Norsk tradisjonsmat

Norsk tradisjonsmat

Norsk mat er mer enn kjøttkaker og fårikål. Med Foodsteps får du de beste oppskriftene på de kjære, norske middagsklassikerne. På video, rett på mobilen.

Last ned appen

Julesylte av svinehode

Hva er norsk tradisjonsmat?

Tradisjonen innen norsk mat har, som i alle andre kulturer, dreid seg om å utnytte råvarene til det fulle, om å behandle råvarene slik at man hadde tilgang på mat også når det ikke var sesong for grønnsaker, frukt, fisk eller slakt, og å mette flest mulig på det man hadde tilgang på. Med en mer industrialisert matbransje, og tilgang på alt året rundt, forsvinner mye av kunnskapen som tidligere var avgjørende for vår eksistens, og vi utnytter råvarene dårligere enn vi burde. Vet du for eksempel hvordan du graver laks, speker kjøtt eller utnytter et grisehode?

Som ledende innen matformidling har vi i Foodsteps og på Kulinarisk Akademi et ansvar for å holde live i disse gamle tradisjonene, og mange av disse teknikkene bruker vi ikke lengre fordi vi må, men fordi det gir en smak, konsistens eller annen egenskap vi ønsker å fremkalle. I tillegg bidrar det til mindre matsvinn og sånn sett mer bærekraftig konsum.

I appen finner du flere oppskrifter basert på teknikker som salting, sylting, fermentering, tørking, graving og speking. Mer kommer også etter hvert.

Gravet laks

Graving er et eksempel på en konserveringsteknikk som i dag brukes for å oppnå en spesiell smak og konsistens på en råvare. Her kan du se vår oppskrift på gravet laks. Klikk eller swipe deg gjennom oppskriftsvideoene, steg for steg. For oppskrifter på tilbehør, som klassisk sennepssaus, last ned appen og prøv helt gratis!

Last ned appen
1
  1. Hvor mange skal spise?

    • 300 g laksefilet
    • 6 g salt
    • 4 g sukker
    • 2 ss dill, finkuttet
    • 2 ss akevitt
    • 1 ss malt kryddermix: sort pepper, korianderfrø, fennikelfrø og karve
    • 300 g laksefilet
    • 6 g salt
    • 4 g sukker
    • 2 ss dill, finkuttet
    • 2 ss akevitt
    • 1 ss malt kryddermix: sort pepper, korianderfrø, fennikelfrø og karve

    Finn frem alle ingredienser.

  2. Ha halvparten av salt og sukker på et brett, legg på laksen.

  3. Strø kryddermix på laksen.

  4. Strø på resten av sukker og salt i et jevnt lag.

  5. Hell over akevitt.

  6. Gni dill utover laksen.

  7. Pakk i plast, slik at det blir tett. Luft skal ikke få komme til.

  8. Sett over ett brett, stram med hyssing eller strips. Sett i kjøleskap og la stå i minst tre dager.

  9. Pakk laksen ut, etter minst tre dager. Løft over på et klede for å tørke.

  10. Skjær gravet laks i skiver og server.

  11. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Typisk norsk mat

Det første mange tenker på når man snakker om norsk mat, er de klassiske kjøttkakene i brun saus. Kjøttkaker er et godt eksempel på hvordan man kan drøye ut kjøtt til å mette mange, ved å mette farsen med tørket brød eller lignende, for så å spe den med væske. En annen klassiker med brun saus er sosekjøtt, eller kjøtt i mørke. Der brukes tøffere stykningsdeler av storfe, som får koke lenge i sausen.

Lys lapskaus, god norsk bondekost

Salting har i lange tider blitt brukt for å konservere mat, og saltet kjøtt er nydelig å servere sammen med sødmefulle rotgrønnsaker, som har gode vekstvilkår her til lands. Saltede og røkte svineknoker er nydelig å servere med rotmos, og gir dessuten en herlig kraft som er vanlig å bruke til både lapskaus og gul ertesuppe. Oppskriftene finner du selvsagt i appen Foodsteps.

Fiske har vært svært viktig i Norge gjennom alle tider, og mye av mattradisjonen, særlig langs kysten, dreier seg rundt den rike tilgangen på alt det sjøen har å by på. Også fiskere har hatt behov for å mestre konserveringens kunst, og tørrfisk og klippfisk er eksempler på måter å sørge for tilgang på fisk utenfor sesongene. Husk at det aller meste fra sjøen er best i den kalde årstiden, og at skrei kun er tilgjengelig mellom januar og april. Villaksen derimot, er i sesong i sommermånedene, når de kommer til vassdragene for å gyte.

Foodsteps har et rikt innhold av oppskrifter med fisk og skalldyr, både norske klassikere, som skreimølje, laks med sandefjordsmør og fiskegrateng, og retter med inspirasjon fra alle andre verdensdeler. Søk opp “fisk” i søkefeltet i appen og finn deg noen nye favoritter!

Saftige fiskekaker
Kyllingfrikassé
Fårikål, Norges nasjonalrett

Norsk mat i Foodsteps

I appen har vi alle oppskriftene nevnt over, samt mange flere norske klassikere, både til middag, hverdags og fest, og til et velfylt frokostbord. Søk på “norsk” i søkefeltet og klikk deg inn på kategorien for full oversikt!

Mat fra alle verdenshjørner

I Foodsteps finner du rundt 2000 oppskrifter på retter fra hele verden. Der finner du også flere matkurs, vinkurs, te-kurs og kaffekurs, så vi har noe for enhver smak. Noe du savner? Send oss gjerne en e-post!

Prøv helt gratis!

  • Oppskrifter på video
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Ukemeny med handleliste
  • Budsjettverktøy
  • Resteverktøy
  • Levende matfellesskap
  • Lærerike masterclasses
  • Tilpasse ukemenyen
  • Annonsefri

Oppgrader til premium for tilgang til all funksjonalitet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Kyllingfrikassé
  • Fårikål
  • Grave laks
  • Fiskegrateng
  • Torsk, blomkål og bacon

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs