Suppe: grunnprinsipper og fremgangsmåte

Suppe er både herlig hverdagsmat og perfekt som forrett til en finere middag. Her kan du se vår oppskrift på jordskokksuppe med sopp, klikk eller swipe deg videre fra ett steg, til neste. Fortsett lesingen for å lære om grunnprinsipper og fremgangsmåter når man lager suppe.

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 0,25 stk sitron
    • 300 g jordskokk
    • 1 ss smør
    • 2 ss sjalottløk, finkuttet
    • 1 fedd hvitløk, revet eller most
    • 6 dl melk
    • 1 stk jordskokk til chips
    • 6 dl rapsolje til fritering
    • Fint salt
    • 100 g bacon i terninger
    • Litt ekstra melk - hvis nødvendig
    • Fint salt
    • Sherryeddik - valgfritt
    • Cayennepepper - valgfritt
    • 1,5 ss rapsolje til steking
    • 100 g sopp etter eget ønske
    • 1 ss bladpersille eller gressløk, finkuttet
    • 1 ss bladpersille eller gressløk, finkuttet
    • 0,25 stk sitron

    Ha litt sitronsaft i en bolle med kaldt vann.

    • 300 g jordskokk

    Skrell jordskokkene og legg dem i vannet.

  2. Kutt jordskokkene i små terninger. Mindre terninger har kortere koketid.

    • 1 ss smør
    • 2 ss sjalottløk, finkuttet
    • 1 fedd hvitløk, revet eller most
    • 6 dl melk

    Gjør klar resten av ingrediensene. Om ønsket kan man bytte ut halvparten av melken med kyllingkraft.

  3. Smelt smøret i en gryte på middels varme, tilsett løk og hvitløk.

  4. Blank løk og hvitløk, den skal ikke ta farge. Tilsett jordskokk og fres litt til.

  5. Jordskokkene skal heller ikke ta noen farge, kun frese lett i smøret.

  6. Hell på væske. Kok opp, rør av og til.

  7. Kok under lokk til jordskokkene er møre. Sjekk etter en time.

    • 1 stk jordskokk til chips

    Vask jordskokken godt. Høvle løvtynt på en mandolin. Pass på at alle skivene blir like tykke.

    • 6 dl rapsolje til fritering

    Friter skivene i olje på 150 grader.

  8. Løftes ut på et klede slik at oljen renner av.

    • Fint salt

    Dryss med litt salt til slutt.

    • 100 g bacon i terninger

    Varm en panne på middels høy temperatur og tilsett baconterninger. Stekes gylne og sprø. Rør om av og til.

  9. Når man legg kan trykke en gaffel gjennom, er jordkokkene klare.

  10. Ha alt i en blender og kjør opp.

    • Litt ekstra melk - hvis nødvendig

    Kjøres helt glatt. Tilsett litt ekstra væske om du ser at suppen blir for tykk.

  11. Fyldig jordskokksuppe. Helles i en ren gryte.

    • Fint salt
    • Sherryeddik - valgfritt
    • Cayennepepper - valgfritt

    Smakes til med salt. Bruk gjerne litt cayennepper og sherryeddik om du ønsker.

    • 1,5 ss rapsolje til steking
    • 100 g sopp etter eget ønske

    Kutt eller riv sopp i ønskede skiver. Varm en stekepanne og tilsett litt olje.

  12. Ha soppen i den varme pannen. Stek til den har fått litt brunfarge, og vannet har fordampet.

    • 1 ss bladpersille eller gressløk, finkuttet

    Bland inn stekt bacon. Vend inn litt finkuttet urt til slutt.

    • 1 ss bladpersille eller gressløk, finkuttet

    Anrett jordskokksuppe med sopp, bacon og jordskokkchips. Topp med litt friske urter.

  13. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

I appen Foodsteps finner du mange fristende supper, som blomkålsuppe med parmesanchips, grønn ertesuppe med bacon, fiskesuppe laget med blåskjellkraft, kjøttsuppe, gulrotsuppe, jordskokksuppe og kremet soppsuppe, for å nevne noen. Der finner du også over 1000 andre oppskrifter og mat- og vinkurs nøye testet og utviklet av kokkene ved Kulinarisk Akademi.

Svineknokesuppe

Veldig grovt kan vi dele opp i to klasser, kraftbaserte supper og purésupper.

Kraftbaserte supper tar utgangspunkt i en kraft, for eksempel fra kjøtt, fisk eller grønnsaker, der man tilsetter krydder, grønnsaker og andre ingredienser for å lage den suppen man er ute etter. En fiskesuppe vil for eksempel gjerne tilsettes fløte eller creme fraiche for å tykne den noe.

Gulrotsuppe med sprø grønnkål

Purésupper tar utgangspunkt i en hovedråvare, gjerne en grønnsak, som kokes mør før den kjøres opp til en jevn puré. Dette gir umiddelbart en tykk og fyldig suppe. I slike supper er det ikke uvanlig å tilsette litt creme fraiche for å få mer fylde og litt syrlighet til suppen. Eksempler på slike supper er gulrotsuppe og blomkålsuppe. Disse er enkle å lage og er populære blant hele familien. Når du lager blomkålsuppe, husk å bruke hele blomkålen, også stilken. Spar noen buketter som stekes kjapt i smør før servering. Sjekk gjerne ut vår oppskrift på blomkålsuppe med parmesanchips!

En tomatsuppe er i utgangspunktet en purésuppe, men både denne og andre purésupper blir mer mettende og smakfulle om man bruker litt kraft. Vi foretrekker lys kyllingkraft i tomatsuppe og for ekstra metning foreslår vi å servere med hvite bønner, makaroni og egg.

Ofte skal en suppe koke lenge og vel for å bli så god den fortjener. I slike tilfeller tilsetter vi grønnsaker og andre garnityrer helt til slutt, gjerne delt opp i små biter, slik at de enkelt får plass i skjeen. Slik har man mulighet til å klargjøre selve suppen akkurat slik man ønsker den, og likevel ha litt knas i grønnsakene. Fisk til fiskesuppe bør bare trekke med suppen i noen få minutter før servering.

Ertesuppe med bacon og brødkrutonger

Husk tyggemotstand når du serverer suppe! Suppen er bløt og da er det godt å få noe som gir en kontrast. Til klassisk kjøttsuppe serverer man gjerne flatbrød ved siden. Til grønnsakspurésupper er det godt å toppe med litt sprøstekt bacon, sprø gresskarkjerner eller friterte chips, for å nevne noe.

Lager du en jordskokksuppe, er det naturlig å servere jordskokkchips på toppen. Til vår gulrotsuppe lager vi grønnkålchips. Disse gir ikke bare tyggemotstand, men også en veldig fin fargekontrast.

Kraftbaserte supper

Det er flere måter å lage kraftbaserte supper på. Ofte har man på forhånd kokt ferdig en grunnkraft på for eksempel storfebein, kyllingskrog eller fiskebein. Når man så skal lage en suppe, kan man tilsette smak etter ønske, for eksempel ingefær og sitrongress om man ønsker et asiatisk preg. Kok kraften en tid med disse smakstilsetningene, til kraften smaker slik du ønsker. Deretter siles kraften.

Tilsett så fløte, kokosmelk eller andre tilsetninger som gjør suppen fyldigere eller tykkere. Man kan også jevne suppen med maisstivelse eller en meljevning på dette tidspunktet.

Når suppen har ønsket konsistens, smak til med salt og syre og eventuelt fett. Deretter tilsettes garnityr og suppen kan serveres.

Kjøttsuppe

Andre ganger lager man suppe “på direkten” når kraften lages. Eksempler på dette er kjøttsuppe og Foodsteps' kyllingsuppe. Her utgjør hovedingrediensen i suppen også det som setter smak på kraften. Til kjøttsuppe er det vanlig å bruke seigere kjøttstykker, da disse trenger lang koketid for å bli møre, og gir mye mer smak til kraften, enn for eksempel filet. En filet vil dessuten bli tørr ved lang koketid.

Til kjøttsuppe bruker vi gjerne deler som storfe høyrygg og lammebog. Felles for disse stykkene er at de kommer fra forparten av dyret, der størsteparten av vekten på dyret hviler. Dette gir grovfibret kjøtt med kraftige sener, som bidrar til mye smak. Salte og røkte svineknoker er også perfekt til en slik suppe, da har du dessuten basen til en klassisk gul ertesuppe. Til denne typen kyllingsupper er lår å foretrekke.

Koker man suppe på denne måten er det naturlig å ha i alle de smakene man ønsker fra start. For eksempel kan man koke kyllinglår sammen med løk, hvitløk, ingefær og sitrongress. Når kyllinglårene er ferdig, er også kraften klar. Sil vekk grønnsakene. Garnityret lages mens man venter på at kraften koker, så når kraften er silt og kyllingkjøttet er plukket fra beina, er det bare å smake til suppen og tilsette grønnsakene.

Potet- og purreløksuppe

Kald og varm suppe

De aller fleste supper serveres varme, men enkelte supper, som gazpacho, serveres kun kalde. Andre igjen kan serveres både kald og varm.

En slik suppe er den franske klassikeren “Vichyssoise” eller “Potet- og Purreløksuppe”, som vi kaller den på norsk. Den er en av våre absolutte favoritter, og er en rett vi bare må spise minst én gang når purreløken er på sitt beste i Norge, på sensommeren. Da er den aller best som en kald forrett.

I vår oppskrift på denne klassikeren utnytter vi hele purreløken, og lager en knallgrønn purreløkolje som er perfekt å toppe suppen med. Da får man en nydelig fargekontrast i suppeskålen.

Klassisk blåskjell- og fiskesuppe

Fiskesuppe

Skal du lage fiskesuppe trenger du en god kraft. Å lage fiskekraft er ganske enkelt, men krever at du får tak i fiskebein. Derfor har vi laget to oppskrifter på fiskesuppe som tar utgangspunkt i blåskjellkraft!

Når man damper blåskjell, får man automatisk mye, deilig kraft og denne er perfekt til suppe. Sil av blåskjellene og kok kraften inn noe, pass på så det ikke blir for salt. Når kraften er passe på smak, tilsett fløte eller kokosmelk og kok i noen minutter. Slik blir suppen tykkere og får en rundere, mer balansert smak. Når suppen er ferdig kokt og smakt til, tilsettes fisk i terninger og den får et raskt oppkok. Deretter tilsettes alle grønnsaker og suppen får et nytt oppkok før varmen slås helt av. Plukkede blåskjell røres inn like før servering. Denne oppskriften finnes i to varianter, en klassisk og en med asiatisk inspirasjon.

Fryse suppe

De aller fleste supper egner seg godt til å fryse inn. Det man må merke seg er at supper med melkeprodukter gjerne skiller seg litt når de fryses og tines igjen. Dette er ikke farlig, men kan gi et litt udelikat utseende og en kornete konsistens. Det er derfor best å fryse inn suppe der man for eksempel ikke har tilsatt den siste skjea creme fraiche eller lignende enda.


Kraftsupper og supper uten meieriprodukter, fryser helt uproblematisk. Har du laget for mye suppe fiks ferdig med alt garnityr, kan du fryse dette. Da er det raskt å varme opp en middag på en travel dag. Det beste er likevel å fryse inn kraften/suppebasen uten garnityr, og tilsette ferske grønnsaker, fisk, kjøtt osv. ved servering.

Ramen med spicy svinedeig
Pho

Ramen-supper og pho

Suppe er sentralt i flere asiatiske lands kjøkken og i Foodsteps finner du både oppskrifter på japanske ramensupper og vietnamesisk pho.


Ramen er egentlig navnet på retter som inneholder ramen-nudler, og behøver slett ikke være en suppe. Likevel er det som regel suppe man forbinder med begrepet “ramen”. I appen finner du et helt kurs som kun dreier seg om ramen! Vi gir deg oppskrift på ramen-nudler, soyaegg, gode japanske krafter og serveringsforslag for ramen. Kanskje på tide å lære noe nytt igjen?

Prøv oppskriftene i appen

Alle disse oppskriftene finner du i appen Foodsteps. Her finner du også 2000 andre oppskrifter og kurs.

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Potet- og purresuppe med egg
  • Asiatisk fiskesuppe
  • Gulrotsuppe, sprø grønnkål
  • Ertesuppe med bacon
  • Reke-bisque

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs