke og en litt strukturert rosé fra Piemonte, fete svinepølser og Tysk riesling! Oppskrift på grillet svinenakke, både med og uten tilbehør, finner du selvsagt i Foodsteps.

Rosévin

Rosévin

Rosévin er for de fleste ukompliserte drikkeviner, men det er smart å ta hensyn til om vinen skal drikkes til mat eller uten mat. Noen roséviner er veldig matvennlige, mens andre er laget som drikkeviner. Som en tommelfingerregel bør vinene være tørre med god smaksintensitet og fin friskhet om du skal servere dem til mat. Det betyr at man gjerne må litt opp i pris og kvalitet, da de rimeligste rosévinene ofte faller litt gjennom i møte med mat. Husk også at roséviner er ferskviner som bør drikkes i den nyeste årgangen, så se etter 2022-årgang i polhyllene.

Grillet sjøkreps

Det finnes roséviner fra de aller fleste vinland, og de kommer i alle mulige stiler. Hva man bør velge er avhengig av hvilken vinstil man liker, hva man skal bruke den til og hva man ønsker å betale, men her er noen generelle tips:

Rosévin fra Provence er veldig delikate og elegante roséviner som egner seg som drikkevin eller med lette og elegante sjømatretter ved siden av. Se for eksempel oppskrift på blåskjell- og fiskesuppe, klassiske dampede blåskjell, gratinerte blåskjell eller grillet sjøkreps i Foodsteps. Reker er også veldig godt til. I Foodsteps finner du en herlig oppskrift på røkte reker på toast, samt et supert triks for hurtig tining av frosne reker!

Grillet piggvar med bearnaise

Viner fra Bandol eller Tavel i Syd Frankrike, derimot, er kraftige roséviner som er best til middelsfyldige matretter som grillet fisk eller hvitt kjøtt, gjerne med smørsaus eller litt kremede sauser ved siden av. Se oppskrift på grillet piggvar med bearnaise eller grillet kveitekotelett i Foodsteps.

Italia produserer mye rosé av topp kvalitet. I Norge ser vi mye vin fra Piemonteregionen som er supre drikkeviner til de som foretrekker tørre og middels fyldige roséviner. De kan også passe veldig bra til mye mat og kan være fine allround viner til en buffet av ulike småretter av fisk, grønnsaker og lyst kjøtt.

Potetvaffel med skagenrøre

Rosévin fra Tyskland og Østerrike er som regel ganske høye på syre og er bra for de som liker en skikkelig frisk vin. Når det er sagt er noen justert opp med noe sødme, som kan være positivt for å skape en fin balanse. Stort sett er det drikkeviner, men de kan også være supre med ukompliserte sjømatretter med litt fedme, som f.eks. skagenrøre. Du finner selvsagt oppskrift på den beste skagenrøren i Foodsteps.

I land som Sør-Afrika, Australia og USA produseres det mye rosévin av ulike kvaliteter, men det meste vi ser på markedet i Norge er dessverre ganske enkle og søte viner. Se derfor etter en vin med maks 3-4 gram sukker, til en pris rundt 170 og opp, så får du som regel god kvalitet. Disse er som regel ganske intenst aromatiske og friske drikkeviner.

Andre drikker

Det er etter hvert ganske lett å få tak i strålende eksempler av norsk sider på polet. Velg gjerne en musserende variant fra med rundt 20 gram sukker per liter for en leskende, oppfriskende og eplefruktig terrassedrikk. Det kommer stadig flere gode norske mikrobryggede øl på markedet også, så her er utvalget stort. Velg gjerne en lysere og lettere stil som weiss, wit eller white ale som er overgjæret og ganske fruktig og som regel med moderat humlebitterhet.

Det finnes etter hvert mange gode alkoholfrie mikrobryggeri-øl også, samt mange deilige norskproduserte juicer som ofte er å få tak i på vinmonopolet.

Rødvin

Om sommeren er det greit å styre unna de aller kraftigste og alkoholrike vinene. En «kosevin» bør heller ikke ha for mye tanniner, men en frisk fruktighet med godt balansert og leskende syre. I sommersolen kan det være kjempegodt med en leskende barbera fra Piemonte, Italia eller en fruktig og frisk pinot noir fra New Zealand. Det er også smart å servere de litt kjøligere enn vanlig for å bevare den deilige, saftige frukten. En blaufränkisch fra Burgenland i Østerrike kan være et godt alternativ om man ønsker noe med litt mer struktur. Kjølige dager krever enda litt tyngre viner og da kan en malbec fra høytliggende vinmarker i Mendoza i Argentina være et godt valg.

Har du lyst til å lære mer om vin? Sjekk ut vinskolen i Foodsteps!

I tillegg til vinskolen og de overnevnte oppskriftene finner du i Foodsteps 2000 oppskrifter og kurs. Ha en smakfull sommer!

Prøv helt gratis!

 • Oppskrifter på video
 • Nye oppskrifter hver uke
 • Ukemeny med handleliste
 • Budsjettverktøy
 • Resteverktøy
 • Levende matfellesskap
 • Lærerike masterclasses
 • Tilpasse ukemenyen
 • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

 • Røkte reker på toast
 • Svinenakke, grilla grønnsaker
 • Vaffel med skagen
 • Grilla piggvar med bearnaise
 • Pizza med trøffelsalami

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs