Surdeigsbrød for begynneren

Surdeigsbrød for begynneren

Skal man bake surdeigsbrød bruker man deig hvor man utnytter de naturlige bakteriene og gjærsoppen på kornet.

Last ned appen

For oppskrift på mange gode brød med surdeig, last ned appen Foodsteps. Der får du alle oppskriftene på video, presentert i korte, enkle steg. For å bake surdeigsbrød må man ha en surdeigsstarter. Under finner du vår oppskrift på surdeigsstarter og mer info om hvordan surdeig fungerer og hvorfor det er bare fordeler med å bake med surdeig.

Overalt i naturen finnes bakterier og forskjellige gjærsopper. I vin, for eksempel, er det gjærsoppen som sitter i drueskallet som omdanner druesukker til alkohol. Skal man bake surdeigsbrød bruker man nettopp deig hvor man utnytter disse naturlige bakteriene og gjærsoppen på kornet. For hver gang man baker og tar vare på en bit av kulturen, sitter man igjen med en ny og bedre generasjon surdeig.

Enkelt forklart er surdeigsstarter altså en bit deig som inneholder kultur av melkesyrebakterier og gjær. Dersom du kjenner noen som baker med surdeig kan du spørre om du kan få en «avlegger» av deres starter. Gjør du ikke det, er det fullt mulig å lage sin egen surdeigstarter. Her kan du se vår oppskrift på surdeigstarter, klikk eller swipe deg videre fra ett steg, til neste. Dersom du tar vare på surdeigsstarteren kan du faktisk ha den livet ut! Mer om dette senere.

Surdeigsstarter

Lag din egen surdeigsstarter. Brukes som hevemiddel i surdeigsbrød, pizza osv. Om man tar vare på den, kan man ha den livet ut.

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 100 g hvetemel
    • 75 g lunkent vann
    • 75 g lunkent vann
    • 100 g hvetemel
    • 75 g lunkent vann
    • 100 g hvetemel
    • 100 g hvetemel
    • 75 g lunkent vann

    Bland mel og vann. Dekk med plast og la stå 24 timer i romtemperatur.

    • 75 g lunkent vann
    • 100 g hvetemel

    Ta av 100 g av steg én. Bland nytt vann og mel inn i dette. Plast og la stå i romtemperatur 24 timer. Resten kastes.

    • 75 g lunkent vann
    • 100 g hvetemel

    Samme fremgangsmåte som steg to, men tiden kuttes til 12 timer.

  2. Samme fremgangsmåte en siste gang. Sett deigen i kjøleskap denne gangen.

  3. På dag fem er surdeigsstarteren klar til bruk.

  4. Surdeigsstarteren mates opp på benk før bruk. Når den bobler og hever seg, er den klar.

  5. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Fordeler med surdeig

Når du baker med surdeig trengs ikke gjær. Surdeig er den eldste metoden å heve brød på, og foregår på en naturlig måte over litt lengre tid enn med konvensjonell gjærbakst. Surdeigsbrød tilfører melkesyrebakterier til magen, noe som i seg selv kan ha en god effekt. I tillegg gjør den langsomme heveprosessen at enkelte deler av kornet som er vanskelig for vår mage å bryte ned, naturlig blir brutt ned og vi får lettere tilgang til næringsstoffene i det ferdige brødet. Slik kan vi si at surdeigsbrød metter raskere og bedre enn spesielt hurtiglaget kjøpebrød. Ikke minst får man en mer interessant smaksopplevelse med surdeig, noe som han løfte brødskive-måltidet til nye høyder!

Surdeig- og selleribrød

Bake surdeigsbrød

Vi anbefaler deg å bli kjent med surdeigsbaking med våre surdeigsoppskrifter. I appen finner du grunnoppskrift på godt surdeigsbrød, søk opp «Surdeigsbrød med rug» i appen. Der finner du også «Surdeig- og selleribrød» som kombinerer surdeig og gjær. I tillegg inneholder det også bakt sellerirot, som gir en spennende og kompleks smak. Sistnevnte er surdeigs-rundstykker. Skal du bake med surdeig er disse oppskriftene ypperlige å følge. De viser deg nemlig fremgangsmåten ved hjelp av stegvise videoer hvor du «swiper» deg videre til neste steg. Disse oppskriftene er utviklet og kvalitetssikret av noen av landets fremste kokker fra Kulinarisk Akademi.

Pizza med surdeigsbunn

Pizza med surdeigsbunn

Det er ikke bare brød som er godt å bake med surdeig. Pizzabunn bakt med surdeig er magisk godt! Ønsker du tips og triks til hvordan du kan lage den beste pizzadeigen kan du lese de her. Surdeigen bidrar til struktur og styrke i deigen og gir en god, syrlig smak. Sett pizzadeigen i god tid da den bør modnes i kjøleskap over natten. Du finner oppskrift på surdeig pizzabunn i Foodsteps-appen. Vi lover den beste pizzaen!

Ta vare på surdeigen din

En surdeig kan, som nevnt, vare livet ut om den blir tatt vare på. Det er mange meninger om temaet, men vi anbefaler å oppbevare starteren i kjøleskap når den ikke skal bakes med. Etter baking, ta vare på en liten bit starter, mat den opp med mel og vann og sett den rett i kjøleskap før den rekker å utvikle seg. Slik holder den seg lenge uten tilsyn. Planlegg godt og ta starteren ut av kjøleskapet minst dagen før du skal bake. Da bør du mate opp surdeigen på nytt så den kommer i gang. Mat den opp på nytt tre-fire timer før du starter baking. Starteren skal boble godt og lukte friskt syrlig når den skal brukes.


Lag surdeig med Foodsteps

I appen finner du 2000 oppskrifter i tillegg til mat- og vinkurs. Last ned appen og få tilgang til vårt mat-og vinunivers. Der ligger også en liten surdeigsskole som passer for deg som er ny med surdeigsbaking!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Surdeigsstarter
  • Surdeigsbrød med rug
  • Surdeig- og selleribrød
  • Landbrød med spelt
  • Halvsteke pizza

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs