Å lage pasta selv er både gøy og ganske enkelt. I tillegg blir pastamåltidet ekstra godt med fersk hjemmelaget pasta. Se vår oppskrift på hjemmelaget pasta her. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.
Ha mel og salt i en bolle, lag en grop i midten av melet og legg eggene i.
Rør eggene med en gaffel og rør melet gradvis inn.
Kna deigen videre på benken. Jobb inn alt melet.
Pakk deigen i plastfilm. La hvile i 30 minutter.
Ferdig hvilt pastadeig
Del deigen i mindre emner. Dekk til de du ikke bruker.
Fest pastamaskinen til benken. Still inn på det tykkeste trinnet.
Durumhvete, eller vanlig hvetemel
Trykk deigemnet litt flatt og dryss med durumhvetemel. Man kan også bruke vanlig hvetemel.
Start å sveive deigen gjennom pastamaskina.
Juster inn tykkelsen ett trinn og kjevle videre. Gjenta ett trinn til.
Still tykkelsen tilbake til det første trinnet. Brett sammen deigen igjen.
Kjevle deigen tynnere, trinn for trinn. Dryss med mel av og til.
Kjevles til du har ønsket tykkelse. Dryss med durumhvetemel og fold forsiktig sammen.
Linguini - smale pastabånd. Drysses godt med durumhvetemel og samles i små "reir".
Tagliatelle - litt brede pastabånd. Dryss godt med mel og samle sammen i små "reir".
Pastaplater til for eksempel lasagne.
Vann
Salt
Kok opp vann med salt. 1 spiseskje salt per liter vann.
Legg i pasta når det koker skikkelig. Fersk pasta trenger 1-2 minutter.
Sjekk om den er ferdig. Den skal fortsatt ha litt tyggemotstand, men være behagelig å spise.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
I appen Foodsteps får du også våre oppskrifter på mange gode middagsoppskrifter med pasta. Vi jobber også med et pastakurs og oppskrifter på flere typer pasta. Følg med!
Mel, egg og salt
En pastadeig trenger ikke gjøres komplisert, tre ingredienser er alt du trenger. Du kan fint lage pasta med vanlig norsk hvetemel, men for en sterkere pastadeig med enda bedre egenskaper anbefaler vi å teste ut italienske meltyper, som Tipo 00. Se gjerne vår pizza-artikkel for nærmere forklaring av disse.
I tillegg til hvetemel trenger man egg og litt salt. Bruk middels store egg og bittelitt salt. Har du litt små egg og deigen føles for tørr, kan du ha i noen få dråper vann. Noen foretrekker å kun bruke eggeplommer, og synes deigen blir best slik. Da blir deigen også en del gulere i fargen. Ulempen da er at du får en del eggehviter til overs.
Lage pastadeig
For minst mulig søl, anbefaler vi å lage deigen i en bolle. Ha mel og salt i bollen og lag en dyp grop i midten. Knekk egg rett opp i gropa. Rør i eggene med en gaffel og rør inn mel litt etter litt. Når deigen er for fast til at gaffelen kan brukes, hell deigen på benken og kna den for hånd. Jobb inn alt melet og kna deigen godt i noen minutter. Dette skaper et godt glutennettverk og en sterk pastadeig. Når den er ferdig knadd må deigen hvile. Pakk den tett i plast og sett den i kjøleskapet. Minst 30 minutter, gjerne over natten. Da får deigen tid til å utvikle seg godt på egen hånd.
Kjevle ut pasta
Den enkleste måten å kjevle ut pasta er med en pastamaskin. Disse finnes i forskjellige størrelser og prisklasser. Ønsker du å lage pasta ofte er det verdt å legge noen kroner i en god pastamaskin, du vil fort angre om du går for den rimeligste utgaven.
Når du skal jobbe ut deigen, anbefaler vi å bruke en litt grovere meltype. Vi foretrekker durumhvetemel. Dette holder seg på utsiden av deigen og lager ikke melklumper i deigen.
Ta ut litt av deigen om gangen, klem den litt flat og dryss med durummel. Kjevle den gjennom pastamaskinen mens du gradvis stiller inn tykkelsen. Etter noen runder, brett deigen sammen igjen og start forfra. Dette gjør pastaen enda smidigere og gjør at den ferdige pastaen får bedre konsistens. Sjekk ut oppskriften i Foodsteps for å se prosessen steg for steg.
Når pastaen er så tynn du ønsker, dryss med litt mel og legg til side. Dekk til mens resten av deigen kjevles ut. Deretter kan du lage den pastatypen du ønsker. De fleste pastamaskiner kommer med en innsats for tagliatelle og tagliolini som er to typer båndpasta med forskjellig bredde.
Tørke eller fryse pasta
Når vi har laget ferdig pastaen bør den få tørke litt før den kokes. Lages båndpasta, legges de i små “reder” drysset med durumhvetemel så de ikke kleber sammen. Etter en halvtimes tid er den klar til å kokes og serveres. De kan også fryses slik, og tas opp av fryser etter behov. Pakk de da i en lufttett boks med bakepapir mellom lagene. Frossen pasta holder seg lenge.
Ønsker du å tørke pastaen kan du enten tørke i slike “reder”, spredt utover et brett. Du må da vende litt på pastaen av og til. Ellers kan du henge den opp. Bruk gjerne en ren kleshenger eller annen rund pinne du kan henge opp, slik at pastaen får godt med luft. Her finnes det også egne stativer som er ment til formålet, men man kan klare seg med det man allerede har i huset.
Pastaen må tørke helt, og den skal knekke om du prøver å bøye den. Pastaen bør oppbevares tørt og mørkt i lufttett beholder for best mulig holdbarhet. Den vil i hvert fall holde seg i en måned ved riktig oppbevaring.
Beregne mengde pasta
Når vi beregner mengde pasta per person må vi huske at det er forskjell på tørr og fersk pasta. Tørr pasta vil trekke til seg mye vann når den koker, og vi anbefaler å beregne rundt 100 g per porsjon for en voksen. Bruker man fersk pasta behøver man litt mer. Vi anbefaler rundt 150 g pasta per porsjon og det er det du får om du følger vår pastaoppskrift.
Koke og servere pasta
Pasta bør kokes i godt saltet vann. Vi anbefaler 1 ss per liter vann, og vannet må koke skikkelig. Helt fersk pasta, trenger rundt to minutter, tørket pasta noe lengre. Ikke ha olje i pastavannet. Olje vil forhindre at pastaen klistrer seg sammen, men vil også gjøre at pastasausen ikke fester seg, og det vil man jo!
Et annet tips er å koke pastaen litt kortere enn du vanligvis ville gjort, for så å ha den i pastasausen. La den så koke den siste perioden i sausen, så den trekker til seg all den deilige smaken.
Prøv Foodsteps i dag
Sjekk ut våre deilige pastaretter, som “Pasta Amatriciana”, “Pasta Carbonara”, “Pasta Vongole” og “Kylling med pasta og pesto” og mange flere, i appen. Helt gratis!
Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.