For de beste oppskriftene med egg, presentert på video, last ned Foodsteps til din mobil. Foodsteps gjør det enkelt å lage selv de mer avanserte oppskriftene. Under kan du se vår oppskrift på Eggs Benedict, klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste. Er du nyskjerrig på egg, fortsett å lese for mer nyttig info om denne råvaren.
Eggs Benedict
Frokostklassikeren! Vi har valgt å bruke briocheboller, men originalen bruker engelsk muffin.
Lag hollandaise, se egen oppskrift. Holdes varm over forsiktig vannbad.
1 liter vann
4 ss hvitvinseddik
4 stk egg
Kok opp vann med eddik. Knekk egget i en liten skål. Smør et brett med litt olivenolje.
Når det koker, senk varmen til under kokepunktet. Lag en virvel i vannet.
Slipp egget forsiktig, men bestemt i midten av gryta.
Etter ca. 5-6 minutter er egget ferdig. Løftes forsiktig ut på brettet.
Flaksalt
Sort pepper
Krydre med flaksalt og litt pepper.
2 stk Briocheboller
8 skiver røkt skinke
Anrett røkt skinke, egg og hollandaise. Topp med friske urter, f.eks nyklippet karse.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Egget er en av de aller mest allsidige råvarene vi har på kjøkkenet. Foruten å utgjøre hoveddelen i en rett eller måltid, har det også mange egenskaper man benytter seg av i både baking og matlaging. I tillegg inneholder det nesten alle næringsstoffene vi trenger.
Egg varierer en del i størrelse og kategoriseres med “small”, “medium”, “large” og “extra large”. Et middels stort egg veier opptil 63 gram. Av dette er omtrent 10% skall, 60% hvite og 30% plomme. Eggehviten veier da like under 38 g og plommen like under 19 g. Vi baserer oss mest på middels store egg, og det er derfor greit å ta dette med i betraktning i oppskrifter der egg er oppgitt i antall og ikke gram.
Egg til frokost og lunsj
Egg spiller ofte hovedrollen i helgefrokosten eller til lunsj, og i Foodsteps finner du alle oppskriftene du trenger for imponere til enhver søndagsfrokost. Hva med å posjere egg og imponere med klassikeren “Eggs Benedict” som vist i oppskriften over? Å posjere egg vil si at du knekker egget og legger det i vann som ligger like under kokepunktet. Egget trekkes ferdig direkte i vann, og er ferdig når hviten har satt seg og plommen fremdeles er flytende.
Eller kanskje du heller vil lage en deilig omelett? Dersom du helt enkelt ønsker å koke egg, har vi også laget den optimale eggekokeoppskriften til deg du kan se den under her. Se egget koke fra bløtkokt til hardkokt, og se hvordan egget blir med koketider fra fire til ti minutter. Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste.
Hvordan koke egg
Hvordan liker du egget kokt? Vi viser deg minutt for minutt. Høyt på fjellet vil koketiden øke bittelitt.
Start med kokende vann, timer, egg, isvann og en hullskje.
Når egget legges i, hold den butte enden ned i vannet noen sekunder før egget slippes i.
La egget koke i det antall minutter, som samsvarer med ønsket kokegrad.
Når antall minutt er gått, løft egget rett i isvann. Avkjøl i 30 sekunder til ett minutt.
Fire minutter, helt flytende plomme, litt bløt hvite.
Fem minutter, fastere hvite, fortsatt helt flytende plomme.
Seks minutter, bløtkokt egg, plommen tykner noe.
Sju minutter, "smilende" egg, plommen har begynt å sette seg i kanten.
Åtte minutter, plommen begynner å sette seg mer, men er ikke helt gjennom.
Ni minutter, kun den innerste kjernen i plommen er litt kremete nå.
Ti minutter gir helt hardkokte egg. Egg skal ikke koke lengre enn dette.
Vel bekomme!
Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.
Egg i mat
I matlaging er det særlig eggeplommens egenskaper vi benytter oss av. Eggeplommens evne til å emulgere, altså binde sammen fett og væske, er det som gjør at vi får til å lage kalde sauser som majones og aioli. Det er også denne egenskapen som benyttes når vi lager de klassiske smørsausene hollandaise og bearnaise. I tillegg til å fungere som en emulgator, tykner eggeplommen når den varmes opp. Denne egenskapen brukes i en del sauser og teknikken kalles å legere.
Mange bruker egg i hamburgere, karbonader, kjøttkaker og lignende. Dette hjelper til å binde massen, men gjør også at det ferdige resultatet oppleves mer kompakt og seigt, og gjør sjeldent maten noe bedre. Prøv deg gjerne på våre karbonader, helt uten egg!
Egg i baking og desserter
Når det kommer til bakst og desserter er egget ofte den viktigste ingrediensen. Det kan for eksempel bidra til luftige kaker og tykke kremer. Av og til brukes hele egget, som i et sukkerbrød eller i brioche, av og til trengs bare eggeplommen, som i Crème Brûlée og iskremer, og av og til bruker man kun eggehviter, som i alle typer marengs. Visste du forresten at man gjerne skiller mellom tre typer marengs?
De tre typene går under betegnelsene “fransk”, “italiensk” og “sveitsisk” marengs og lages på tre forskjellige måter. Ønsker du å lære deg disse tre metodene, anbefaler vi å sjekke ut marengskurset i Foodsteps. Her lærer olympisk mester i kokkekunst, Kristoffer Lofnes, deg alt du må vite om marengs.
Oppbevaring og holdbarhet
Egg som oppbevares riktig har en mye lengre holdbarhet enn datostemplingen tilsier. Merk at det står “best før” og ikke “siste forbruksdag”. Dette er en vesentlig forskjell, som forteller forbrukeren at en råvare eller et produkt godt kan være spiselig etter at datoen er passert. Siden egget fra naturens side er beskyttet av et skall, er det liten fare for forurensning av bakterier utenfra, og det er veldig lite luft som slipper gjennom porene. Er du usikker på om et egg kan brukes, er den sikreste måten å knekke det og lukte. Om egget er dårlig er det ingen tvil. Det lukter vondt. Da er det bare å kaste. Dersom det ikke er noen spesiell lukt er det bare å sette i gang med matlagingen. Oppbevar eggene i kjøleskap, men ta de gjerne ut noen timer før du planlegger å bruke dem i baking, da bakeegenskapene er best på tempererte egg. Merk at eggene er lettere å skille om de er kjøleskapskalde.
Har du for mange egg kan de fint fryses. De må da knekkes først, og man kan fryse plommer og hviter hver for seg eller sammen. I alle tilfeller bør de slås godt sammen før de pakkes i ønsket beholder og fryses inn. Pass bare på å ikke piske inn luft.
Skille egg
Man trenger ikke spesialutstyr for å skille egg. Én måte å gjøre det på, er å knekke det over en bolle, og forsiktig tømme eggeplommen vekselvis mellom de to skalldelene. Det er en metode som fungerer helt fint om man skal skille ett til to egg, men innebærer en viss risiko for at skallet stikker hull på plommen. En mer skånsom og effektiv måte er å knekke egget i hånda, og la eggehviten renne mellom fingrene og ned i en bolle. Du finner begge metodene forklart med video i appen.
Har du eggehviter til overs etter en oppskrift du kun trengte plommer i, kan du sjekke ut følgende oppskrifter i Foodsteps: Sveitsisk, italiensk og fransk marengs, eggehviteomelett, makroner, kokosmakroner, kransekake, nøttebunn og financier.
Har du eggeplommer til overs kan du sjekke ut følgende oppskrifter i Foodsteps: Mørk sjokoladekrem, eggelikør, crème brûlée, gnocchi, pasta carbonara, clafoutis, bearnaise, hollandaise og alle majonesbaserte dressinger.
Planlegge julen?
Lag eggelikør nå, så har du en nydelig hjemmelaget julegave eller vertsgave du kan ta med til julens selskaper. "Egg i form" er en herlig eggerett som passer til julens lange frokoster.
Prøv oppskriftene i appen
Alle disse oppskriftene finner du i appen Foodsteps. Her finner du også 2000 andre oppskrifter og kurs.
Prøv helt gratis!
Oppskrifter på video
Nye oppskrifter hver uke
Ukemeny med handleliste
Budsjettverktøy
Resteverktøy
Levende matfellesskap
Lærerike masterclasses
Tilpasse ukemenyen
Annonsefri
Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.