Juleribbe - den beste oppskriften

Julen er for de aller fleste synonymt med ribbe. Med Foodsteps får du den beste fremgangsmåten for å få en saftig ribbe med knasende sprø svor! Her ser du vår oppskrift på langtidsribbe. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 1 kg svineribbe
    • Fint salt
    • Fint salt
    • Sort pepper
    • Vann
    • Julesaus
    • Surkål
    • Rosenkål
    • Mandelpotet
    • Medisterkaker
    • 1 kg svineribbe

    Kjøp norsk ribbe. Få slakteren til å knekke beina, svoren kan være hel.

    • Fint salt

    Krydre ribba ett til to døgn før tilberedning. Kun salt på svorsiden.

    • Fint salt
    • Sort pepper

    På kjøttsiden kan man bruke salt og pepper. Vær raus med krydderet.

  2. Dekk til og oppbevar kjølig til den skal tilberedes. Helst minst et døgn.

  3. Forvarm ovnen til 180 grader.

    • Vann

    Ha vann i bunnen av forma. Legg med svoren ned. Vannet skal dekke svoren og det første laget med fett.

  4. Dekk forma med aluminiumsfolie.

  5. Sett i forvarmet ovn.

  6. Ta ut etter én time. Senk varmen til 70 grader.

  7. Ta av folien og klem denne sammen til en stor ball.

  8. Løft ribba over på en fjøl.

  9. Rut svoren med en kniv. Dette er enkelt nå som svoren er kokt.

  10. Rutene bør gå parallelt med beina, for enklest oppskjæring senere.

  11. Legg folieballen midt i forma og legg over ribba. Den må være høyest midt på.

  12. Sett ribba inn i ovnen på 70 grader. Stekes i 12-15 timer, alt etter når den skal spises.

  13. Ta ribba ut. Den kan ferdigstilles med en gang, eller hvile på benken i 3-4 timer.

  14. Før servering, varm ovnen til 220 grader varmluft. Ikke bruk grillelementet!

  15. Før puffing, løft ribba over på et rent brett. Ta med folieballen.

  16. Stekefettet kan serveres til eller brukes i en saus.

  17. Ribba er nå klar til å puffes. Gjør dette 30-40 minutter før servering.

  18. Sett ribba i varm ovn.

  19. Stek på 220 grader til all svor har puffet opp. 10-20 minutter. Følg med!

  20. Ta ut når all svor har blåst seg opp. Hvil i 20 minutter før skjæring. Nå kan tilbehøret ferdiggjøres.

  21. Skjær mellom beina. Det er enklest med svora ned mot fjøla.

  22. Del i mindre porsjonsstykker.

    • Julesaus
    • Surkål
    • Rosenkål
    • Mandelpotet
    • Medisterkaker

    Server ribbe med ønsket ribbetilbehør og saus. Restene er gode til frokost neste dag.

  23. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Last ned appen, så har du en bombesikker oppskrift på både ribbe og alt av tilbehør rett på mobilen! Appen inneholder omtrent 2000 oppskrifter og kurs utviklet og kvalitetssikret av kokkene ved Kulinarisk Akademi.

Gode råvarer, god planlegging

Det aller første du skal tenke på når du planlegger en ribbemiddag, er å finne gode råvarer. Altså et godt stykke ribbe. Sørg for å finne norske råvarer, og aller helst av en gris som har levd et lykkelig liv. Har grisen hatt det godt, blir kjøttkvaliteten bedre, den smaker bedre og det gir en bedre følelse til oss som skal spise den.

Ribbe, rødkål, eple og svisker hører julen til

Velg en ribbe med god kjøttfylde og jevne lag med fett mellom kjøttlagene. Nok fett er avgjørende for et saftig resultat, men for mye fett og tynne lag med kjøtt gjør at man sitter igjen med følelsen av å bare spise fett. Balanse er altså viktig! Spør gjerne i kjøttdisken, om du er i tvil.


Få tak i ribben i god tid før den skal serveres. For å være sikker på at du får akkurat den ribba du ønsker, fra den gården eller området du ønsker å få den fra, kan den godt kjøpes inn flere uker før servering. Ribben kan da fryses inn og tas ut fire-fem dager før tilberedning. Får du kun tak i frossen ribbe, er dette også problemfritt, så lenge du har den i hus i god tid, slik at den rekker å tine før krydring og tilberedning.

Vi anbefaler å krydre ribben med salt og pepper minst ett til to døgn før den skal tilberedes, og vi anbefaler tilberedning over natten. Derfor er det avgjørende å planlegge godt!

Tynnribbe eller familieribbe

I norske butikker skilles det ofte mellom tynnribbe og familieribbe. Før du handler ribbe, er det greit å vite forskjellen på disse, slik at du kan lage det ribbemåltidet du ser for deg.

Tynnribbe er den mest populære varianten. Denne består utelukkende av sidestykket av grisen, altså ribba. Dette stykket er jevnt i tykkelse, har kjøtt og fett i flere lag, og på undersiden sitter ribbeina.

Familieribbe har også sidestykket med ribbein, men i tillegg henger kotelettkammen, eller ytrefileten, på i den ene enden. Dette gir en ribbe med høyere andel kjøtt, men ytrefileten er mye magrere enn kjøttet på ribba, og har andre egenskaper. Derfor er det fort gjort at akkurat den delen av familieribba blir litt tørr, mens resten av ribba blir perfekt.

Et tips om du skal tilberede familieribbe er å skjære kotelettkammen løs og tilberede den for seg selv i en kortere periode enn resten av ribba.

Vi i Foodsteps foretrekker tynnribbe for et jevnt, saftig og godt resultat.

For flere tips om hvordan du velger ribbe til jul, kan du se “Slakterens tips” i Foodsteps, der Daniel Slakter fra Annis Pølsemakeri gir deg sine beste råd!

Hel svor og knekte ben

Kjøper du vakuumert ribbe i kjøledisken på din lokale dagligvareforretning er som regel svoren rutet og beina knekt på forhånd. Dette er helt i orden, og gjør at du sparer tid og krefter på å gjøre det selv. Det er dessuten ikke alle som har en beinsag hjemme på kjøkkenet! Vær likevel obs på at svoren ofte er dårlig rutet opp, så det kan være verdt å gå over en ekstra gang. Se i så fall tips under.

Handler du hos slakter eller i kjøttdisk, hender det svoren ikke er rutet på forhånd. Slakteren kan selvfølgelig være behjelpelig med dette, men vårt tips til svoren er så bra at du kan spare deg for den ventetiden i butikken. La svora være hel! Beina er det greit å la slakteren sage over for deg, av grunnene nevnt over.

La forresten beina være på. De er med på å gi smak til både kjøttet og stekesjyen, og beskytter kjøttet mot å tørke ut.

Hvor mye ribbe trenger man?

Når man har funnet den perfekte ribbe, må man bestemme hvor mye man skal kjøpe. Ettersom ribben inneholder mye bein, bør man regne 500 gram ribbe per person. For mange er det dessuten like viktig å ha ribberester til en julefrokost, eller som mellommåltid i romjula. Sørg derfor for å kjøpe nok, og heller litt mye enn for lite. Om du skulle få perfekt svor, kan du også tillate deg å knaske litt svor før du serverer, om du har mer enn nok ribbe!

Mange serverer pølser og medisterkaker til ribba. Ofte er ribba mest populær, så kjøp heller litt mindre pølser og kaker, en til to kaker per person. En stor julepølse holder til 4-6 personer.

I Foodsteps finner du oppskrift på medisterkaker. Lager du dem hjemme kan du bestemme krydringen selv, og du kan lage litt mindre kaker. Med mindre kaker øker sjansen for at man klarer å spise opp det man forsyner seg med!

Tynnribbe med sprø svor

Dampe først, så rute

Som nevnt over anbefaler vi å krydre i god tid, gjerne ett til to døgn før tilberedningen starter. Gni da inn hele ribben med godt med fint salt. Dersom du krydrer med pepper, gjør dette kun på kjøttsiden. Pepper på svorsiden vil bidra til at svoren popper opp dårligere, og kan svi seg under den siste prosessen. Oppbevar ribben i kjøleskapet.

Tilberedningen starter dagen før ribben skal serveres. Da dampes ribba i langpanne med svoren ned i litt vann og tildekket med folie. Etter en time under lokk, tas ribba ut og varmen i ovnen senkes. Ribbesvoren er nå kokt, og er nærmest smøremyk å skjære gjennom. Derfor ruter vi aldri svoren før den er dampet, det er mye enklere etterpå!

Det kan være fristende å rute svoren diagonalt for å få et delikat utseende, men det beste er å rute svoren parallelt med beina. Da blir det enklere når du skal skjære opp ribba senere.

Den videre tilberedningen

Etter ruting legges ribba tilbake i langpanna med en forhøyning i midten. Deretter tilberedes den i 12-15 timer på lav varme. Når denne tiden er over, kan man velge å enten ferdigstille ribba på direkten, eller la den hvile på benken 3-4 timer. Dette gir stor fleksibilitet til kokken, og ribba blir ikke dårlig om den tas ut i 12-tiden og skal spises rundt klokken 18 på kvelden. Dekk ikke til ribba mens den hviler. Dette vil gjøre at svoren, som har tørket i løpet av stekeperioden, blir fuktig igjen, og da vil den ikke blåse seg opp og bli sprø.

Omtrent 45 minutter før du ønsker å servere, må ribba settes i ovn på høy varme for å puffe svoren. Puffingen kan ta alt fra 10-25 minutter, så det gjelder å ikke bli utålmodig, men å følge godt med. Ikke fall for fristelsen til å skru på grillelementet. Det kan føre til svært svidd svor.

Når svoren er ferdig puffet, må ribba igjen hvile litt før du skjærer den. La den få 15-20 minutter. I mellomtiden gjør du ferdig sausen, smaker til rødkålen og steker rosenkålen.

For full oppskrift, temperaturer og alle instruksjoner steg for steg, med video, søk opp “Ribbe, Langtids” i appen!

Har du dårlig tid kan du også lage ribbe den samme dagen som den skal spises. Søk opp “Ribbe, klassisk” i appen for oppskrift.

Porchetta - Italiensk ribberull

Porchetta

De siste årene har mange nordmenn fått øynene opp for den italienske ribbetilberedningen “Porchetta”. Dette er en ribbe som stekes som en rull. Inne i rullen finner du blant annet friske urter, sitronskall og pinjekjerner. Disse smakene frisker opp og gjør at måltidet ikke oppleves like tungt og mektig.

Hva med å teste ut denne tilberedningen denne jula? Enten med det klassiske tilbehøret, eller med en frisk “gremolata” til, som er veldig vanlig i Italia.

Sjekk ut Foodsteps for oppskrift.


Ribbe i steambuns

Ribberester

Har du rester av ribbe etter julaften, også etter at alle har kost seg med kald ribbe med sennep på brødskiva? Hva med å gjøre en asiatisk vri, og servere ribbe i steambuns? Perfekt sammen med en spicy majones eller tilsmakt hoisin-saus og litt fersk agurk, vårløk og koriander. Topp gjerne med noe sprøtt, som sprøløk, peanøtter eller potetsticks. Oppskrift finner du selvsagt i Foodsteps.

Har du laget porchetta, må du for all del ikke gå glipp av muligheten til å lage “Porchetta-sandwich”! Det er verdt innsatsen ved å lage porchetta i seg selv. Da kan du bare glemme hele julemenyen og servere det i stedet! Prøv det, du kommer ikke til å angre.

Saus og tilbehør til ribbe

Sjekk ut våre tips her for inspirasjon til saus og tilbehør. Du finner selvsagt også alle oppskrifter i Foodsteps.

Finn oppskriftene i Foodsteps-appen

Last ned Foodsteps og få tilgang til alle oppskriftene du trenger til jul i tillegg til 2000 andre videooppskrifter og mat- og vinkurs!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Ribbe, langtids
  • Porchetta
  • Ribberester i steam bun
  • Surkål
  • Rødkål

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs