Blåskjell

Blåskjell

Blåskjell er en av havets mest tilgjengelige delikatesser, og svært populær å nyte en varm sommerkveld. Vi gir deg tipsene som gjør blåskjell-middagen til en suksess!

Last ned appen

De beste blåskjelloppskriftene finner du ved å laste ned appen Foodsteps til din telefon. Da lærer du deg alle prosessene på video, steg for steg.

Blåskjell

Sesong for blåskjell

Blåskjell kan spises hele året, og er mest populært i sommermånedene. Likevel er det greit å vite at det ikke er på sommeren de er på sitt aller beste.

Det generelle rådet er at blåskjellene smaker best når vannet er kjølig, altså fra høsten og gjennom hele vinteren. I den kjølige tiden er tilgangen på mat god og andelen algegifter minimal. Blåskjellene har god kjøttfylde og en frisk smak.

Blåskjell lever av å filtrere ut plankton og andre små organismer i vannet som strømmer forbi. Sent på vinteren, når temperaturen i vannet øker, øker også oppblomstringen av plankton og mattilgangen øker for blåskjellene, som forbereder seg til gytesesongen. Gytingen foregår fra april til juni. Kjøttfylden vil derfor være best sent på vinteren og helt tidlig på våren før gytingen starter. Under gyteperioden mister blåskjellene mye av størrelsen, og det blir lite mat å hente.

I sommermånedene skal skjellene på ny spise seg store, men når vannet er varmt er det også høyere konsentrasjon av alger og kjøttkvaliteten blir generelt lavere. Det er også større muligheter for opphopning av gifter i blåskjellene sommerstid, noe som kan føre til at man blir dårlig av å spise dem. Blåskjell som omsettes i butikk og på restauranter sjekkes jevnlig, og skal være trygge å spise hele året.


Det oppfordres til å plukke blåskjell selv, men da er det viktig å følge med på blåskjellvarselet. Blåskjellvarselet kan du finne her.


Rense blåskjell

Når du har fått blåskjellene vel hjem på kjøkkenet bør de skylles godt og sjekkes før de tilberedes. Hell de i en stor bolle og sett i vasken, skru på kaldt vann. La de skylle noen minutter i kaldt vann, mens du fjerner “byssustråder”, dette er trådene skjellene skiller ut for å henge fast. Sjekk også at skjellene lukker seg når de skylles eller når du banker forsiktig på dem. Om de lukker seg er de fortsatt i live og er trygge å spise. Av og til vil de lukke seg sakte, så vær litt tålmodig. Skjell som absolutt ikke gir tegn til å ville lukke seg er døde og kan kastes.

Blåskjell med curry og kokos

Dampe blåskjell

Den vanligste måten å tilberede blåskjell er å dampe dem i hvitvin. Løk, hvitløk og andre grønnsaker og urter man ønsker å bruke freses blankt i olje i en vid gryte før man heller hvitvin i. Når hvitvinen har fått et godt oppkok helles blåskjellene i og man setter på lokk. Blåskjellene skal kun dampe i noen få minutter, til de har åpnet seg opp. For lang dampetid fører til at resultatet blir seigt og gummiaktig, så det er viktig å følge med. Det er også lurt å riste litt i gryta underveis.

Blåskjell er en takknemlig råvare som går godt sammen med mange smaker og kan varieres i det uendelige. I Foodsteps finner du flere gode serveringsforslag, fra klassiske hvitvinsdampede blåskjell til blåskjell med curry og kokos.

Som i de fleste andre retter anbefales det tørr hvitvin til damping av blåskjell. Et annet godt alternativ er å dampe i en usøtet eplemost.

Når blåskjellene er ferdig dampet er de klare til å spises, og bør serveres ganske raskt. Kraften i kjelen er nydelig å spise sammen med skjellene, men siden dampetiden er relativt kort, kan det være godt å koke inn kraften litt uten at skjellene ligger i. Sil derfor blåskjellene ut av kjelen og ha kraften i en ren kjele. Kok den inn i noen minutter og smak til med litt sitron. Ønsker man en kremet blåskjellkraft kokes den inn med litt kremfløte.

Kraften kan serveres ved siden eller man kan vende blåskjellene i den kremede kraften og servere alt i en bolle.

Moules frites

“Moules frites” eller “moules et frites” er rett og slett hvitvinsdampede blåskjell servert med pommes frites. Denne retten har trolig sitt opphav i Belgia, men er et vanlig innslag på restauranter i både Belgia, Frankrike og her hjemme.

Aller best er det med en skål aioli ved siden, som du kan dyppe potetene i. Du finner alle oppskrifter du trenger i Foodsteps-appen.

Blåskjellsuppe

Kremet blåskjellsuppe

Blåskjell gir en fantastisk kraft som egner seg godt å lage suppe med. Damp blåskjellene på vanlig måte, sil dem og sett dem til side. Kraften kokes så litt inn. Pass på saltsmaken, da blåskjellkraft veldig fort kan bli litt for salt.

Når kraften er klar, er det bare å bestemme seg for hvilken type suppe man ønsker å lage. Den mest klassiske typen er kremet blåskjellsuppe, der man koker kraften inn med litt kremfløte. Før servering kan man piske inn litt persillesmør. Ønsker man en mer asiatisk variant kan man gjøre det samme med kokosmelk. Da kan man tillate seg andre asiatiske smaker, som ingefær, chili, sitrongress og lime.

Husk å alltid smake til suppen til slutt med både salt og syre.

Blåskjellkraft er ypperlig utgangspunkt for fiskesupper, og det går raskt nok til at du rekker å lage det til middag, hvilken som helst dag i uken. Sjekk ut oppskriftene i appen og få flere tips til supper her.Oppskriftene er gratis i appen

Finn de beste oppskriftene med blåskjell i tillegg til 2000 andre oppskrifter og kurs i Foodsteps-appen.

Prøv helt gratis!

 • Oppskrifter på video
 • Nye oppskrifter hver uke
 • Ukemeny med handleliste
 • Budsjettverktøy
 • Resteverktøy
 • Levende matfellesskap
 • Lærerike masterclasses
 • Tilpasse ukemenyen
 • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

 • Gratinerte blåskjell
 • Blåskjell på grillen
 • Dampede blåskjell - klassisk
 • Asiatisk fiskesuppe
 • Blåskjell, rød curry og kokos

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs