Våre nye sju slag!

Våre nye sju slag!

De sju slag står sterkt i nordmenns juletradisjon, men kan man tenke nytt rundt julens godterier? Vi mener JA, og lanserer våre moderne sju slag!

Last ned appen

De klassiske syv slagene har gjerne det til felles at de er basert på smør, sukker, mel og egg - og at de blir stående i kakeboksene helt til påske, da man endelig føler at man kan kaste dem. Er du blant oss som synes det har blitt nok av variasjoner over smørkjeks, og ønsker å lage noe mer spennende til jul i år, har vi her laget den ultimate guiden til de moderne syv slag. Alle våre oppskrifter finner du i appen Foodsteps, og der vil du selvsagt også finne alle de klassiske sju slag.

Server nystekte kaker hele jula

Foodsteps’ sju slag

Med Foodsteps’ sju slag får du et bredt spekter av konfekt og småkaker du kan servere dine gjester i julen. Alle slagene egner seg godt til lagring, enten ferdig stekt og pakket i lufttett boks, frosset, eller som rå kakerøre som stekes opp etter behov. Nystekte småkaker er herlig å servere til kaffen eller gløggen, og fyller huset ditt med den deilige duften av nybakt gjennom hele jula.

Dette er våre sju slag

 • Myke pepperkaker
 • Sarah Bernard
 • Biscotti
 • Julemakroner
 • Sjokoladetrøfler
 • Madeleines
 • Fylt vannbakkels

Noen av disse kjenner du sikkert fra før, men kanskje er det også noen ukjente? Under følger en liten introduksjon av hvert enkelt - og oppskrift på video, steg for steg, finner du selvsagt i appen Foodsteps.

Biscotti
Sarah Bernard
Julemakroner
Myke pepperkaker med blåmuggost

Myke pepperkaker

De klassiske pepperkakene er selvsagt en favoritt når man skal bake med barna, men når far får bestemme, er det den myke pepperkaken som gjelder!

Som navnet tilsier serveres denne kaken myk, og da er den aller best helt nystekt. Røra er svært enkel å kjøre sammen, og den holder seg fint en-to uker i kjøleskapet. Derfor er denne kaken perfekt i jula; lag røra og fyll den i en sprøytepose som oppbevares kjølig. Når du skal servere finner du frem din favoritt småkakeform og sprøyter i røre. Noen minutter senere har du rykende varme, nystekte pepperkaker. Ypperlig både når du venter besøk og om det kommer noen uanmeldt!

Røra kan dessuten fryses om du lager ekstra mye, da holder den lenge.

Tips - de myke pepperkakene er gode til kaffen som de er, men er helt fantastiske sammen med blåmuggost og portvin! Se oppskriften på blåmuggostkrem i appen.

Sarah Bernard

Enkle å lage, umulig å motstå! For mange kanskje allerede en julefavoritt? Sarah Bernard er ikke en langpanne-kake, men skal lages som små konfekter. Den består av en mandelbunn toppet med sjokoladesmørkrem, overtrukket med sjokolade. På toppen drysser vi et nesten usynlig dryss med havsalt, nesten som vinterens første snø. Dette gir en herlig balanse til den søte kaken.

Sarah Bernard er perfekt å fryse. Da kan de lages helt ferdig, fryses på brett og deretter pakkes om i lufttett boks. Ta ut så mange som du ønsker minst en halvtime før de serveres, gjerne tidligere slik at de får temperert seg godt.

De moderne sju slag

Biscotti

Biscotti er en Italiensk klassiker, med opprinnelse i Toscana. Kaken, eller kjeksen, har form som smale, avlange skiver, og er proppet med godsaker, som pistasjenøtter og tørket aprikos. Navnet tilsier at kaken skal stekes to ganger, først som et avlangt “brød”, deretter igjen etter at den er skjært i skiver. Dette gjør biscotti til en tørr og hard kjeks, med svært lang holdbarhet.

