Churros

Churros er et fritert bakverk, og kan kalles smultringens spanske fetter. Den beste oppskriften er det Foodsteps som har og du kan se den her. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg, til neste.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 280 g hvetemel
    • 450 g vann
    • 60 g saltet smør
    • 1 ts salt
    • 2 ts sukker
    • 3 stk egg
    • 6 ss sukker - til vending
    • 1-2 ss malt kanel - til vending
    • 450 g vann
    • 60 g smør
    • 1 ts salt
    • 2 ts sukker
    • 1 l rapsolje til fritering
    • 280 g hvetemel
    • 450 g vann
    • 60 g saltet smør
    • 1 ts salt
    • 2 ts sukker
    • 3 stk egg

    Mål opp alle ingredienser til røra.

  2. Gjør klar sprøytepose eller lignende med stjernetyll. Vår tyll har størrelse 6 mm.

    • 6 ss sukker - til vending
    • 1-2 ss malt kanel - til vending

    Til vending av churros, bland sukker og kanel i en skål. Churros kan også vendes kun i sukker om man ønsker.

    • 450 g vann
    • 60 g smør
    • 1 ts salt
    • 2 ts sukker

    Ha vann, smør, sukker og salt i en litt høy gryte.

  3. Sett kjelen på plata og varm opp. En tresleiv er det beste redskapet til å røre sammen deigen.

  4. Kok opp vannet og se til at smøret har smeltet. Skru av varmen! Hell i alt melet og begynn å røre.

  5. Det blir en seig, hard masse som må røres godt! Varmen skal ikke være på.

  6. Rør massen helt klumpefri og avkjøl litt før eggene tilsettes.

  7. Klumpefri masse. Når du kan holde den i hendene uten å brenne deg er den avkjølt nok.

  8. Tilsett ett og ett egg. Rør godt inn mellom hvert egg. Massen vil skille seg noe og må røres helt sammen igjen.

  9. Fortsett med neste egg. Alltid bare ett egg om gangen. Rør godt inn.

  10. På dette tidspunktet kan det hende du har en svettedråpe på panna. Tilsett det siste egget.

  11. Rør hardt og energisk helt til massen er jevn og glatt igjen.

  12. Røra kan nå fylles i sprøytepose eller det du måtte ha av passende utstyr.

    • 1 l rapsolje til fritering

    Varm en vid gryte med olje til 180 grader. Du trenger brett med klede, saks, hull-øse, ren skål og kanelsukker.

  13. Klem ut churros i ønsket lengde og klipp. Ikke ha i flere enn 5-7 om gangen.

  14. Det er viktig å få vendt på churrosene med en gang de starter å sette seg. Ellers kan de sprekke opp og vrenge seg.

  15. Snu på de ofte og friter til de har en gyllen, sprø skorpe, løft over på klede. Hold varmen stabil rundt 180 grader.

  16. Ndår e har dryppet av seg litt, ha de over i ren skål og dryss. De første drysset vi med kun sukker. Vend godt så sukkeret dekker hele.

  17. Eller vend dem i sukker og kanel. Server slik eller med varm sjokoladesaus, vaniljekrem, karamellsaus eller bærsaus.

  18. En småkakepresse vi klarte å feste stjernetyllen på. Da kan man lage lange churros og dele opp etterpå.

  19. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Når teknikkene vises steg for steg på video er det nesten umulig å ikke lykkes! Under kan du lese noen tips og triks til churros-lagingen.

Churrosens opprinnelse er noe uklar, men det er vanlig å finne churros i gatematboder i alle spansktalende land. I Spania er det vanligst å få churros dekket med sukker servert med en kopp varm sjokolade ved siden, mens andre vanlige variasjoner er churros med sukker og kanel og churros fylt med for eksempel karamellsaus, vaniljekrem og sjokoladekrem.

Churros med sukker

Oppskrift på churros

Churros lages på en røre som minner veldig om vannbakkelsrøre. Det vil si at vann og smør, med litt salt og sukker, kokes opp først. Deretter tar man det av platen og tilsetter hvetemelet. Denne prosessen kalles å skålde melet og gjør at meler suger til seg vannet veldig hurtig. Dette gir en deig som er tung å røres i, men den må røres godt slik at den blir glatt og klumpefri. Når deigen er klumpefri må den avkjøles noe før egg tilsettes. Eggene må røres inn ett om gangen.

Første gangen du lager churros kan det virke som det er for mye mel, da deigen blir veldig hard med en gang. Dette er imidlertid slik den skal være, så bare ta det helt med ro og rør i vei!

For vår detaljerte oppskrift og videoinstruksjoner, steg for steg på mobilen, last ned Foodsteps-appen. Der finner du også oppskrift på salt toffeesaus, sjokoladesaus og vaniljekrem, som alle er perfekte til churros.

Når røren er blandet skikkelig sammen fylles den i en sprøytepose eller annet egnet verktøy med stjernemunnstykke. En churro skal ha stjerneform, hvis ikke er det ikke en churro.

Fritere churros

Fritere churros

Churros skal frityrstekes og til dette anbefaler vi en litt vid gryte eller panne uten for høye kanter. Vi foretrekker å fritere i en nøytral vegetabilsk olje, som rapsolje. Du trenger nok olje til at churroene ikke kommer i direkte kontakt med gryten under steking og oljen varmes til 180 grader. Før fritering er det lurt å gjøre klart et brett med et klede for å lande churrosen på når den kommer ut av gryta. En hulløse og en saks er også bra å ha klart.

Press ut churrodeig i den varme oljen. Klipp av ønskede lengder med saksen, eller lag større “spiraler” som klippes opp etter steking. Ikke lag for mange av gangen. Da vil du risikere at varmen synker for mye, og du vil ikke rekke å snu de i tide. De bør nemlig snus ofte, slik at de stekes jevnt og ikke sprekker opp og vrenger seg.

Når de er gylne og sprø rundt det hele, løftes de ut av oljen og over på kledet. La de ligge et lite minutt før de vendes i sukker.

Nybakte churros

Churros med sukker og kanel

Som med vannbakkels, er det liten smak i selve deigen. Derfor trenger man å tilsette smak etter at de er ferdigstekte. Det aller vanligste er å vende dem i sukker. Når de er vendt i sukker passer de til det meste av andre søte sauser, som sjokoladesaus og karamellsaus.

Vår favoritt er å spise de uten saus, men drysset med en blanding av sukker og kanel! Da blir de så gode at du nesten ikke kan stoppe å spise dem. I Spania er disse vanligst rundt juletider, men det er like godt ellers i året også.

Er du nysgjerrig på andre friterte bakverk kan du lese om doughnuts og berlinerboller, som du også finner oppskrifter på i Foodsteps. Håper det smaker!

Finn oppskrift i Foodsteps

I Foodsteps-appen finner du oppskrift på churros i tillegg til nesten 1000 andre oppskrifter og kurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Churros
  • Sjokoladesaus til churros
  • Berlinerboller
  • Donuts
  • Kvæfjordkake

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs