Churros

Churros

Churros er et fritert bakverk, og kan kalles smultringens spanske fetter.

Churrosens opprinnelse er noe uklar, men det er vanlig å finne churros i gatematboder i alle spansktalende land. I Spania er det vanligst å få churros dekket med sukker servert med en kopp varm sjokolade ved siden, mens andre vanlige variasjoner er churros med sukker og kanel og churros fylt med for eksempel karamellsaus, vaniljekrem og sjokoladekrem.

Churros med sukker

Oppskrift på churros

Churros lages på en røre som minner veldig om vannbakkelsrøre. Det vil si at vann og smør, med litt salt og sukker, kokes opp først. Deretter tar man det av platen og tilsetter hvetemelet. Denne prosessen kalles å skålde melet og gjør at meler suger til seg vannet veldig hurtig. Dette gir en deig som er tung å røres i, men den må røres godt slik at den blir glatt og klumpefri. Når deigen er klumpefri må den avkjøles noe før egg tilsettes. Eggene må røres inn ett om gangen.

Første gangen du lager churros kan det virke som det er for mye mel, da deigen blir veldig hard med en gang. Dette er imidlertid slik den skal være, så bare ta det helt med ro og rør i vei!

For detaljert oppskrift og videoinstruksjoner, steg for steg, sjekk ut Foodsteps. Her finner du også oppskrift på salt toffeesaus, sjokoladesaus og vaniljekrem, som alle er perfekte til churros.

Når røren er blandet skikkelig sammen fylles den i en sprøytepose eller annet egnet verktøy med stjernemunnstykke. En churro skal ha stjerneform, hvis ikke er det ikke en churro.

Fritere churros

Fritere churros

Churros skal frityrstekes og til dette anbefaler vi en litt vid gryte eller panne uten for høye kanter. Vi foretrekker å fritere i en nøytral vegetabilsk olje, som rapsolje. Du trenger nok olje til at churroene ikke kommer i direkte kontakt med gryten under steking og oljen varmes til 180 grader. Før fritering er det lurt å gjøre klart et brett med et klede for å lande churrosen på når den kommer ut av gryta. En hulløse og en saks er også bra å ha klart.

Press ut churrodeig i den varme oljen. Klipp av ønskede lengder med saksen, eller lag større “spiraler” som klippes opp etter steking. Ikke lag for mange av gangen. Da vil du risikere at varmen synker for mye, og du vil ikke rekke å snu de i tide. De bør nemlig snus ofte, slik at de stekes jevnt og ikke sprekker opp og vrenger seg.

Når de er gylne og sprø rundt det hele, løftes de ut av oljen og over på kledet. La de ligge et lite minutt før de vendes i sukker.

Nybakte churros

Churros med sukker og kanel

Som med vannbakkels, er det liten smak i selve deigen. Derfor trenger man å tilsette smak etter at de er ferdigstekte. Det aller vanligste er å vende dem i sukker. Når de er vendt i sukker passer de til det meste av andre søte sauser, som sjokoladesaus og karamellsaus.

Vår favoritt er å spise de uten saus, men drysset med en blanding av sukker og kanel! Da blir de så gode at du nesten ikke kan stoppe å spise dem. I Spania er disse vanligst rundt juletider, men det er like godt ellers i året også.

Er du nysgjerrig på andre friterte bakverk kan du lese om doughnuts og berlinerboller, som du også finner oppskrifter på i Foodsteps. Håper det smaker!

Finn oppskrift i Foodsteps

I Foodsteps-appen finner du oppskrift på churros i tillegg til over 750 andre oppskrifter og kurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen Foodsteps

  • Churros

  • Sjokoladesaus til churros

  • Berlinerboller