Uansett type tur, er turmat ofte en sentral del. Her kan du lese om Foodsteps-kokkenes turmat-favoritter og se oppskriften vår på Philly Cheese-steak sandwich. Swipe eller klikk deg videre fra ett steg til neste! Laster du ned Foodsteps-appen får du tilgang til alle vår turmatoppskrifter i tillegg til 2000 andre oppskrifter og kurs!
Finn frem alle ingredienser. Har du biffrester er de perfekte her. Hopp da over stegene med steking av biff.
300 g entrecote
Salt og pepper
Kjøttet stekes i porsjonsbiffer. Krydre med salt og pepper på begge sider.
Kutt løken i fire på langs. Kutt så i strimler på tvers.
Rapsolje til steking
Varm en panne på høy varme og ha i olje.
Stek biffen på høy varme på begge sider. Den skal få en god stekeskorpe, men ikke bli gjenomstekt.
2 ss smør
Ta ut kjøttet og senk varmen til middels. Ha i løken med en gang. Fres løken godt, tilsett smør når varmen har sunket litt.
La løken frese i smøret på middels lav varme. Del biffen i to på langs og skjær så i tynne strimler.
Når løken er helt myk, ta ut halvparten. Brett opp brødet og stek i panna.
Brødet skal bli litt varmt og krummen skal trekke til seg litt smør fra panna. Legg så i biffstrimlene.
Bland biff og løk godt, hold varmt på lav varme. Smør sennep på brødet.
Smør så med majones eller aioli.
Ha en neve ost i panna per porsjon. Bland godt.
Fyll baguetten med biffblandingen.
Fyll på med løk.
Topp til slutt med mer ost og server. Eller spis alt selv!
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Vi nordmenn er glade i og flinke til å gå ut og benytte oss av naturen rundt oss, og god turmat er ofte en sentral del, enten man går ut i nærområdet eller skal på en lengre ekspedisjon. De fleste har et forhold til pølser stekt på bål, men kanskje er det morsomt med litt forandring av og til?
Det aller meste vi spiser hjemme kan også tilberedes og spises ute i skogen, det handler bare om planlegging, hvor mye man ønsker å ha med seg i sekken og hva slags utstyr og varmemuligheter man har tilgjengelig.
I vårt turmatkurs “Mat på tur” kommer vi med mange gode tips og råd til hvordan du kan forberede mat til dagsturen. I tillegg til de gode rådene i kurset, finner du alle oppskrifter i appen, steg for steg!
Utstyr, bål og brenner
Når man planlegger turmat må man først tenke over hvilken varmekilde du ønsker å bruke. Er planen å fyre bål eller en brenner med for eksempel gass eller bensin? På et bål kan man lage det aller meste, og man kan grille på åpen varme, eller ha en gryte eller stekepanne. Det er viktig å huske det generelle bålforbudet, som gjelder fra 15.april til 15. september hvert år. Se Brannvernforeningens side her for detaljer og unntak
Nøtter og energibarer
Enten turen er lang eller kort er det kjekt å kunne finne noe som er enkelt å spise og som raskt gir ny energi til kroppen. En pose med nøtteblanding er helt supert, og lager du blandingen selv, kan du bestemme hva den inneholder. Da har du også bedre kontroll på saltmengden. Det beste er å ta alle typer nøtter du ønsker og riste de i ovnen på 160 grader i 10 minutter. Da får du frem enda mer smak. Deretter lar du nøttene avkjøles før de helles i en bolle og du kan blande inn tørket frukt som for eksempel rosiner og aprikos. Noen biter mørk sjokolade gjør seg også veldig godt. Ha blandingen til slutt i små zip-lock-poser, så kan alle ha en liten pose i sekken eller på innerlomma.
Hjemmelaget energibar er enkelt å lage og mye billigere enn å kjøpe ferdig. Sjekk ut appen for vår oppskrift på næringsrike energibarer, som kan redde stemningen dersom det er vanskelig å få fyr på bålet, eller når oppoverbakken var litt brattere enn du så for deg! Barene tåler å fryses, og da passer det bra å lage mange og ta opp etter behov.
Mat på bål
Når man skal ha mat på bål, er det noen ting man må tenke på. Skal man grille pølser, pinnebrød eller annen mat direkte på varmen, er det best å vente til du har fin glo og ikke masse store flammer. Å grille mat direkte i flammer fører til at maten blir full av uønsket sot, og i tillegg er det fort gjort at den blir svidd. God “pølseglo” er verdt å vente på.
Har du god glo, kan du også steke for eksempel toast eller calzone direkte i bålet. Med pizza på tur kommer du til å imponere hele turfølget. Til dessert anbefaler vi bakt eple eller banan på bålet.
Skal du koke vann, eller har med mat som skal varmes i gryte eller stekes på panne, kan dette gjøres direkte på flammene. Pass bare på varmen, så maten ikke svir seg.
Mat på brenner
All mat du kan koke, steke eller varme opp i gryte og på stekepanne, kan lages på brenner. Det er ingenting i veien for å lage en deilig “Boeuf Bourguignon” eller “Dal tadka” på forhånd, som varmes på camp. Vår oppskrift på “Bannock - ekspedisjonsbrød” er topp å steke på direkten og servere ved siden av!
Vaffel på bål
Alle matretter basert på røre er også nydelig turmat og det finnes flere typer vaffeljern laget for turlivet. Ha med ferdig pannekakerøre, vaffelrøre eller svelerøre på tur, og stek på bål eller brenner. Man kan selvfølgelig også steke de ferdig før turen og ta med. Varm de da gjerne litt på bålet.
Har du planer om å fiske, og ønsker å imponere litt ekstra? Hva med å lage potetvafler og remulade før du går ut. Om du får fisk, stek den på bålet og bland kjøttet inn i remuladen. Varm vaflene litt på bålet og server med fersk ørretremulade!
Kald mat og suppe på tur
Dersom man ikke har planer om å lage mat på bål eller brenner, er det likevel mye mat som lar seg gjøre å spise ute. Lag for eksempel pizzasnurrer, fylte horn eller eggemuffins. Da har du små, hendige porsjoner å dele ut til alle, både barn og voksne, som blir sultne på tur, både i skogen, på stranda og i båten. En større omelett kan også lages ferdig og deles i porsjoner før turen.
Varm suppe eller en buljong, for eksempel kokt på salte svineknoker, er perfekt å ha på termosen enten man skal ha bål eller ikke. Har man planer om bål, men vet at turfølget ikke liker å vente på at bålet skal bli klart for grilling, er det kjekt å ha litt ventemat. Suppe er perfekt å helle i koppen til en utålmodig sjel, mens bålsjefen jobber med pølsegloa. Alle supper kan tas med i termos, og ønsker du litt mer mat i suppa kan du finkutte grønnsaker som tas med i en beholder ved siden.
Kakao og varm sjokolade
Særlig på vinteren, er det populært med kakao på termosen. Enten du lager med kakaopulver eller smelter din favorittsjokolade i varm melk, kan du godt variere litt på smakene.
Litt vaniljesukker er alltid godt, men hva med å tilsette litt appelsinskall eller kanel når du varmer melka? Eller kanskje en liten bit chili, for at kakaoen skal varme litt ekstra? For de voksne er det også godt med en liten tanke cointreau eller lignende i.
Visste du forresten at man kan lage sin egen “rett-i-koppen-kakao”? Sjekk ut Foodsteps for oppskriften. Da trenger man bare pulverblandingen og varmt vann, så er kakaoen klar!
Kos deg på tur
Husk at mat på tur ikke behøver å være vanskelig. Å gå på tur skal være en hyggelig og stress-fri aktivitet, og det er ikke alltid man behøver suppe, pizza og vafler. Ha med noen få, enkle retter og gå en tur alle er i stand til. Og husk de to viktigste tingene - kos dere på tur og ta med søppel og rot hjem igjen etterpå!
Mer turmat i appen!
I tillegg til digg turmat finner du i Foodsteps 2000 andre oppskrifter, mat- og vinkurs. Last ned appen og få tilgang til vårt mat- og vinunivers.
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.