Sopp i mat

Sopp i mat

Sopp er nydelig i mat! Enten stekt og vendt i deilig smør med løk, i en fyldig fløtesaus eller som smakstilsetning i krafter og buljonger. Det er mange meninger om hvordan sopp bør varmebehandles, og under vil vi fortelle deg hvordan du skal gå frem for å lykkes med de vanligste soppene fra butikken.

Ønsker du å lære om norske matsopper du kan finne i skogen, sjekk ut denne artikkelen om skogsopp.

Rense sopp

Før man skal tilberede soppen, er det viktig å rense. Selv “butikksopp” kan ha jordrester, sand og andre urenheter på seg. Det beste er å bruke en pensel til å børste vekk synlig skitt. Man bør unngå å vaske eller skylle sopp i vann, da de raskt trekker til seg væske og blir bløte. Skulle det likevel være skitt som er vanskelig å få vekk med penselen, ha en liten skål med kaldt vann og dypp soppen raskt ned i. Sørg for at den får tørket seg på litt papir.

På sopp med mye stilk, er det vanlig å skjære bort hele eller deler av stilken. Det er ikke farlig å spise stilkene på soppen, men den får en litt annen konsistens, samt at du får et jevnere sluttprodukt om du skjærer soppene likt. Stilken er perfekt å bruke i krafter og supper. De kan også tørkes og eventuelt kjøres opp til pulver.

På sopper som har veldig mørke skiver under, som portobellosopp, er det vanlig å ta vekk disse. De er heller ikke farlige å spise, men setter mye farge og har en helt annen konsistens enn selve hatten.

Når soppen er renset kan den kuttes opp til den størrelsen man ønsker. Vanlig her er skiver, “båter” eller å bruke soppen hel. Hvordan soppen kuttes opp avhenger av hva man skal bruke den til og hva man selv ønsker. Østerssoppen trenger ikke skjæres, men rives i strimler langs de naturlige skivene.

Steke kantarell

Steke sopp

Det er mange meninger om hvordan man skal gå frem når man skal steke sopp. Vi mener at det er én måte som fungerer, og den fungerer på all sopp som er god å steke.

Gjør slik:

Varm en panne på middels høy varme. Når panna er varm, tilsett litt godt med nøytral matolje, f.eks. rapsolje. Når oljen er blitt varm, ha i den ferdig kuttede soppen. Man kan godt strø på litt salt med en gang, dette bidrar til å trekke ut vann av soppen. Soppen skal nå stekes slik at den får en god stekeskorpe, det er dette som gir den gode smaken. I starten av stekingen bør det ikke røres for mye i panna. Da vil temperaturen synke, og soppen vil kun koke i sin egen væske. Etter hvert som soppen stekes rører man litt, slik at alt får lik stekeskorpe. Når soppen har fått god skorpe har også en del av væsken kokt ut av soppen, og soppen vil endre litt konsistens og få mer smak. På dette tidspunktet senkes varmen til like under middels på plata og man kan tilsette finkuttet sjalottløk og hvitløk.

La løk og hvitløk blankes litt med soppen og tilsett en god spiseskje med smør. Når sopp og løk har kost seg i smøret et minutt eller to er den klar. Krydre med nykvernet pepper og litt mer salt om nødvendig. Der er også godt med noen dråper fersk sitron og finkuttet gressløk.

Kremet sopp

Kremet sopp

Det er veldig vanlig å lage soppstuing som tilbehør til for eksempel vilt. Hva med å lage en enklere og kanskje enda bedre sopptilberedning neste gang? Vi anbefaler å lage kremet sopp! Stek soppen som forklart over. Mens soppen steker, pisker du kremfløte til en bløt krem. Helt til slutt i soppsktekingen, når man har slått av varmen, tilsetter man noen skjeer krem i panna og vender sammen med soppen. Dette blir et mye mer delikat tilbehør til elgsteika.

Syltet sopp

Sylte sopp

Å sylte sopp er en perfekt måte å ta vare på sopp om du har fått tak i mer enn du kan spise opp fersk. Champignon og aromasopp fungerer greit syltet, men særlig shiitakesopp er godt egnet til sylting. Når vi sylter soppen, gir vi den en omgang i panna først før vi lager en syltelake. Varmebehandlet sopp fylles i sterile glass og varm syltelake helles over. Gjøres dette riktig, kan glassene oppbevares lenge uten at innholdet blir dårlig. Merk at åpnede glass med syltet sopp har holdbarhet på kun noen få uker i kjøleskap.

I Foodsteps finner akkurat nå to oppskrifter på sylting av sopp. Den ene med klassiske, norske smaker og den med mer asiatisk preg, nemlig soyasyltet sopp.

Soppkraft

Sopp i saus og suppe

Sopp er topp i både sauser og supper. Veldig vanlig her hjemme er å lage kremet skogsoppsuppe, og har du mye god skogsopp tilgjengelig finner du den beste oppskriften i Foodsteps.

Men visste du at sopp nærmest gir en kjøttaktig smak i krafter og buljonger? I asiatiske land, spesielt Japan er de flinke til å utnytte denne egenskapen i sine supper. Shiitakesopp er en av de soppene som gir mest umami til krafter, men champignon og aromasopp er også veldig godt egnet til denne bruken. Fersk sopp gjør jobben veldig bra, men får man tak i tørket shiitake, vil man få enda mer av den deilige umamismaken man er ute etter. Sjekk gjerne ut våre oppskrifter på ramen-supper, der du blant annet finner en oppskrift på soppbuljong. Det blir en umamirik kraft som er helt vegansk!

Soppkrem

Sopp-puré

En annen umamibombe du finner i Foodsteps er “asiatisk soppkrem”! Til den kan du bruke den soppen du ønsker, men shiitakesopp eller skogsopp er absolutt å anbefale. Soppen freses i olje sammen med litt løk, hvitløk og grønn chili. Når soppen er godt stekt kokes den med litt honning, eddik og soyasaus, før den kjøres til en glatt puré eller krem.

Dette blir en nydelig smakstilsetter du for eksempel kan røre inn i supper og gryter, bruke som smaksetting i en saus eller dressing, eller bare smøre på en skive ristet brød.

Finn oppskriftene i Foodsteps

For disse og enda flere oppskrifter med sopp, sjekk ut Foodsteps i dag. Der finner du dessuten over 750 andre oppskrifter og kurs.

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Soyasyltet sopp

  • Kremet sopp

  • Steke sopp