I Italia spiser man biscotti etter et langt og godt måltid, og da serveres den gjerne med en søt vin, som “marsala” eller “vin santo”. Kjeksen dyppes i vinen og trekker til seg den deilige væsken og blir saftig igjen.

Biscotti kan selvsagt også dyppes i kaffen - eller kanskje i gløggen?

Julemakroner

Makroner har blitt manges favoritt til flere anledninger, som dåp, konfirmasjon, bryllup og bursdager. Vi har tatt det litt videre og laget vår egen juleversjon! Hemmeligheten sitter selvsagt i sjokoladeganachen, fyllet.
Både makronskall og den krydrede ganachen lages i forkant og har lang holdbarhet. Makronskallene kan til og med fryses. Når du venter besøk, eller mens besøket venter, fyller du makroner på 1-2-3. Enklere blir det faktisk ikke!

Enten du har laget makroner før, eller du skal gjøre det for første gang, anbefaler vi på det sterkeste at du ser vårt makronkurs i appen. Der lærer du alt du ikke visste du ikke kunne om det å lage makroner!

Sjokoladetrøfler er en favoritt i hele familien

Sjokoladetrøfler

Sjokoladetrøfler er skikkelig digg, særlig til kaffen! Disse er ypperlige å lage mange av og gi bort i julegave. Holder seg godt om de oppbevares tørt og kjølig. Rull dem til kuler eller kutt i firkanter.

I appen finner du to varianter. En med litt cognac, perfekt for de voksne, og en tilsmakt bringebær som kommer til å slå an i hele familien. Kanskje du prøver deg på en annen smak?

Madeleines

Madeleine er en klassisk fransk småkake. Den stekes i en form som ser ut som et muslingskjell og serveres nystekt. Røren er svært enkel å lage og tåler å stå en uke eller to i kjøleskapet, slik som de myke pepperkakene. Men det er ikke sikkert den rekker å stå der så lenge, for disse kakene er skikkelig gode. Tilsmakt med sitronskall for en frisk og herlig avslutning på et godt måltid.

Vannbakkels med crust og vaniljekrem

Vannbakkels - Choux au Craquelin

Vannbakkels er noe mange har et forhold til. Disse vannbakkelsene skal være små, bare en liten munnfull, og stekes med smuldredeig på toppen. Smuldredeigen gir vannbakkelsene en krakelert, knasende sprø skorpe. Når de er ferdig stekt fylles de med det du måtte ønske - vår favoritt er med vaniljekrem, men du må gjerne eksperimentere med andre smaker. Kanskje litt kanel i vaniljekremen?

Det beste med disse er at de kan fryses før steking. Da sprøyter du ut små topper på et bakepapir og setter på brett i fryseren. Når de er helt frosne kan de pakkes i bokser. De stekes så rett fra frossen tilstand. Smuldredeigen kan oppbevares i kjøleskapet og du tempererer bare det du trenger for hver gang.

Hjemmelaget julegave

Hva er vel bedre enn å gi en hjemmelaget julegave? Spiselige julegaver eller vertinnegaver er superpopulære, og når du i tillegg har laget gaven selv, blir det en sikker vinner. Av de moderne sju slagene er det biscotti, makroner, Sara Bernard og sjokoladetrøflene som egner seg aller best.

Ønsker du flere tips til spiselige julegaver kan du lese våre beste tips her!

Alt du trenger til jul

For oppskriftene på de moderne sju slag, samt alle andre oppskrifter du trenger til både advent, jul og nyttår, last ned Foodsteps og få tilgang til alle våre oppskrifter helt gratis!

Tilbudet om 30 dagers gratis prøveperiode er kun for nye abonnenter.

 • Oppskrifter på video
 • Nye oppskrifter hver uke
 • Ukemeny med handleliste
 • Budsjettverktøy
 • Resteverktøy
 • Levende matfellesskap
 • Lærerike masterclasses
 • Tilpasse ukemenyen
 • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

 • Myke pepperkaker
 • Julemakroner
 • Krumkaker
 • Serinakaker
 • Sarah Bernard

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs