Julens kaker

Enten du er ute etter de sju slag, eller du heller vil lage noen mer spennende kaker til jul, har vi alt du trenger i Foodsteps. Last ned appen og finn dine nye julefavoritter! Her ser du vår pepperkakeoppskrift. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 100 g smør
    • 2 dl sirup
    • 3 dl sukker
    • 3 dl melk
    • ½ ts malt kardemomme
    • ½ ts malt pepper
    • ½ ts malt nellik
    • ½ ts malt anis
    • ½ ts malt ingefær
    • 3 ts malt kanel
    • 1 kg hvetemel
    • 3 ts naron
    • 100 g smør
    • 2 dl sirup
    • 3 dl sukker

    Mål opp smør, sukker og sirup.

  2. Ha alt i en gryte og sett på middels varme.

  3. Varm opp til alt har smeltet.

  4. Ha blandingen over i en bolle.

    • 3 dl melk

    Rør inn melk.

    • ½ ts malt kardemomme
    • ½ ts malt pepper
    • ½ ts malt nellik
    • ½ ts malt anis
    • ½ ts malt ingefær
    • 3 ts malt kanel

    Rør inn krydderne.

    • 1 kg hvetemel

    Mål opp melet. Rør inn halvparten av melet først. Røres glatt.

    • 3 ts naron

    Tilsett natron.

  5. Rør inn resten av melet litt etter litt.

  6. Kna den sammen for hånd.

  7. Pakkes i plast og settes kjølig i 2 timer eller over natten.

  8. Forvarm ovnen til 180 grader.

  9. Del deigen i mindre biter. Dryss mel på benken og trykk deigemnet litt flatt.

  10. Kjevle deigen ut til 2-4 mm tykkelse.

  11. Stikk ut med kakeutstikkere. Kna sammen overflødig deig.

  12. Legges på brett med bakepapir.

  13. Stekes i 10-12 minutter.

  14. Avkjøles på rist.

  15. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Julekaker i Foodsteps

Med appen Foodsteps får du 2000 oppskrifter på video, laget i et format tilpasset mobilskjermen. Blant oppskriftene finner du selvsagt alle de sju slag, men også mange andre spennende kaker og konfekt du kan lage til jul. Under kan du lese litt om våre julefavoritter.

Krumkaker uten egg
Goro

De syv slag

Kan du alle de syv slag? I følge tradisjonen er det sirupssnipper, sandkaker, berlinerkranser, fattigmann, smultringer, goro og krumkaker som inngår i julens syv slag. Alle disse finner du oppskrifter på i Foodsteps. Man kan riktignok argumentere for at vår krumkakeoppskrift egentlig er en strull-oppskrift, men de ser helt like ut, og i vår testing av oppskrifter vant den oppskriften soleklart over den klassiske krumkakeoppskriften. Strull lages dessuten uten egg, og er i så måte perfekt dersom du skal lage julekaker til noen som ikke spiser egg.

Selv om du finner de syv slagene i Foodsteps, er det ikke nødvendigvis de vi selv liker best. Vi foreslår å prøve ut noen mer moderne slag du kan lese om i denne artikkelen, og å bare lage noen få, skikkelig gode kaker, fremfor å lage haugevis av mange forskjellige sorter.

Myke pepperkaker med blåmuggkrem

Myke pepperkaker

Pepperkaker er en favoritt, spesielt i barnefamilier der man tar med barna på julebaksten. Du finner den beste pepperkakeoppskriften i Foodsteps, og til og med en egen oppskrift for deig til pepperkakehus. Men er pepperkaker egentlig så godt å spise?

Noen liker selvfølgelig de klassiske pepperkakene, men i Foodsteps finner du en oppskrift på myke pepperkaker. Disse kakene stekes i form, rett før de skal serveres, slik at du får en fersk, varm kake til kaffen. Det beste med denne oppskriften er at du kan ha røren i kjøleskapet i 2-3 uker, og bare steke opp de du trenger hver gang. Lager du røren lille julaften, har du ferske kaker hele julen! Hvis du ikke spiser de opp før da. For de er skikkelig gode.

De myke pepperkakene er dessuten perfekte å servere med blåmuggostkrem og litt ristede valnøtter. Da er det perfekt med et glass portvin eller en hjemmelaget gløgg til. Herlig romjulskos.

Se oppskriften under.

Myke pepperkaker

Dropp de klassiske pepperkakene! Disse steker du 5 minutter før gjestene kommer, og serverer ferske hver gang.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 100 g brunet smør
    • 25 g mørk sirup
    • 100 g melis
    • 100 g eggehviter
    • 40 g malte mandler
    • 50 g hvetemel
    • ½ ts bakepulver
    • ¼ ts fint salt
    • 2 ts fersk ingefær, revet
    • 1 ts malt kanel
    • ½ ts malt nellik
    • 100 g melis
    • 50 g hvetemel
    • ¼ ts fint salt
    • 1 ts malt kanel
    • ½ ts malt nellik
    • 40 g malte mandler
    • 25 g mørk sirup
    • 100 g eggehviter
    • 100 g brunet smør
    • 2 ts fersk ingefær, revet
    • Formfett
    • Blåmuggost-krem - se oppskrift
    • Fikenkompott, kan kjøpes ferdig
    • Ristede valnøtter
    • 100 g brunet smør
    • 25 g mørk sirup
    • 100 g melis
    • 100 g eggehviter
    • 40 g malte mandler
    • 50 g hvetemel
    • ½ ts bakepulver
    • ¼ ts fint salt
    • 2 ts fersk ingefær, revet
    • 1 ts malt kanel
    • ½ ts malt nellik

    Mål opp alle ingredienser. Brun smøret, eller smelt allerede brunet smør.

