Pasta carbonara

Pasta carbonara

Carbonara er en pastarett de aller fleste har et forhold til. Mange har sin måte å gjøre det på, og det har vi også. Selv om den ikke følger reglene til punkt og prikke, blir det en veldig god pastamiddag til både hverdag og helg!

Fløte i carbonara?

En klassisk carbonara skal ikke ha fløte! Enhver carbonara-oppskrift med fløte vil få en italiener til å fnyse. Ingrediensene til en carbonara skal være pasta, eggeplommer, guanciale, pecorino og sort pepper. I tillegg brukes kokevannet fra pastaen. Synes du det var mange merkelige ingredienser, kommer en liten forklaring her.

Pecorino er en ost produsert av sauemelk. Den er hard, salt og kornete, og kan minne litt om parmesan, men har en tydelig skarpere smak. Den egner seg godt til å rive i og over forskjellige pastaretter, og skal også inngå i en klassisk “Pasta Amatriciana”. Har man ikke tilgang på pecorino kan man bruke parmesan. Mange liker å bruke en blanding av begge disse.

Guanciale er speket flesk fra svinekjaker. Guanciale er urøkt, men er saltet og krydret før modning. Krydderblandingen vil variere noe mellom produsenter og distrikter. Guanciale egner seg veldig godt til matlaging, siden det er veldig fett. Når man steker terninger av guanciale vil fettet smelte ut og kjøttet vil nærmest fritere i sitt eget fett. Fettet utgjør en viktig del av den ferdige pastasausen og smaker nydelig. Et substitutt for guanciale er pancetta, som er speket svineribbe. I aller verste fall kan du bruke bacon, men da mister du mye av den riktige smaken.

Sausen til en klassisk carbonara består altså av eggeplommer, sauemelksost, fett fra svinekjaker og litt kokevann fra pastaen. Pisk sammen eggeplommer med ost og krydre med nykvernet sort pepper. Stek terninger av guanciale i pannen til det er sprøstekt. Løft ut av panna, ha noe av fettet i sammen med eggeplommene, resten kan ligge i panna. Kok pastaen til den er litt mindre enn al dente, spar noen desiliter kokevann. Ha pastaen i panna med stekefettet og tilsett litt kokevann. Hell eggeblandingen over og varm sausen forsiktig til den tykner. Blir det for varmt vil eggeplommene koagulere og det blir eggerøre. Derfor er det svært viktig å passe på. Når sausen en fløyelsmyk og tykk, server pasta umiddelbart. Topp med sprø guanciale. Riv gjerne litt mer pecorino på toppen.

Italienerne bruker vanligvis spaghetti når de lager carbonara, men det fungerer like bra med tagliatelle og tagliolini. Vil du lage pasta selv, kan du lese våre tips her.

Carbonara i Foodsteps
Lett fornorsket carbonara i Foodsteps

Carbonara i Foodsteps

I Foodsteps finner du vår tolkning av carbonara. Den inneholder både fløte, løk og erter, og har lite til felles med originalen. Likevel er det en nydelig pastarett og et litt mer komplett måltid. Last ned Foodsteps og prøv selv! Der finner du dessuten mange andre herlige pastaretter og selvfølgelig oppskrift på hjemmelaget pasta.
Buon appetito!

Prøv Foodsteps i dag

I tillegg til oppskrift på carbonara finner du i Foodsteps oppskrift på flere deilige pastaretter, som “Pasta Amatriciana”, “Pasta Vongole” og “Kylling med pasta og pesto”. Appen inneholder over 750 andre oppskrifter og kurs. Last ned og kom i gang!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Pasta Carbonara

  • Pasta Vongole

  • Kylling, pasta, pesto