Hva er norsk tradisjonsmat?
Tradisjonen innen norsk mat har, som i alle andre kulturer, dreid seg om å utnytte råvarene til det fulle, om å behandle råvarene slik at man hadde tilgang på mat også når det ikke var sesong for grønnsaker, frukt, fisk eller slakt, og å mette flest mulig på det man hadde tilgang på. Med en mer industrialisert matbransje, og tilgang på alt året rundt, forsvinner mye av kunnskapen som tidligere var avgjørende for vår eksistens, og vi utnytter råvarene dårligere enn vi burde. Vet du for eksempel hvordan du graver laks, speker kjøtt eller utnytter et grisehode?
Som ledende innen matformidling har vi i Foodsteps og på Kulinarisk Akademi et ansvar for å holde live i disse gamle tradisjonene, og mange av disse teknikkene bruker vi ikke lengre fordi vi må, men fordi det gir en smak, konsistens eller annen egenskap vi ønsker å fremkalle. I tillegg bidrar det til mindre matsvinn og sånn sett mer bærekraftig konsum.
I appen finner du flere oppskrifter basert på teknikker som salting, sylting, fermentering, tørking, graving og speking. Mer kommer også etter hvert.