    • 100 g melis
    • 50 g hvetemel
    • ¼ ts fint salt
    • 1 ts malt kanel
    • ½ ts malt nellik

    Hell melis, hvetemel og de tørre krydderne i en melsikt over en bolle.

  2. Trykkes gjennom sikten.

    • 40 g malte mandler

    Tilsett mandelmel. Bland godt.

    • 25 g mørk sirup

    Tilsett sirup.

    • 100 g eggehviter
    • 100 g brunet smør

    Eggehviter og brunet smør.

  3. Blandes godt sammen.

    • 2 ts fersk ingefær, revet

    Riv ingefær og tilsett i bollen.

  4. Bland til en helt glatt røre.

  5. Gjør klar en sprøytepose.

  6. Hell i røra.

  7. Rist ut alle luftbobler og steng posen. Bruk gjerne en poseklemme.

  8. Røren tåler godt å stå to uker i kjøleskap eller enda lengre i fryser. Tas ut og stekes ved behov.

  9. Før steking, Ta røra ut og temperer. Forvarm ovnen til 205 grader varmluft.

  10. Finn frem ønsket form. Vi steker småkaker, gjerne i silikonform, sandkakeform, muffinsform eller lignende.

    • Formfett

    Smør formen med formfett.

  11. Klipp hull i posen og fyll formene 2/3 fulle. Fyll så mange som du ønsker å servere.

  12. Steng posen med en klemme og legg tilbake i kjøleskap.

  13. Stek i ovn på 205 grader i 5-8 minutter for små kaker. Større kaker trenger litt lengre tid.

  14. De skal få en fint gyllen skorpe. Avkjøl i noen minutter før de trykkes ut av forma.

    • Blåmuggost-krem - se oppskrift
    • Fikenkompott, kan kjøpes ferdig
    • Ristede valnøtter

    Server gjerne med en blåmuggostkrem, fikenkompott og rista valnøtt.

  15. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Andre juleklassikere

Du finner også klassikerne kokosmakron, serinakaker og bordstabelbakkels i Foodsteps. For ikke å snakke om kransekake! En klassiker mange lager til jul og andre festlige anledninger. I Foodsteps finner du til og med et kurs som lærer deg alt som er verdt å kunne om kransekake.

Liker du Sarah Bernard kommer du til å elske vår oppskrift på denne lille konfekten med mandelbunn og smørkrem dekket med et lag mørk sjokolade. Perfekte små munnfuller å servere til kaffen, enkle å lage umulige å motstå.

Sarah Bernard
Serinakaker
Kransekake
Julemakroner

Moderne julefavoritter

Ønsker du å utvide repertoaret til noen moderne juleklassikere, anbefaler vi å prøve våre oppskrifter på biscotti og madeleines. Biscotti er en kjeks med opphav i Italia, som inneholder både nøtter og tørket frukt. I tillegg er det litt appelsinskall i. Dette gjør biscotti til en mye mer spennende smaksopplevelse enn de klassiske kakene med smør, sukker, mel og egg. Madeleines er små, myke kaker, som stekes rett før servering, akkurat som de myke pepperkakene.

Makroner har også blitt en populær “småkake” de senere årene, og vi har utviklet en julemakron, med smak av julens krydder. Er du blant de som både liker makroner og jul, kommer du til å elske julemakronen i Foodsteps!

Er du en sjokoladeelsker, anbefaler vi å prøve ut våre oppskrifter på sjokoladetrøfler. Små, mektige munnfuller som i tillegg til å passe godt til kaffen, er en perfekt hjemmelaget julegave.

Glutenfrie julekaker

Flere av kakene nevnt over er naturlig glutenfrie! Alle våre makroner lages kun med mandelmel, og det gjelder også Sarah Bernard. Sjokoladetrøflene er selvfølgelig uten mel, og kransekaken blir glutenfri om du drysser formene med polenta i stedet for semulegryn. Mye godt å velge i her, med andre ord.

Til slutt vil vi gjenta oppfordringen om å heller lage noen få sorter, enn å fylle skapene med alle klassikerne. Du kommer til å skille deg ut som vert dersom du serverer biscotti, julemakroner og nystekte, myke pepperkaker til juleselskapet. God førjulstid!

Oppskriftene venter i appen!

I Foodsteps finner du alle oppskriftene du trenger til jul, både av søtt og salt, i tillegg til 2000 andre oppskrifter på video, steg for steg. Helt gratis!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Biscotti
  • Krumkaker
  • Sjokoladetrøfler med bringebær
  • Serinakaker
  • Sirupsnipper

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs