Gode matsopper
Sopper finnes i mange farger og fasonger og klassifiseres først og fremst basert på hvordan de ser ut under hatten. Skivesopper er den største gruppen, og inneholder kjenninger som champignon og østerssopp, men også mer spennende arter som kremler og risker, for å nevne noen. Det er også her vi finner de fleste giftsoppene, som fluesoppene. Disse kjennetegnes da ved de tynne “skivene” under hatten.
Rørsopper har et mer svamplignende lag med rør på undersiden. Her finner vi den kanskje mest ettertraktede soppen i den norske skogen, steinsoppen. Andre sopper i denne kategorien er kusopp, rødskrubb, brunskrubb og svartbrun rørsopp, for å nevne noen få. De aller fleste rørsopper er spiselige og flere av de er nydelige matsopper.
Ribbesopper, eller kantarellsopper, har riller eller ribber under hatten. Disse kan til forveksling minne litt om skiver på skivesoppene, men er grunnere og bredere og forgreiner seg under hatten. Her finner vi matfavoritter som kantarell, traktkantarell og trompetsopp, for å nevne noen. De fleste sopper i denne kategorien er både spiselige og veldig gode.
Piggsopper er sopper med “pigger” under hatten. Er piggene lyse i fargen er soppen spiselig. De vanlige matsoppene her er blek piggsopp og rødgul piggsopp.
Poresopper har porer og ikke rør eller skiver. De fleste poresopper vokser på trær, kjuker, men en herlig matsopp i denne kategorien er fåresopp. Kjøttet til fåresoppen går fra hvitt til gult under varmebehandling.
Dette er de mest vanlige matsoppene på høsten, men også røyksopper er spiselige om de plukkes på et tidlig nok stadium.