Tilberede pinnekjøtt

Å tilberede pinnekjøtt er slett ikke vanskelig, men det tar den tiden det tar, og du må huske å vanne ut i tide. Her ser du vår pinnekjøttoppskrift, steg for steg på video! Les videre for våre tips til perfekt pinnekjøtt.

Last ned appen
1
 1. Hvor mange skal spise?

  • 800 g pinnekjøtt
  • Rødkål
  • Rotmos
  • Mandelpotet
  • 800 g pinnekjøtt

  Vann ut pinnekjøttet i god tid. Hvor lenge varierer fra produsent til produsent.

 2. Legg barkede bjørkepinner eller en damprist i bunnen av en gryte.

 3. Legg i pinnekjøtt.

 4. Hell på vann så det akkurat ikke når kjøttet.

 5. Kok opp under lokk.

 6. Senk varmen så det akkurat er på kokepunktet.

 7. Fyll etter med litt vann underveis om nødvendig.

 8. Dampes under lokk i 3,5 til 4 timer.

 9. Når kjøttet er mørt, er det klart. Det er godt med litt tyggemotstand i kjøttet.

 10. Kan serveres straks.

 11. Hell av kokesjyen som saus.

 12. Man kan skjerpe kjøttet litt i ovnen for å "crispe" opp kantene.

 13. Settes under grillelementet på 200 grader i ett til to minutter.

  • Rødkål
  • Rotmos
  • Mandelpotet

  Server med ønsket tilbehør. Vanlig er rotmos og poteter, men det er også godt med rødkål!

 14. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Laster du ned Foodsteps-appen får du pinnekjøttoppskriften i tillegg til 2000 andre oppskrifter og kurs rett på mobilen!

Julens festbord er dekket

Hva er pinnekjøtt

Som med all annen mat, er det viktig å velge ut råvarer av god kvalitet når man skal velge pinnekjøtt. For å kunne velge riktig, er det først og fremst viktig å forstå hva pinnekjøtt er. Eller i hvert fall hva det skal være!

Pinnekjøtt er modnet kjøtt av lam eller får, som først saltes, før det henges opp til modning og tørking. Pinnekjøttet lages av siden på dyret, altså ribba, og det er ribbeinene som er “pinnene” navnet refererer til. I tillegg til ribben er også kotelettkammen, eller ytrefileten, med, og det er her størsteparten av kjøttet sitter.

De senere årene har det kommet nye produkter på markedet, som “pinnestek av lår” og “pinnebog”. Disse lages etter samme prinsipp, men har i grunn ikke noe med ekte pinnekjøtt å gjøre.

Hvilket pinnekjøtt skal man velge?

Når man velger pinnekjøtt er det flere ting man må ta hensyn til. Det første man bør se på, er mengden kjøtt og fett. Skikkelig pinnekjøtt skal ha store fine kjøttstykker i “filetenden”, og det skal ha godt med kjøtt ned langs ribbeinet. Samtidig er det viktig med et jevnt, fint lag med fett. Fettet er med på å gi smak og å gjøre kjøttet saftig, men blir det for lite kjøtt og for mye fett vil måltidet bli mislykket. Grunnlaget for god kvalitet på kjøttet legges på sommerbeitet, så undersøk gjerne hvor kjøttet har sitt opphav, og velg alltid norsk kjøtt. Oppsøk gjerne en lokal slakter eller en gård som selger egenproduserte varer.

Ønsker du å prøve noe nytt, eller kanskje du synes tradisjonelt pinnekjøtt er litt i overkant fett. Hva med å prøve pinnekjøtt av reinsdyr? Rein er har naturlig lavere fettinnhold enn sau og lam, og saltet og tørket reinkjøtt har en helt egen og unik smak. Du kan følge samme fremgangsmåte og spise det samme tilbehøret til.

Stek pinnekjøttet på rist noen minutter for crisp skorpe

Røkt eller urøkt pinnekjøtt

Om man ønsker seg røkt eller urøkt pinnekjøtt er en personlig preferanse. Er du usikker på hva du liker, kan det være bra å arrangere en prøvesmaking i god tid før du inviterer til pinnekjøttmiddag. Dersom du ønsker å servere begge typene, damp de hver for seg, slik at den ene ikke påvirker den andre.

Mange produsenter selger pinnekjøtt “med røykaroma”. Disse variantene er som regel ikke faktisk røkt med røyk, men tilsatt en røyksmak for å fremstå som røkt. Slik tilsatt røyksmak kan fort bli for intens og gi en emmen smak, så les godt på forpakningen om du ønsker å unngå dette.

For flere tips til valg av pinnekjøtt kan du se “Slakterens tips” i Foodsteps, der Daniel Slakter fra Annis Pølsemakeri forteller hva han ser etter når han velger sine juleråvarer.

Riktig mengde pinnekjøtt

I utgangspunktet beregner vi 400 gram pinnekjøtt per person. Har du storspisere tilbords, kan du øke til 500 gram. Serverer du pølser til, kan du gå litt ned på mengden pinnekjøtt. Regn 70-100 gram pølse per person.

Husk at det er bedre å sitte igjen med litt pinnekjøtt etter middagen, enn at gjestene ikke føler de har fått nok. Se lengre ned for tips til bruk av rester.

Vanne ut pinnekjøtt

Mange lurer på hvor lenge pinnekjøtt skal vannes ut! I mange oppskrifter står det at pinnekjøtt skal vannes ut i 24 timer. Noen kokker mener det skal vannes ut i 36-48 timer.

Så hvor lenge skal egentlig pinnekjøtt vannes ut?

Vann ut pinnekjøttet i tide

Tiden det skal vannes ut vil variere utfra hvor kraftig kjøttet er saltet og hvor hardt det er tørket. Industrielt fremstilt pinnekjøtt er ofte saltet veldig raust, og tørket lenge. Mindre produsenter har ofte større fokus på modning av kjøttet, og mindre på salting og tørking. Dette gir mer karakter til kjøttet, og resulterer i at kjøttet trenger kortere utvanning. Den beste måten å vite hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut, er å lese på forpakningen hva produsenten anbefaler. Det er viktig å følge anbefalt tid da det er produsenten selv som vet dette best.

Dersom det ikke står en spesifikk tid oppgitt er 24 timer det aller vanligste blant industrielt produsert pinnekjøtt. Kjøper du pinnekjøttet hos en slakter, skal slakteren vite hvor lang tid som er anbefalt. Husk å skifte ut vannet minst én gang i utvanningstiden.

For å være sikker på at du ikke glemmer å vanne ut, kan du starte utvanningen to døgn før du skal tilberede og spise pinnekjøttet. Når det har vannet ut den tiden det skal, kan det tas ut av vannet og trygt oppbevares i kjøleskapet et døgn. Husk å dekk til. Merk at holdbarheten på pinnekjøttet forkortes veldig etter utvanning, så ikke gjør det mer enn et døgn ekstra før damping.

Dampe pinnekjøtt

Å dampe pinnekjøtt er svært enkelt. Barkede bjørkepinner eller damperist legges i bunnen av en romslig gryte. Fyll vann opp til pinnene/risten og legg så kjøttet på toppen. Vannet skal ikke berøre kjøttet. Sett på lokk og kok opp. Etter oppkoket justeres varmen slik at vannet ligger akkurat på kokepunktet. Det er vanndampen som tilbereder kjøttet. Underveis i dampingen må man passe på at det ikke koker tørt. Fyll etter med vann om nødvendig.

Pinnekjøttet skal dampes i 3-4 timer, eller til man enkelt kan skille kjøttet fra beinet. Damper man ikke lenge nok føles kjøttet seigt, hardt og tørt. Dampes det for lenge, kan kjøttet bli så mørt at du nesten ikke får løftet det ut av gryta uten at det faller fra hverandre. Det er likevel bedre å dampe pinnekjøtt for lenge enn for kort.

For litt ekstra smak på både pinnekjøtt og sjyen i gryta, kan du prøve ut med forskjellige krydder. Legg for eksempel noen einebær eller en stjerneanis innimellom kjøttet. En annen variant er å bytte ut litt av vannet med et litt mørkt øl. Pass bare på at ølet du velger ikke har for mye humle, som vil sette en bitter smak på sjyen.

Ønsker du å lage alternative varianter kan det være lurt å teste i god tid før jul, så du ikke står i fare for å ødelegge julaften med for mange merkelige smaker!

Pinnekjøtt med rotmos, rødkål og sjysaus

Pinnekjøtt i dampovn

Har du dampovn kan du gjerne dampe pinnekjøttet i den! Legg ferdig utvannet kjøtt i en perforert bakke eller på rist. Sett hullbakken eller risten over en tett langpanne, som fanger opp sjyen fra dampingen. Sett på full damp på 95-100 grader og damp kjøttet til det er mørt, som over. Det tar alt fra 3-4 timer.

Både poteter, pølser og kålrot til mos kan dampes i ovnen underveis i prosessen. Kålrota kan godt dampes på et tidlig tidspunkt, da denne trenger litt tid for å bli mør, og kan varmes opp like før servering. Potetene kan være med den siste halvtimen, og pølsene de siste 14-20 minuttene. På denne måten sparer du mye oppvask og ekstra jobb.

Crispe pinnekjøttet

Enten du damper pinnekjøtt i ovn eller gryte, må du huske å ta vare på sjyen som dannes underveis. Denne er god å røre inn litt av i rotmosen, og å servere til kjøttet som den er. Den kan også jevnes med en meljevning og tilsettes for eksempel litt sennep om man ønsker å lage en saus.

Ønsker du å crispe opp pinnekjøttet litt før servering, kan det legges på brett eller rist under grillelementet i noen minutter. Dette gjør at kjøttet får en deilig sprø stekeskorpe.

Det er vanlig å servere pinnekjøttet i to omganger. Stek da kun den mengden du trenger per runde. På den måten kan du servere rykende varmt og nycrispet pinnekjøtt begge runder. Gjestene tåler å vente noen minutter før andre runde serveres.

Pinnekjøtt med pepper-glace

Rester av pinnekjøtt

Skulle du sitte igjen med rester av pinnekjøtt, kan dette enkelt fryses ned og spises ved en senere anledning. Hvis du ønsker å bruke opp restene i løpet av julen, kan pinnekjøtt godt spises som en taco, pakket i et pitabrød med noe digg tilbehør, eller som en del av en kjøttsuppe.

For en asiatisk vri på pinnekjøttrestene anbefaler vi deg å sjekket ut oppskriften “Pinnekjøtt med pepper-glace” i Foodsteps.

I appen finner du også flere restetips, og selvfølgelig alle de nødvendige oppskriftene for en vellykket pinnekjøttmiddag. Lykke til!


Finn oppskriftene i Foodsteps-appen

Last ned Foodsteps og få tilgang til alle oppskriftene du trenger til jul i tillegg til 2000 andre videooppskrifter og mat- og vinkurs!

Prøv helt gratis!

 • Oppskrifter på video
 • Nye oppskrifter hver uke
 • Ukemeny med handleliste
 • Budsjettverktøy
 • Resteverktøy
 • Levende matfellesskap
 • Lærerike masterclasses
 • Tilpasse ukemenyen
 • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

 • Pinnekjøtt
 • Pinnekjøtt med pepper-glace
 • Rotmos
 • Lam i steam-bun
 • Italiensk pizza

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs