Sesong for blåskjell
Blåskjell kan spises hele året, og er mest populært i sommermånedene. Likevel er det greit å vite at det ikke er på sommeren de er på sitt aller beste.
Det generelle rådet er at blåskjellene smaker best når vannet er kjølig, altså fra høsten og gjennom hele vinteren. I den kjølige tiden er tilgangen på mat god og andelen algegifter minimal. Blåskjellene har god kjøttfylde og en frisk smak.
Blåskjell lever av å filtrere ut plankton og andre små organismer i vannet som strømmer forbi. Sent på vinteren, når temperaturen i vannet øker, øker også oppblomstringen av plankton og mattilgangen øker for blåskjellene, som forbereder seg til gytesesongen. Gytingen foregår fra april til juni. Kjøttfylden vil derfor være best sent på vinteren og helt tidlig på våren før gytingen starter. Under gyteperioden mister blåskjellene mye av størrelsen, og det blir lite mat å hente.
I sommermånedene skal skjellene på ny spise seg store, men når vannet er varmt er det også høyere konsentrasjon av alger og kjøttkvaliteten blir generelt lavere. Det er også større muligheter for opphopning av gifter i blåskjellene sommerstid, noe som kan føre til at man blir dårlig av å spise dem. Blåskjell som omsettes i butikk og på restauranter sjekkes jevnlig, og skal være trygge å spise hele året.
Det oppfordres til å plukke blåskjell selv, men da er det viktig å følge med på blåskjellvarselet. Blåskjellvarselet kan du finne her.