Lag spiselige julegaver!

Lag spiselige julegaver!

Trenger du gaveinspirasjon? Lurer du på hva du skal gi svigerfar til jul? Hva med å lage julegavene selv, og gi en gave som kan spises? Foodsteps gir deg de beste oppskriftene, presentert på video, steg for steg. Der finner du alt du trenger til jul, fra de klassiske julekakene til hjemmelaget gløgg, eggelikør, leverpostei og sylte. Perfekte julegaver!

Last ned appen
Biscotti

Kaker og julesnacks

De aller fleste tradisjonelle småkaker fungerer godt som julegave. De holder seg gjerne lenge, er små nok til å kunne pakkes i syltetøyglass, cellofan eller fine papirposer, og er perfekte å gi til noen som av forskjellige årsaker ikke har mulighet til å lage den klassiske julebaksten selv. Kjenner du kanskje en hektisk småbarnsfamilie? Eller en bestemor som ikke lengre er i stand til å bake selv? I Foodsteps finner du de fleste klassiske julekakene, og du kan lese mer om disse her.

Ønsker du å lage litt mer spennende julesnacks? Biscotti er en tradisjonell italiensk kjeks, fylt med nøtter og tørket frukt, og smakt til med litt frisk appelsin. Vår versjon er med pistasjenøtter og tørket aprikos, men her kan du gjerne eksperimentere og variere slik du selv ønsker. Under ser du vår biscottioppskrift.

Biscotti

Se vår biscottioppskrift her. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 50 g usalta smør
    • 130 g hvetemel
    • 85 g sukker
    • ½ ts bakepulver
    • ½ stk appelsin
    • ½ stk appelsin
    • 1 stk egg
    • 40 g pistasjenøttkjerner, grovkuttet
    • 40 g tørket aprikos, kuttet smått
  2. Forvarm ovnen til 170 grader.

    • 50 g usalta smør
    • 130 g hvetemel
    • 85 g sukker
    • ½ ts bakepulver

    Bland smør, sukker, mel og bakepulver godt.

    • ½ stk appelsin

    Tilsett zest av en halv appelsin.

    • ½ stk appelsin

    Tilsett saften av den halve appelsinen.

    • 1 stk egg

    Tilsett egg og bland godt.

    • 40 g pistasjenøttkjerner, grovkuttet
    • 40 g tørket aprikos, kuttet smått

    Bland inn pistasjnøttkjerner og aprikos.

  3. Legg deigen ut på bakepapir. Lag en tykk, rektangulær kake.

  4. Stekes i 25 minutter på 170 grader.

  5. Ta ut og legg på skjærefjøl. Senk varmen til 100 grader.

  6. Kutt kjeks på ca. 1,5 centimeter tykkelse.

  7. Spre utover brettet.

  8. Stekes i 20 minutter på 100 grader.

  9. Nystekte biscotti.

  10. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Brente mandler

Av andre søte julesnacks du finner i Foodsteps, kan vi nevne brente mandler, sjokoladetrøfler og makroner. Vi må heller ikke glemme den herlige konfektkaken “Sarah Bernard”, små mandelbunn-kaker fylt med sjokolade-smørkrem og trukket med et tynt lag mørk sjokolade. Den er det viktig å lage mange nok av, for det er vanskelig å bare spise én!

Eggelikør

Flytende julegave

For mange hører likører julen til, og nytes gjerne til kaffen sammen med julens gjester. Frukt- og bærlikører er ypperlige julegaver, og er svært enkle å lage på sensommeren når vi kan høste av naturens overskudd. Det eneste en slik likør krever, er at du lager den i god nok tid før julen, så planlegg dette på sommeren.


En annen julefavoritt er eggelikør! Denne vaniljesauslignende drikken, tilsmakt med appelsin og julens krydder. Den behøver ikke stå så lenge som en fruktlikør, men blir absolutt best når den får stå et par uker før den nytes. Oppskriften finner du selvsagt i Foodsteps!

Pålegg og andre julevarer

Rødkål

Mye av maten vi spiser i julen har god holdbarhet, og er velegnet til å gis bort i gave. Dette er blant annet fordi mange av de klassiske julevarene tradisjonelt ble laget for å kunne lagres lenge, slik at man hadde mat i den perioden ferske varer ikke var like tilgjengelig.

To gode eksempler på dette er surkål og rødkål, som begge kan lages i god tid før servering. De holder godt et par uker etter tillaging, så lenge de oppbevares mørkt og kjølig. Skal de oppbevares i mer enn dette, anbefaler vi at de enten hermetiseres skikkelig på sterile glass eller fryses.

Sursild

Julefrokosten er minst like viktig som julemiddagene! Frokostbordet skal gjerne bugne med mange slags pålegg, som sild, sylte, leverpostei og gravlaks. Alle disse gjør seg godt som julegaver, og er garantert å bli satt pris på.

Hva med å prøve deg på et par typer sild denne julen? Perfekt å legge i brukte syltetøyglass! I Foodsteps finner du flere gode oppskrifter, og de fleste tåler godt å lages et par uker før jul. Et annet alternativ er å lage sin egen gravlaks. Det er enklere enn du kanskje tror, og du behøver bare 3-4 dager fra start til slutt.

Leverpostei

Hjemmelaget leverpostei er heller ikke så vanskelig å lage selv, og smaker utrolig mye bedre enn variantene du finner i dagligvaren. Sørg for å få tak i fersk lever av god kvalitet, og at du har en kjøttkvern. Når dette er på plass, er prosessen ellers veldig enkel, og leverposteien kan bakes ferdig i glass eller porselensform for en dekorativ presentasjon. Likevel er leverposteien aller best når den er nystekt og lun, så om du vet at julegaven kan plasseres rett i fryseren, kan du vurdere å gi leverpostei-røren rå, som en frossen julegave. På den måten kan mottakeren ta opp og steke leverposteien til første juledags-frokosten.

Julesylte

Sjekk også ut våre oppskrifter på julesylte. Sylte kan gis vekk både hel, delt i stykker eller skåret i fine skiver. Det er helt opp til deg!

Spiselige julegaver - innpakning

Pakke inn spiselige julegaver

Når du har laget alle de spiselige julegavene du kan tenke deg å gi bort, er det ekstra hyggelig å gi dem en fin innpakning! Et enkelt og smart tips er å spare på syltetøyglass gjennom året. Med enkle grep kan de forandres til fine juleglass. Har du kanskje noen litt slitne kopphåndduker med julefarger liggende, som du har tenkt å bytte ut? Klipp heller ut firkanter av disse, som kan trekkes over lokket på syltetøyglasset. Disse kan så knyttes fast med et fint julebånd, eller strammes med en strikk eller lignende. Fest på en fin lapp med en hyggelig julehilsen.

Små papirkremmerhus fylt med julesnacks kan knyttes sammen slik at de kan henges på juletreet. På den måten er det også mindre fare for at gaven blir klemt under andre gaver i haugen under treet.

For de flytende julegavene finnes det mange fine flasker å få kjøpt. Ellers er det flott å gjenbruke glassflasker du har samlet opp gjennom året. Vask dem godt og kjøp fine korker du kan sette i.


Alle oppskriftene på spiselige julegaver finner du i Foodsteps-appen!

Der finner du også 2000 andre oppskrifter, helt gratis!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Sjokoladetrøffel
  • Tomatsild
  • Biscotti
  • Brente mandler
  • Serinakaker

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs