Drikke til østers

Drikke til østers

Hvilken drikke skal man servere til østers? Vi har spurt Kulinarisk Akademis dyktige vinkelnere, og fått svar!

Last ned appen

Vi i Foodsteps er så heldige å ha tilgang på mye god kompetanse fra Kulinarisk Akademis dyktige fagfolk! Denne gangen har vi snakket med Natalia Stratan, som er vinkelner på KA. I tillegg til å holde kurs til KAs gjester, går Natalia akkurat nå "WSET Level 4 - Diploma"-studiet, som er et toårig vinstudium og det siste steget på veien før man kan forsøke seg på Waster of Wine.

Vi spurte Natalia om hva hun anbefaler å servere til østers, og hun deler både generelle tips og tips til drikke som passer til østers-oppskriftene i appen Foodsteps.

Fristende østers. Hva drikker man til?

Vin til østers

Selvsagt skal man drikke vin til østers, og Natalia har følgende råd til hvordan man velger vin.

"Når man parer østers med vin, må man huske at slike delikate munnfuller lett blir satt i skyggen av kraftige smaker. Østersens iboende kompleksitet kommer best fram om man spiller på lag med, og understreker, smakene. Derfor prøver vi å holde alkoholnivået relativt lavt, slik at alkoholen ikke tar over for smakene til østersen.
En crisp, stram syre i vinen, sørger for å beholde den salte friskheten østersen er kjent for, og som gjør dem så herlige å nyte en varm sommerdag. Smakene i tilbehøret til østersene bør helst også komme frem i vinen, for å skape en smakfull harmoni uten å ødelegge den elegante balansen i maten.”

Champagne til østers

Det er altså viktig å tenke på hvilke smaker du skal bruke i østersen når du velger hvilken vin du skal servere til. Her er Natalias tips til vin paret med de spennende variantene du finner i Foodsteps.

"Østers med ponzusaus" - Champagne er, rettmessig, et tradisjonelt valg sammen med østers. Som østersene selv, klarer champagne å være frisk og livlig samtidig som den tilbyr en rundhet og jordlige toner. Til akkurat denne østerserveringen vil en årgangs rosé-champagne være det aller beste valget. Saltet i sausen og østersen vil bringe fram de delikate smakene av røde bær i champagnen. Vinens rike aromaer, som brød, brioche og toast, vil understreke umamismakene i sausen.

Østers med ponzu

“Østers à la Jamaica" - En vin av Loureiro-druen fra Vinho Verde i Portugal vil, med sin aroma av grønt eple, sitrus og laurbærblad, bli en vidunderlig match til denne retten. Friskheten i vinen holder tritt med syren i vinaigretten, og det lave alkoholnivået bringer fram aromaene, fremfor sterkheten, i habaneroen. Alt i alt en “match made in heaven!”.

«Smakene i tilbehøret til østersene bør helst også komme frem i vinen, for å skape en smakfull harmoni uten å ødelegge den elegante balansen i maten.»

Natalia Stratan, Kulinarisk Akademi
Gratinerte østers

"Gratinerte østers" - En annen klassisk vin-paring til østers er “Muscadet Sèvre et Main”. Dette først og fremst fordi vinene er svært høy på syre, og at produksjonsmetoden gir disse vinene kraftige smørtoner og fyldig kropp. Disse kvalitetene gjør også at vinen kan hamle opp med den fyldige hollandaisesausen. Perfekt til gratinerte østers, med andre ord!

Østers i Foodsteps

I appen Foodsteps finner du alle våre beste østersoppskrifter, steg for steg, på video. Vil du lære litt mer om østers, for eksempel hvordan du åpner dem, kan du ta en titt her.

Server østers med Foodsteps

Foodsteps gjør det enkelt å lage flere smakfulle østersserveringer. Steg for steg-metoden gjør det nesten umulig å mislykkes. Prøv selv!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Åpne østers
  • Østers med ponzu
  • Østers med Jamaica-vinaigrette
  • Grilla kamskjell-sashimi
  • Grillet sjøkreps

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs