Vi i Foodsteps er så heldige å ha tilgang på mye god kompetanse fra Kulinarisk Akademis dyktige fagfolk! Denne gangen har vi snakket med Natalia Stratan, som er vinkelner på KA. I tillegg til å holde kurs til KAs gjester, går Natalia akkurat nå "WSET Level 4 - Diploma"-studiet, som er et toårig vinstudium og det siste steget på veien før man kan forsøke seg på Waster of Wine.
Vi spurte Natalia om hva hun anbefaler å servere til østers, og hun deler både generelle tips og tips til drikke som passer til østers-oppskriftene i appen Foodsteps.
Vin til østers
Selvsagt skal man drikke vin til østers, og Natalia har følgende råd til hvordan man velger vin.
"Når man parer østers med vin, må man huske at slike delikate munnfuller lett blir satt i skyggen av kraftige smaker. Østersens iboende kompleksitet kommer best fram om man spiller på lag med, og understreker, smakene. Derfor prøver vi å holde alkoholnivået relativt lavt, slik at alkoholen ikke tar over for smakene til østersen. En crisp, stram syre i vinen, sørger for å beholde den salte friskheten østersen er kjent for, og som gjør dem så herlige å nyte en varm sommerdag. Smakene i tilbehøret til østersene bør helst også komme frem i vinen, for å skape en smakfull harmoni uten å ødelegge den elegante balansen i maten.”
Champagne til østers
Det er altså viktig å tenke på hvilke smaker du skal bruke i østersen når du velger hvilken vin du skal servere til. Her er Natalias tips til vin paret med de spennende variantene du finner i Foodsteps.
"Østers med ponzusaus" - Champagne er, rettmessig, et tradisjonelt valg sammen med østers. Som østersene selv, klarer champagne å være frisk og livlig samtidig som den tilbyr en rundhet og jordlige toner. Til akkurat denne østerserveringen vil en årgangs rosé-champagne være det aller beste valget. Saltet i sausen og østersen vil bringe fram de delikate smakene av røde bær i champagnen. Vinens rike aromaer, som brød, brioche og toast, vil understreke umamismakene i sausen.
“Østers à la Jamaica" - En vin av Loureiro-druen fra Vinho Verde i Portugal vil, med sin aroma av grønt eple, sitrus og laurbærblad, bli en vidunderlig match til denne retten. Friskheten i vinen holder tritt med syren i vinaigretten, og det lave alkoholnivået bringer fram aromaene, fremfor sterkheten, i habaneroen. Alt i alt en “match made in heaven!”.
«Smakene i tilbehøret til østersene bør helst også komme frem i vinen, for å skape en smakfull harmoni uten å ødelegge den elegante balansen i maten.»
Natalia Stratan, Kulinarisk Akademi
"Gratinerte østers" - En annen klassisk vin-paring til østers er “Muscadet Sèvre et Main”. Dette først og fremst fordi vinene er svært høy på syre, og at produksjonsmetoden gir disse vinene kraftige smørtoner og fyldig kropp. Disse kvalitetene gjør også at vinen kan hamle opp med den fyldige hollandaisesausen. Perfekt til gratinerte østers, med andre ord!
Østers i Foodsteps
I appen Foodsteps finner du alle våre beste østersoppskrifter, steg for steg, på video. Vil du lære litt mer om østers, for eksempel hvordan du åpner dem, kan du ta en titt her.
Server østers med Foodsteps
Foodsteps gjør det enkelt å lage flere smakfulle østersserveringer. Steg for steg-metoden gjør det nesten umulig å mislykkes. Prøv selv!
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.